Obavijesti

News

Komentari 7

Žene koje zidaju i vare, a bus voze bolje od frajera

Žene koje zidaju i vare, a bus voze bolje od frajera
7

73 posto žena radi na šalterima i u uredima, no nekoliko Hrvatica opasno konkurira muškarcima. One su vatrogaskinje, pilotkinje, zavarivačice...

VIDEO

Prema hrvatskoj statistici, 73 posto žena radi na šalterima i u uredima, no dvije Slavonke, Anita Vrček (32) iz Bilja i Nelica Dumančić (40) iz Donjeg Miholjca, daleko su od toga. Obje su majke s po troje djece. Anita radi kao zidarica, a Nelica je zavarivačica.
Anita sa suprugom Josipom živi u baranjskom selu Bilje u kući koju su sami sazidali.
- Majstori su skupi pa sam sama lijevala betonske stupiće i povremeno zidala. Kopanje temelja, mjerenje, vaga, špaga, beton, nije to baš neka nauka - kaže ona. Nelica Dumančić posljednjih je šest mjeseci zavarivala felge na građevinskim kolicima.
- Radila sam na moru, a u Njemačkoj sam brala šparoge. Nisam znala ništa o varenju, ali naučila sam i sad to volim iako ima dima i otrovne prašine - priča Nelica. Njih dvije nisu jedine. Statistiku razbijaju i kapetanica Airbusa, vatrogaskinja, djevojke iz škvera...

ZIDALA JE I DOK JE BILA TRUDNA
Mali Marko i Ivan te jedina djevojčica u obitelji, Marija, rado pomažu mami Aniti i tati graditi šupe i garaže za susjede.

I MUŠKARCI JOJ ČESTITAJU NA VOŽNJI
Senka Martinčić (23) iz Križevaca vozi autobus na međunarodnim relacijama za obiteljsku tvrtku. Kao mala je vozila traktor, a želi upravljati i avionom.

SA SUPRUGOM SE BORI PROTIV VATRE
Marsela Tonka Radunić (26) ljuti se na muškarce koji tvrde kako joj nije mjesto među vatrogascima. Ako sam mršava, nisam slaba, poručuje im Splićanka.

LJEPŠI SPOL PREUZIMA I BRODOVE
U brodogradilištu Brodosplit osam žena radi na mjestu antikorozista. Brodove obrađuju i čiste, a potom detaljno boje. Na bolovanju su manje od muških kolega.

SVE JE ULOŽILA U LETENJE
Kapetanica Dunja Kuvalja (32) ne boji se neba nakon 5000 sati leta i vježbi u simulatoru. Žene su, kaže, bolje od muškaraca jer lakše istovremeno rade više stvari.

OD SEZONSKOG POSLA NA MORU DO ZAVARIVANJA
Iako je nedavno dobila otkaz kao višak, zavarivačica Nelica Dumančić (40) ne strahuje za sebe i obitelj jer se ne boji rada.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno više od 99,5 posto biračkih mjesta: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto