Obavijesti

News

Komentari 16

Ženama s kartica ukrao 4200 kn: Dobio 10 mjeseci zatvora

On je po prethodnom dogovoru, s Mariom Š., došao u Bjelovar. Mario je otišao u stan nepoznate žene i predstavio se kao agent prodaje jedne TV kuće, nudeći popust od 50 posto oko aktiviranje uređaja

Željko A. (68) iz Zagreba je na bjelovarskom Općinskom sudu pravomoćno osuđen na 10 mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine zbog dvije teške krađe. On je, kako stoji u presudi, za svaku krađu dobio po šest mjeseci zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 10 mjeseci. 

Njemu se u kaznu uračunava i vrijeme provedeno u istražnom zatvoru, te je dužan jednoj oštećenici vratiti 1 100, a drugom 1 800 kuna, kao i trošak postupka u iznosu od 500 kuna, a sve u roku od 30 dana. 

On je po prethodnom dogovoru, s Mariom Š., automobilom došao u Bjelovar. Mario je otišao u stan nepoznate žene i predstavio se kao agent prodaje jedne TV kuće, nudeći popust od 50 posto oko aktiviranje uređaja, te da će ju to ukupno stajati 200 kuna. 

Žena je povjerovala prevarantu, koji joj je ponudio da taj iznos plati bankovnom karticom pri čemu je izvadio uređaj nalik na prijenosni POS aparat kako bi žena u njega unijela PIN broj. Kad je u navedeni uređaj utipkala PIN broj kartice tekućeg računa i navedenu karticu odložila na stol, Mario je, ženu zamolio da mu donese čašu vode, pri čemu je iskoristio njezinu nepažnju i sa stola uzeo "Maestro" karticu". 

Potom je napustio stan te se prema ranije postignutom dogovoru našao s okrivljenim 68-godišnji Željkom kako bi mu predao ukradenu "Maestro" karticu, zajedno sa pripadajućim PIN brojem. Potom je Željko na bankomatu u Bjelovaru, bez znanja i odobrenja naivne žene podigao 2.000 s njezinog računa.

Odmah su se automobilom odvezli u Rovišće, gdje je na okrivljeni Željko na bankomatu uspio podići 200 kuna. Pokušali su na i na trećem bankomatu podići joj gotovine, ali je vlasnica u međuvremenu primijetila nestanak kartice i shvatila da je opljačkana te je karticu blokirala. Novac su Željko i Mario podijelili i tako oštetili vlasnicu računa za 2200 kuna.

Po gotovo istom scenariju je nasjela još jedna Bjelovarčanka. Njoj je Mario pokucao na vrata i predstavivši se kao djelatnik jedne TV kuće zatražio da pregleda priključak. 

Nakon što je „ustanovio“ da je sve s priključkom u redu, zatražio je da preko POS uređaja plati 10 kuna za uslugu, jer se usluga plaća bankovnom karticom. Nakon što je žena u lažni uređaj utipkala PIN, zatražio je čašu vode i ukrao karticu koju je ona naivno ostavila na stolu dok je otišla u kuhinju po čašu vode. 

Lopovski dvojac se iz Bjelovara odvezao u Vrbovec gdje je Željko s bankomata podigao 2000 kuna. Na drugom bankomatu je ostao praznih ruku, jer je kartica u međuvremenu bila blokirana.