News

Komentari 6

'Životi Aboridžina su važni': Australci izašli na prosvjede

'Životi Aboridžina su važni': Australci izašli na prosvjede

Prosvjednici su pozvali policiju diljem svijeta da prestane progoniti manjine i nosili su plakate na kojima je pisalo "Šutnja je smrtonosna" i "Životi Aboridžina su važni"

Prosvjednici su se okupili u petak u australskoj prijestolnici Canberri u znak potpore globalnom pokretu Black Lives Matter (Životi crnaca su važni) i kako bi prosvjedovali zbog velikog broja zatvaranja i smrti Aboridžina u zatvorima.

Cilj prosvjednika bio je pokazati solidarnost s prosvjedima diljem Sjedinjenih Država koje je pokrenula tragična smrt Georgea Floyda.

Prosvjednici su pozvali policiju diljem svijeta da prestane progoniti manjine i nosili su plakate na kojima je pisalo "Šutnja je smrtonosna" i "Životi Aboridžina su važni".

Predstavnica Aboridžina Matilda House zatražila je od okupljenih da "pošalju poruku vladi" o smrti Aboridžina u pritvoru, njihovom zatvaranju i rasizmu u Australiji.

"Muškarci i žene Aboridžini uzeti su iz naših života i to nijednom nije objašnjeno, i oni i svi mi još uvijek ne možemo disati", kazala je. "Mi i dalje ne možemo disati."

Tamara Ryan, jedna od organizatorica prosvjeda, rekla je da se na njima okupilo više od 2000 ljudi. 

Veći prosvjedi i skupovi planirani su za subotu u svim većim gradovima Australije. Međutim, policija, lokalne vlasti i političari zamolili su Australce da ne sudjeluju na njima zbog straha od širenja koronavirusa.

Vlasti Novog Južnog Walesa pokušat će sudskim putem zaustaviti održavanje prosvjeda u Sydneyu zbog rizika od Covida-19 s obzirom da se očekuje sudjelovanje velikog broja ljudi.

Najčitaniji članci