Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
26 komentara

ZERP: Talijanska kočarica uhvaćena kraj otoka Visa

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel ribarima je poručio da i dalje važe iste okolnosti kao i prije 1. siječnja i da jave ako bude problema

G.Siriščević
Foto: G.Siriščević
26 komentara

Talijanska koćarica "Antonio Madre" uhvaćena je u četvrtak u 5.49 sati ujutro u hrvatskim vodama istočno od Palagruže. Kočarica je morala proći kroz cijeli zaštićeni pojas ZERP koji je na snazi za članice EU-a od Nove godine. Kočaricu je brod Hrvatske ratne mornarice prepratio u višku luku, gdje je u tijeku pregled. Dva člana posade i zapovjednika kočarice Matte Collonu policija je privela na viški Prekršajni sud. Kapetanu kočarice prekršajni sud u Visu zbog nepoštivanje hrvatskih zakona odredio je 57.000 kuna kazne, a ostalu dvojicu mornara kaznio je sa po 3.000 kuna, oduzet im je ribarski pribor te su na godinu dana protjerani iz zemlje na godinu dana.
- Za ovakve prekšaje predviđene su novčane kazne, oduzimanje lovnog pribora i lovine. Oduzimanja broda moguće je ukoliko je ribarica uhvaćen pri ponavaljanju ovakovog djela, što ovdje nije slučaj - kazao je Dubravko Novak iz ravnateljstva MUP-a.
Neslužbeno doznajemo, radari HRM-a zabilježili su nakon 1. siječnja pristunost i drugih talijanskih plovila na poštama oko Visa i Palgaruže, usprkos proglašenju ZERP-a.
Dimitrij Rupel slovenskim je ribarima poručio da i dalje važe iste okolnosti kao i prije 1. siječnja, a ministarstvo je ribare zamolilo da ga obavijeste ako naiđu na probleme.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message