Obavijesti

News

Komentari 160

Češka je produljila izvanredno stanje u zemlji za još dva tjedna

Češka je produljila izvanredno stanje u zemlji za još dva tjedna

U posljednja 24 sata zabilježena su 1.802 nova slučaja zaraze korona virusom, te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 9052. Preminulo je 16 ljudi

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
23.11

Češka produljila izvanredno stanje za još dva tjedna 

Češki parlament izglasao je u petak produljenje izvanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa za još dva dodatna tjedna.

Sada će ono biti na snazi do 11. travnja. Premijer Andrej Babiš rekao je da se nada da bi to moglo biti zadnje zatvaranje, ali je pozvao stanovnike da budu strpljivi.

Stanovnici Češke mogu napustiti svoje prebivalište samo u izvanrednim okolnostima.

Većina zastupnika pozvala je vladu da ukine tu mjeru najkasnije nakon Uskrsa.

Također su pozvali da se ukine mjera nošenja maski na otvorenom prostoru.

Stanje u Češkoj se poboljšava, ali vrlo polako i postupno. Trenutno je incidencija 500 slučajeva na 100.000 stanovnika u razdoblju od sedam dana.

Zemlja od 10,7 milijuna stanovnika ima 1,5 milijuna zaraženih i 25.639 umrlih od početka pandemije.

23.07

Šef CDC-a vjeruje da je korona virus potekao iz laboratorija u Wuhanu 

Bivši šef američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) rekao je da vjeruje da je koronavirus vjerojatno potekao iz laboratorija u kineskom Wuhanu i prigrlio teoriju koju su odbacili brojni epidemiolozi u svijetu i koja je doprinijela napetostima Kine i Zapada. 

"Još uvijek mislim da je najvjerojatnija mogućnost da je ovaj patogen u Wuhanu bio iz laboratorija, znate, pobjegao je", rekao je Robert Redfield, koji je bio na čelu CDC-a u Trumpovoj administraciji, u televizijskom intervjuu za CNN. 

"Nije neobično da respiratorni patogeni na kojima se radi u laboratoriju zaraze laboratorijskog radnika", rekao je Redfield.

Redfield misli da nije vjerojatno da bolest koja potječe od šišmiša, kako vjeruju brojni stručnjaci, tako brzo "postane jedan od najzaraznijih virusa koji poznajemo u čovječanstvu i prenosi se s čovjeka na čovjeka" te dodao da nije rekao da je virus namjerno pušten. 

Njegovo mišljenje podudara se s drugim dužnosnicima Trumpove administracije poput bivšeg državnog tajnika Mikea Pompea koji je nedavno rekao da postoji "značajna količina dokaza" da je virus potekao iz laboratorija, ali nije naveo nikakve dokaze. 

Šef Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti Anthony Fauci koji je služio u Trumpovoj administraciji, a sad i u Bidenovoj, rekao je da se većina javnozdravstvenih dužnosnika ne slaže s "teorijom kineskog laboratorija" kada su ga na brifingu u Bijeloj kući tražili da komentira Redfieldove izjave.

Većina vjeruje da je virus cirkulirao mjesec dana ili više prije nego što je otkriven u Kini i da se za to vrijeme mogao prilagoditi učinkovitijem prijenosu s čovjeka na čovjeka, rekao je Fauci. 

Uskoro se očekuje izvješće Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) o istrazi porijekla koronavirusa. Šef tima stručnjaka WHO-a rekao je u veljači da šišmiši ostaju vjerojatan izvor koronavirusa i odbacio teoriju da je virus procurio iz laboratorija.

21.00

WHO poziva 20 zemalja da doniraju 10 milijuna doza cjepiva

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je izvijestila da joj je odmah potrebno deset milijuna doza cjepiva protiv covida-19 kako bi priskočila u pomoć zemljama koje ga nemaju, njih 20, te je pozvala međunarodnu zajednicu da donira cjepivo.

Međunarodnom sustavu Covax, čiji rad koordinira WHO zajedno s ostalim partnerima, "hitno treba deset milijuna doza" cjepiva, da bi "ovih dvadeset zemalja moglo početi s cijepljenjem svojih zdravstvenih radnika i starijih osoba u sljedeća dva tjedna", rekao je na konferenciji za novinare generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

"Brojne su zemlje koje si mogu priuštiti poklanjanje određene količine cjepiva, a da pritom minimalno naruše vlastite planove cijepljenja", rekao je te istodobno upozorio: "Deset milijuna doza nije puno i daleko je od dovoljnog broja, no to je tek početak, jer će nam u mjesecima koji dolaze trebati stotine milijuna dodatnih doza".

Početkom godine, šef WHO-a je na globalnoj razini pozvao na cijepljenje njegovatelja i osoba treće životne dobi u svim državama svijeta u prvih stotinu dana 2021. godine.

Tedros je kazao da se do danas u 177 zemalja počelo s cijepljenjem, osobito zahvaljujući Covaxu putem kojega je u 61 zemlju distribuirano više od 32 milijuna doza cjepiva.

"Do stotog dana u ovoj godine preostaje nam još 15 dana, a čak 36 zemalja još uvijek čeka cjepivo da bi se ondje mogli početi cijepiti zdravstveni radnici i starije osobe", rekao je. "Očekujemo da će šesnaest od spomenutih 36 zemalja prve doze cjepiva dobiti u sljedeća dva tjedna, no dvadeset preostalih još uvijek čeka".

"Covax ih je spreman isporučiti, no mi ne možemo isporučiti cjepivo koje nemamo", rekao je Tedros.

"Kao što i sami znate - bilateralni sporazumi, zabrana izvoza, diplomacija cjepiva i nacionalizam cjepiva poremetili su tržište, donoseći nedvojbenu nejednakost između ponude i potražnje," rekao je Tedros. 

Međunarodni sustav Covax ove godine želi isporučiti cjepivo za 20 posto stanovnika gotovo 200 zemalja i teritorija, što uključuje i mehanizam financiranja koji će pomoći devedesetdvjema zemljama u nepovoljnom položaju.

19.45

UNESCO je u petak upozorio na to da se u cijelome svijetu u 2020. za 20 posto povećao broj učenika koji nisu uspjeli steći neke osnovne vještine, poput čitanja, koje su očekivane za njihovu dob, zbog djelomičnog zatvaranja škola povezanih s pandemijom covida-19.

Broj djece s poteškoćama u čitanju prošle se godine povećao za više od 20 posto i na taj je način "poništen veliki napredak postignut u posljednja dva desetljeća", stoji u izvješću ove UN-ove institucije koja upozorava na "generacijsku katastrofu" koja se dogodila kao posljedica pandemije.

Ovaj ključni pokazatelj svake godine vrednuje vještinu čitanja među učenicima koji polažu stupnjeve CE1 i CE2 u frankofonim zemljama ili 2 i 3 u anglosaksonskim zemljama.

Riječ je o temeljnom znanju koje, ako nije solidno, može dugoročno usporiti školovanje učenika.

UNESCO strahuje da bi čitavo desetljeće moglo biti poremećeno zbog krize s pandemijom i poziva da se ulože "iznimni napori da bi se nastava ipak održavala".

"Kriza je pokazala u kojoj mjeri obrazovanje predstavlja globalno javno dobro koje se mora zaštititi", rekla je AFP-u Audrey Azoulay, generalna direktorica UNESCO-a, koja je, uoči sastanka ministara obrazovanja iz cijelog svijeta koji se treba održati u ponedjeljak pozvala međunarodnu zajednicu da se angažira na ovom problemu.

No u izvješću se sa žaljenjem ističe da je "65 posto vlada zemalja s niskim prihodima smanjilo financiranje obrazovanja, u usporedbi s 35 posto u državama s visokim dohotkom".

Stoga se očekuje da će gubitak najviše osjetiti učenici zemalja Latinske Amerike i Kariba te država srednje i južne Azije. Škole su još uvijek u potpunosti zatvorene u tridesetak zemalja, a među njima su Meksiko, Mađarska i Saudijska Arabija.

Većina zemalja odabrala je djelomično otvaranje školskih ustanova, poput Sjedinjenih Država gdje gnjevni roditelji od početka godine organiziraju prosvjede.

Škole su čitavo vrijeme otvorene u nešto više od polovice zemalja svijeta (107 država), uglavnom u Africi, Aziji i Europi.

18.48

Kampanija kupuje Sputnik V

Južna talijanska regija Kampanija potpisala je ugovor o kupnji ruskog cjepiva Sputnjik V, objavio je u petak guverner te regije i dodao da će ugovor stupiti na snagu čim se to cjepivo odobri u Europi.

"Potpisali smo ugovor nakon tjedana pregovora ... čeka se odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA) i talijanskog regulatora (AIFA)", rekao je guverner Vincenzo De Luca. 

Kampanija je jedna od najnapučenijih regija u Italiji s oko 5,8 milijuna stanovnika. Od početka pandemije u veljači prošle godine, jedna je od najteže pogođenih područja s više od 320.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa. 

"Jednom kad cijepimo naše građane, ponudit ćemo doze koje ne trebamo ostatku Italije", dodao je De Luca.

EMA je ranije u ožujku počela proučavati podatke o cjepivu Sputnjik V koje je odobreno u Rusiji u kolovozu 2020., prije nego što su stigli potpuni rezultati kliničkih ispitivanja. 

EMA je dosad odobrila četiri cjepiva u Europskoj uniji, a kašnjenja pošiljki tih cjepiva omela su kampanje cijepljenja u više zemalja članica EU-a.

"Ako sve i bude u redu, Sputnjik neće biti dostupan prije druge polovice godine", rekao je premijer Mario Draghi u petak. 

"Bio bih oprezan pri potpisivanju ovakvih ugovora", dodao je kad su ga pitali od sporazumu koji je postigla Kampanija. 

Italija je potvrdila više od 106.000 žrtava covida od početka zdravstvene krize, što je najveći broj mrtvih u Europi nakon Velike Britanije. 

Komentari 160