Obavijesti

News

Komentari 49

Živi bez srca: Čeh Jakub Halik postao je medicinski fenomen

Živi bez srca: Čeh Jakub Halik postao je medicinski fenomen
2

Jakubu su liječnici zbog rijetkog tumora morali izvaditi srce. Operacijom su mu ugradili dvije pumpe umjesto srca. Prvi je preživio zahvat, sad čeka transplantaciju

VIDEO

On nema puls niti otkucaje srca. No bivši vatrogasac Jakub Halik (37) četvrtak je bio nasmijan od uha do uha. Liječnici su mu rekli da će napokon dobiti novo srce nakon što je pet mjeseci živio bez tog organa.

U ožujku su mu otkrili agresivan tumor na srcu. Hitno su mu ga morali ukloniti iz prsnog koša. Liječnici u Pragu su se odlučili na revolucionaran zahvat.

- Izvadili su mi srce i stavili dvije mehaničke pumpe koje tjeraju krv - objasnio je Jakub.

Takva operacija dosad je bila izvedena samo jednom, u SAD-u, a pacijent je umro nakon tjedan dana. No Jakub se nakon složenog zahvata osjećao dobro.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Postao je pravi medicinski fenomen jer je uspio mjesecima preživjeti bez srca. U Češkoj se na transplantaciju srca čeka osam mjeseci. Jakub je sad došao na red za presađivanje.

- Do sada sam čekao nalaze koji bi potvrdili da se metastaze nisu proširile. Svi testovi su u redu i sada čekamo transplantaciju - rekao je novinarima Jakub.

Nakon 150 dana napustio je prašku bolnicu i konačno uživao s obitelji u svježem zraku.

- Velikim umijećem kirurzi su uspjeli od dvije pumpe za lijevu stranu srca stvoriti verziju koja radi kao da ima i lijevu i desnu stranu. Naime, postoje pumpe koje služe kao lijeva klijetka i lijeva pretklijetka srca, međutim, nije riješen problem za desnu stranu srca. Oni su to uspjeli - objasnio je prof. dr. sc. Bojan Biočina, šef Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb. Prof. dr. Željko Sutlić iz KB Dubrava kaže kako o stanju pacijenta ovisi koliko će nakon takvog zahvata živjeti.

- U Hrvatskoj imamo dvije vrste mehaničkih pumpi za lijevu stranu srce i rutinski radimo operacije na kojima ih ugrađujemo - rekao je prof. Biočina.

S osmijehom i veseljem mladić čeka novo srce i novi početak života

Zbog lošeg zdravlja i briga Jakub je imao problema s nesanicom.

- Sada spava kao novorođenče. Kad idem u vizitu u 7 sati, on se ne budi - rekao je dr. Jan Pirk, kirurg Instituta kliničke i eksperimentalne medicine u Pragu. On je mladiću spasio život. Ugradio mu je mehaničke pumpe Heartmate II. Cijena samo jedne pumpe je oko 525.000 kuna. Koriste je i kirurzi kod nas, a dizajnirana je za lijevo srce.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...
POTVRDILI VJEŠTACI

Brat osumnjičenog za ubojstvo male Danke umro nasilnom smrću, pronašli su ozljede...

U vještačenju su na tijelu utvrdili brojne ozljede, zbog čega su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti
Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Ustavni sud: 'Milanović ne može biti mandatar', nižu se reakcije, oglasili se Grmoja, Tomašević...

Ako privremeni predsjednik da mandat za sastav vlade Milanoviću, Ustavni sud može to poništiti. Ako sabor izglasa povjerenje vladi u kojoj bi premijer bio Milanović, Ustavni sud to može poništiti, rekao je Šeparović