Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
21 komentara

Žive u prirodi: Naše patke puno plivaju pa su finije, ali i skuplje

NEMA 'ŠOPANJA' OPG Orehovec uzgoji 40.000 pataka na godinu. da nije uvoza, imali bi 100.000. Prvih mjesec dana patke su u zatvorenom prostoru, a potom idu na vanjski dio farme...

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
21 komentara

Kad su moji započinjali s uzgojem pataka, imao sam sedam godina. U petom razredu već sam im plaćao račune internetom, priča Juraj Orehovec (26).

POGLEDAJTE VIDEO:

Njegovi roditelji su prije 20 godina pokrenuli OPG Orehovec u Malom Bukovcu pokraj Ludbrega, a on pomalo preuzima poslovanje. Glavni im je uzgoj pataka. Na godinu ih imaju između 30.000 i 40.000.

Teže tri kilograma

- Najviše smo ih, oko 100.000, uzgojili 2008. Nakon toga se povećao uvoz jeftinijih pataka iz EU, koje se i danas nalaze na policama prodavaonica te su upola jeftinije od naših pataka. Te patke se intenzivno tove (šopaju) između 40 i 50 dana, dok ne dostignu dva kilograma. Naše patke rastu minimalno 100, pa i do 160 dana. Očišćene teže oko tri kilograma - priča Juraj.

Prvih mjesec dana patke su u zatvorenom prostoru, a potom idu na vanjski dio farme.

Oko 100.000 četvornih metara je ograđeno, a patke imaju nadstrešnice pod kojima se sklanjaju od sunca i spavaju. Plivaju po lagunama uz rijeku Plitvicu, pasu travu te su stalno u pokretu.

Patke koje dožive između 130 i 150 dana snesu nešto jaja koje obitelj ima za svoje potrebe, rodbinu i radnike. Imaju osam mesnica u Zagrebu, Splitu, Trogiru i Šibeniku, a prodaju ih i u Metrou cijele godine te u Šparu sezonski za Uskrs i Božić.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vlastite mesnice

Za njih uzgoje i od 100 do 150 gusaka na godinu.

- Razvijamo paštetu od pataka koju ćemo predstaviti na sajmu u Kolnu u listopadu - najavio je Juraj. Prodaju i pačju jetru, ako netko želi. Cijena je 100 kuna po kilogramu.

- Vani su pačja i guščja jetra barem tri puta skuplji. Jetra naših pataka je prirodna, one nisu šopane. I pačja prsa prodajemo posebno - kaže Juraj, u čijem je OPG-u 50-ak zaposlenih.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

I dok pojedinačni kupci uglavnom kupuju cijelu patku, restorani i hoteli traže pačja prsa. Peku se prvo na koži da se mast iscijedi. Ona je dobra, kaže Juraj, za djecu s bronhitisom. Ne koristi se “na veliko” jer je skupa, ali odlična je za namazati ili ispeći jaja. Staklenka od 300 grama je 40, a od 600 grama 80 kuna.

- 35 kuna po kilogramu: Po toj cijeni patke prodaje obitelj Orehovec ‘na kućnom pragu’. Kad stignu u prodavaonice, stoje između 40 i 50 kuna po kilogramu

- 100 kuna su prsa: Samo pačja prsa na OPG-u su 100 kuna po kilogramu, a u prodavaonicama 20-30 kuna više.       

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message