Obavijesti

News

Komentari 3

Zlatku su operirali oko: Nakon punih 17 godina ponovno vidim

Zlatku su operirali oko: Nakon punih 17 godina ponovno vidim
9

NOVA METODA: Zagrebački oftalmolozi izveli su prvu transplantaciju matičnih stanica rožnice u regiji. Vukovarac Zlatko Grgić (31) sad opet vidi

VIDEO

Prijatelj mi je u zezanciji u parku ušpricao suzavac u desno oko. Srušio sam se i počeo previjati od bolova. Tada sam izgubio vid. Imao sam 14 godina, rekao je Zlatko Grgić (31).

Vukovarac je završio u bolnici na mjesec i pol. Oko uopće nije mogao otvoriti. Dobio je toliko injekcija u oko da im više niti ne zna broj.

- Ništa nije pomoglo. Na to oko vidio sam siluete, neke boje, sve nejasno. Tek nakon nekog vremena počeo sam jasnije gledati, ali je oko imalo tek oko 50 posto funkcije - sjetio se Zlatko nesreće od prije 17 godina.

Davis Cup, Hrvatska - Spanjolska

Prije nekoliko godina, stanje s vidom mu se pogoršalo. Zdravo oko bilo je toliko opterećeno da je ubrzano gubilo dioptriju, a bolesno je počelo gubiti vid jer su se kapilare u oku širile i zamućivale rožnicu.

- Otišao sam u zagrebačku Kliniku Svjetlost prvenstveno sa željom da mi skinu dioptriju sa zdravog oka. Kada je profesorica Iva Dekaris čula moj problem sa bolesnim okom, to ju je zaintrigiralo. Rekla mi je da postoji zahvat kojime se bolesnom oku može vratiti vid i stopirati problem sa rastom kapilara - oduševljeno je ispričao Vukovarac.

Objasnili su mu kako se radi o presađivanju matičnih stanica rožnice iz zdravog oka u bolesno, te da se takva operacija u cijeloj Europi izvodi još samo u Londonu, Milanu i Njemačkoj, a u Hrvatskoj nikad ranije nije napravljena.

Davis Cup, Hrvatska - Spanjolska

- Profesorica Dekaris rekla je da će pokušati od nadležnih ministarstava tražiti dozvolu da meni napravi tu operaciju. Čak tri godine čekali smo dozvolu - otkrio je Zlatko.

Nakon operacije koja je trajala oko sat vremena, Zlatku je oko bilo zatvoreno mjesec dana. Liječnici su mu uspjeli vratiti 60 posto vida i riješiti problem s kapilarama. Operaciju su mu izveli besplatno budući da se radi o projektu kojeg je Ministarstvo zasad odobrilo za izvođenje samo kao kliničku studiju. 

- Nakon što uspješno izvedemo određen broj ovakvih zahvata, Ministarstvo ga može priznati kao standardnu proceduru. Ono što možemo jamčiti je da nakon ove operacije stanje nikome ne može biti gore nego, a moguće je da se vid vrati do 100 posto - rekla je Iva Dekaris, medicinska direktorica Svjetlosti koja je nakon Zlatka na isti način uspješno operirala još dvoje pacijenata.

Davis Cup, Hrvatska - Spanjolska

- Iz zdravog oka uzme se mali uzorak matičnih stanica rožnice, veličine oko dva kvadratna milimetra. Postupak je potpuno bezazlen za zdravo oko. Te se stanice nose u tkivnu banku u zagrebačkoj Traumatološkoj klinici. Stanice se tamo stave u posudice i uzgajaju se dok se od tog malog komadića tkiva ne stvori ‘plahta’ veličine do 15 milimetara koja se presadi na bolesno oko - objasnila je Dekaris.

Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji te se na početku s bolesnog oka miču ožiljci, a potom se na površinu oka prišije plahta matičnih stanica. Idealni kandidati za operaciju, kaže liječnica, su oni kojima je opečena rožnica i ostatak površine oka, npr. zbog eksplozije, ozljede oka kiselinom ili lužinama, suzavcem itd.

- Do sada se zahvat nije izvodilo kod nas zbog složene administracije kod novih projekata. Nismo imali ni prave laboratorije ni dovoljno školovanih kadrova - tvrdi Dekaris.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa