News

Komentari 65

Žene u panici: 22 rodile djecu donora koji je lagao o zdravlju

Žene u panici: 22 rodile djecu donora koji je lagao o zdravlju

Paul, 30-godišnjak iz Rotterdama, lagao je na internetu da je potpuno zdrav, iako boluje od nasljedne bolesti i liječio se od depresije. Dio rođene djece ima autizam

Nizozemsku potresa skandal o donoru spreme koje su žene upoznale preko interneta i koji im je lagao o svom zdravstvenom stanju, javlja Algemeen Dagblad.  Tridesetogodišnji Paul boluje od nasljedne bolesti, Aspergerova sindroma, koji je jedan od oblika autizma, a liječio se i od depresije. U razmaku od 18 mjeseci, 22 žene koristile su njegovu spermu i rodile dijete.

Žene su ga kontaktirale preko interneta. Naime, u Nizozemskoj su liste čekanja jako dugačke pa može proći i dvije godine do oplodnje, a cijene su od 4000 do 8500 kuna. Banke sperme često daju prednost heteroseksualnim parovima pa buduće samohrane majke i lezbijski parovi kontaktiraju donore na internetu. 

Internetski portali preko kojih je Paul dogovarao prodaju sperme zatvorili su mu korisnički račun, ali postoji strah da će promijeniti identitet. Mediji naglašavaju da je "patološki lažljivac".

Dio djece koje se rodilo već ima simptome autizma, odnosno Aspergerova sindroma, koji uključuju nedostatak mašte, tešku socijalizaciju, poremećaje govora i slično. 

Najčitaniji članci