Obavijesti

News

Komentari 89

'Život je dao za Kosovo': Oliver Ivanović pokopan u Beogradu

Na ispraćaju nije bilo političkih govora, a misu i obred nad odrom služio je vladika raško-prizrenski Teodosije, poručivši da će Oliver Ivanović ostati simbol odlučnosti Srba da ostanu na Kosovu...

VIDEO

U Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu u četvrtak je pokopan predsjednik Građanske inicijative Sloboda, demokracija, pravda (GI SDP) i jedan od vođa kosovskih Srba Oliver Ivanović, ubijen prije dva dana u atentatu na sjeveru Kosova.

Tisuće građana odale su posljednju počast Ivanoviću tijekom prijepodneva mimohodom i paljenjem svijeća. Na sprovodu se okupilo, uz veliki broj osoba iz političkog i javnog života, nekoliko tisuća ljudi, njegovih prijatelja, suradnika i štovatelja iz Beograda i Srbije i iz svih krajeva Kosova.

Na ispraćaju nije bilo političkih govora, a misu i obred nad odrom služio je vladika raško-prizrenski Teodosije, poručivši da će Oliver Ivanović ostati simbol odlučnosti Srba da ostanu na Kosovu kao svojoj postojbini.

"Uvijek je naglašavao da pitanje Kosova nije samo pitanje ljudi koji žive tamo, nego cijelog naroda. Duboko će nam svima nedostajati, ali danas nismo tužni jer žrtvovati život za dobro drugih nikada nije poraz. Ostat će simbol odlučnosti da budemo svoji na svome", rekao je vladika Teodosije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Lider kosovskih Srba ubijen sa 6 metaka iz "duge devetke"
Lider kosovskih Srba ubijen sa 6 metaka iz "duge devetke"

Ispraćaju Ivanovića nazočio je i patrijarh srpski Irinej, a izaslanstvo Vlade Srbije predvodili su premijerka Ana Brnabić i šef ureda za Kosovo Marko Đurić.

Na posljednjem oproštaju bili su i bivši srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić, šef diplomacije Ivica Dačić, brojni sadašnji i bivši ministri, vođa Srpskog nacionalnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, predsjednici Demokratske stranke Dragan Šutanovac, Socijaldemokratske stranke Srbije Boris Tadić, Nove stranke Zoran Živković, vođa Pokreta slobodnih građana Saša Janković, brojni sportaši, glumci i druge javne osobe.

Kosovo 'kuha': Ubijeni Ivanović se bojao Srba, a ne Albanaca
Kosovo 'kuha': Ubijeni Ivanović se bojao Srba, a ne Albanaca

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odat će počast Ivanoviću polaganjem vijenca na mjestu ubojstva u Kosovskoj Mitrovici, objavila je agencija Tanjug.

Vučić je ubojstvo Ivanovića nazvao "terorističkim činom" i najavio da će Srbija otkriti ubojice ukoliko to ne učine kosovske institucije. 

Jedan od najuglednijih vođa kosovskih Srba i predsjednik Građanske inicijative "Srbija, demokracija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je u utorak ujutro u atentatu ispred sjedišta svoje stranke sa šest metaka iz automobila u pokretu.

U srijedu se u Kosovskoj Mitrovici od Ivanovića oprostilo nekoliko tisuća sugrađana i sunarodnjaka s Kosova. Pokopan je u Beogradu po želji obitelji.

Auto iz kojeg je ubijen Ivanović pripadao je Srbinu iz Austrije
Auto iz kojeg je ubijen Ivanović pripadao je Srbinu iz Austrije

Kako prenosi portal Telegraf.rs, supruga Olivera Ivanovića Milena poručila je da se više nikada neće vraćati na Kosovo.

"Sin i ja smo završili s Kosovskom Mitrovicom, gradom straha, tame i bola. Naš Oliver život je dao za Kosovo i srpstvo i kad je molio za pomoć, tražio zaštitu, nikoga nije bilo. Sad za njega kažu da je heroj, a gdje su bili ti koji ga veličaju kad su nam bili najpotrebniji?", rekla je supruga ubijenog Ivanovića.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 89
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina