Obavijesti

News

Komentari 3

ZET od ponedjeljka u promet pušta 111 autobusnih linija

ZET od ponedjeljka u promet pušta 111 autobusnih linija
1

U svrhu poštivanja epidemioloških mjera, preporučuje se nošenje zaštitnih maski, dezinficiranje ruku i držanje socijalne distance. ZET će kao i do sada nastaviti dezinficirati vozila tri puta dnevno

VIDEO

Sukladno odluci Vlade RH o ponovnom uvođenju javnih gradskih i prigradskih linija, ZET će od ponedjeljka, 27. travnja u promet pustiti 111 autobusnih linija koje će voziti prema prilagođenom redu vožnje.

Umjesto tramvaja u prometu će i dalje biti autobusne linije koje prometuju trasama noćnih tramvajskih linija (31 Črnomerec – Savski most, 32 Prečko – Borongaj, 33 Gračansko Dolje – Savišće i 34 Ljubljanica – Dubec).

Tramvajske linije bit će postupno uspostavljane, ovisno o sigurnosnim procjenama i situaciji na trasama kojima prolaze. U svrhu poštivanja epidemioloških mjera, preporučuje se nošenje zaštitnih maski, dezinficiranje ruku i držanje socijalne distance. ZET će kao i do sada nastaviti dezinficirati vozila tri puta dnevno te ih provjetravati kako bi se smanjila mogućnost širenja zaraze.

Prijevoz će se od ponedjeljka naplaćivati na svim autobusnim linijama, a karte će se moći kupovati na uobičajenim prodajnim mjestima te kod vozača. Sukladno navedenome, za putovanje linijama ZET-a nisu potrebne propusnice Stožera civilne zaštite već valjane vozne karte.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Još jednom pozivamo putnike na pridržavanje uputa epidemiologa kako bi zaštitili svoje zdravlje, a i zdravlje drugih. Novi režim vožnje bit će u primjeni do daljnjeg i ovisit će o razvoju epidemiološke situacije i daljnjim naputcima nadležnih tijela. Popis autobusnih linija koje će biti u prometu od ponedjeljka, kao i važeći rasporedi vožnje, bit će dostupni tijekom vikenda na internetskoj stranici www.zet.hr.

Preporuke HZJZ-a za autobuse i tramvaje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo izdao je u petak preporuke za prijevoz putnika tramvajima i autobusima tijekom pandemije koronavirusa radi zaštite vozača i putnika koje uključuju higijenu vozačkog mjesta, vožnju s maskom, fizičku udaljenost i prozračivanje putničkog prostora.

Higijena kabine vozača i njegova radne okoline se održava tako da se svakodnevno, nekoliko puta dnevno prebrišu površine sa sredstvom za dezinfekciju površina. Posebno se trebaju prebrisati površine koje se često dodiruju rukama kao što su kvake na vratima, volan, radna ploča i polica za naplatu voznih karti.

Vozaču je preporučljivo da nosi masku tijekom vožnje, ako mu ne ometa sigurnu vožnju. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obvezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Ako je moguće, preporučljivo je i da putnici koriste zaštitne maske, ako im ne smeta disanju zbog zdravstvenog stanja.  

Prije i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili ih dezinficirati. Iskorištene jednokratne maske odlažu se u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem.

Potrebno je redovito održavanje higijene ruku i kada god je moguće ruke oprati sapunom i vodom u trajanju od 20 sekundi. Ako to nije moguće, koriste se dezinfekcijska sredstva koja sadrže 70 posto alkohola. 

Ruke treba oprati prije ulaska i nakon izlaska iz vozila, nakon čišćenja vozila ili kad su ruke vidljivo uprljane te u ostalim preporučenim situacijama (poslije toaleta, prije jela, poslije brisanja nosa). 

Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo

Dezinfekcijsko sredstvo mora biti na raspolaganju na ulazu u vozilo, a pri ulazu u autobus i tramvaj potrebna je dezinfekcija ruku za vozno osoblje i putnike.

Potrebno je rukama ne dodirivati oči, usta i nos, jer tim putem virus može ući u tijelo, a također treba izbjegavati blisku kontakt s putnicima i njihovom prtljagom prilikom komunikacije s njima te održavati razmak od jednog do dva metra u svakodnevnom društvenom kontaktu s putnicima i drugim osobama. Ako vozači stavljaju prtljagu u prtljažni prostor, potrebno je poslije toga dezinficirati ruke.

Putnike je potrebno informirati o važnosti održavanja tjelesne udaljenosti od najmanje jednog metra jednih od drugih. Mjere treba poštivati, pogotovo ako se uoče putnici s respiratornim simptomima. 

Broj i raspored putnika u tramvaju treba biti takav da omogućava propisani razmak između njih. Preporučljivo je ograničiti broj putnika u tramvaju na broj sjedećih mjesta. 

U autobusima je broj i raspored putnika u sjedalima takav da omogućava propisani razmak između njih. Treba sjediti jedna osoba u redu, tako da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu. 

U preporukama se ističe i važnost svjesnosti o načinu prijenosu zaraze koronavirusa, koji se prenosi kapljično i kontaktom - kada zaražena osoba govori, kašlje ili kiše u blizini zdrave osobe ili dodirivanjem predmeta i površina koje su onečišćene respiratornim izlučevinama oboljele osobe, a nakon toga dodirivanjem očiju, nosa ili usta.

Stoga je potrebno održavati i higijenu nosa - prekriti usta unutarnjom stranom lakta ili papirnatom maramicom prilikom kašljanja ili kihanja i zatim baciti maramicu u kantu za otpad te oprati ruke.

Redovno čišćenje i prozračivanje prijevoznog sredstva

Potrebno je redovno čišćenje i prozračivanje unutrašnjosti prijevoznog sredstva prije vožnje i nakon vožnje. Pri čišćenju unutrašnjosti autobusa i tramvaja treba posebno paziti na naslone za glavu i za ruke putnika, prozorska stakla te rukohvate.

Prilikom stajanja na stajalištima potrebno je redovno prozračivati putnički prostor. Za vrijeme vožnje unutrašnjost autobusa može se prozračiti ventilacijom, ali i u tramvajima i autobusima potrebno je izbjegavati korištenje klimatizacijskih uređaja i grijanje. 

Preporučuje se da se tijekom vožnje otvore prozori, ako to vremenske prilike i temperatura dozvoljavaju.

Kod naplate karata treba poticati plaćanje karata beskontaktnim karticama ili online kupnju, a ako se koristi klasično kartično plaćanje ili gotovina, treba dezinficirati ruke nakon plaćanja.

Kontrolori pri kontaktu s putnicima moraju nositi masku za usta i nos te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog tramvaja, a masku redovno mijenjati sukladno preporukama. 

Također, u autobusima se preporučuje postava fizičke barijere između vozačkog mjesta i putnika (od pleksiglasa ili slično), a ne bude li to moguće, prvi red sjedala iza vozača neće se koristiti za prijevoz putnika.

Ako vozno osoblje ili članovi njihove obitelji razviju simptome koji upućuju na COVID-19 kao što je povišena tjelesna temperatura, grlobolja, kašalj, poteškoće s disanjem, neka ne idu na posao i odmah obavijeste svog poslodavca.

HZJZ ističe da se većina preporuka higijenskih mjera može primijeniti i na ostale oblike organiziranog cestovnog prijevoza. 

Najnovije preporuke mogu se naći na web stranici HZJZ-a, a u preporukama za prijevoz putnika u autobusima i tramvajima, nalaze se i upute za korištenje dezinficijensa za ruke.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)