Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Žena (50) preminula nakon što ju je osa ubola u jezik

Jadranka Šnur (50) panično je urlikala da ju je ubola osa. Dok je Hitna bila na putu, Jadranki je pozlilo. Počela se gušiti. Doktori su stigli prekasno

N.Pavletić
Foto: N.Pavletić
13 komentara

Mama je kuhala ručak u ljetnoj kuhinji. Ja sam bio u kući. Uletjela je u sobu, držala se za usta i panično urlikala da ju je ubola osa, suznih očiju pričao nam je Marijan Šnur (23). U subotu oko podne u zaseoku Baretići u crikveničkom zaleđu Jadranku Šnur (50) ubola je osa u jezik. Dvadesetak minuta kasnije već je bila mrtva.
- U prvi tren nisam mogao razaznati gdje ju je ubola. Nisam paničario jer i prije su nas ose ubadale. Mama je vikala da je vozim na Hitnu, no inzistirao sam da ju pozovemo. Otišao sam ugasiti štednjak u kuhinju, mama se krenula preodjenuti. Tad sam začuo urlikanje i zapomaganje bake Anke. Dok je Hitna bila na putu, mami je pozlilo, počela se gušiti i poplavjela su joj usta. Nemoćno je legla na krevet. Položio sam je na pod, Hitna ju je reanimirala, ali mama je prestala disati - ispričao nam je Marijan.
Hitna je stigla desetak minuta nakon poziva.
- Počeli smo reanimaciju, masiranje srca i davanje kisika. Pomoći, na žalost, nije bilo. Mogli smo samo konstatirati smrt. Trudili smo se više od pola sata, poduzeli sve što je bilo u našoj moći, no pacijentica je izgubila bitku. Ovakvi su slučajevi rijetki, ali dešavaju se. Ubod ose izazvao je jaku alergijsku reakciju, jezik je natekao i pacijentica se jednostavno ugušila - rekla je Davorka Gudac, liječnica Hitnog trakta crikveničkog Doma zdravlja, koja je s ekipom otišla na mjesto tragedije. Marijan je dan ranije brao grožđe u dvorištu. Spremio ga je u ljetnu kuhinju, gdje mu je mamu ubola osa.
- Čuli smo sirenu Hitne, vozili su munjevitom brzinom. Ništa nam nije bilo jasno, Jadranka nije bila bolesna, odjednom kažu da je preminula - šokirani su susjedi.DO SMRTI NEKAD PROĐE I SAMO PET MINUTA

Oteklina oko mjesta uboda, svrbež, otjecanje očiju, a potom i ždrijela te glasnica, simptomi su alergijske reakcije na ubod insekta, kaže doc.dr. Sanja Popović-Grle. Čovjek, na žalost, ima samo do pet minuta do pola sata da primi terapiju prije smrti. Onaj tko zna da je alergičan uza se mora imati antialergijske lijekove i adrenalin, upozorava liječnica.

Možda vas zanima i ovo:
Message