Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
23 komentara

Žena umrla od virusa kojeg joj je prenijela zaražena mačka

PRVI SLUČAJ? Sindrom trombocitopenije relativno je nova zarazna bolest, koja se počela pojavljivati u Kini, Koreji i Japanu. Trećina ljudi koja se zarazi njime umre

23 komentara

Žena u Japanu preminula je od bolesti koju izazivaju krpelji, a koju joj je prenijela mačka ugrizom, pretpostavlja se. Ovo se smatra prvim prijenosom ove bolesti na ljudsko biće s drugog sisavca, javlja BBC.

Japansko ministarstvo zdravstva objavilo je kako je žena u 50-tima pomagala bolesnoj mački lutalici kad ju je ova ugrizla. Umrla je deset dana kasnije od jake groznice sa sindromom trombocitopenije (SFTS), koju prenose krpelji.

S obzirom na to da na tijelu nisu pronašli tragove ugriza krpelja, doktori pretpostavljaju da je žena dobila bolest preko zaražene mačke. 

- Nije potvrđeno da je virus dobila od mačke, ali postoji mogućnost da je ovo prvi slučaj - rekao je izvor.

SFTS relativno je nova zarazna bolest, koja se počela pojavljivati u Kini, Koreji i Japanu. Postotak smrtnosti kod ovog virusa je do 30 posto, a posebno je visok kod starijih ljudi. Japanski mediji navode kako se u toj zemlji prvi put pojavio 2013. godine.

Japansko ministarstvo zdravstva izjavilo je kako je ova smrt još uvijek rijedak slučaj, ali je upozorilo ljude da budu pažljivi kada su u kontaktu sa životinjama lošeg zdravlja.

Globalno, ugrizi krpelja većinom se povezuju s prijenosom lajmske bolesti (borelioze), koja može rezultirati i smrću ako se ne liječi.
 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message