Obavijesti

Promo sadržaj

Zlato najskuplje u posljednjih 6 godina: Kako trgovati zlatom

Zlato najskuplje u posljednjih 6 godina: Kako trgovati zlatom
1

Cijena zlata skočila je na najvišu razinu u posljednjih šest godina. Od kraja prethodne godine do danas porasla je za čak 15%

Čimbenici koji su izazvali skok cijene su isti oni koji najčešće i utječu na cijenu zlata. To su geopolitička nestabilnost (ratovi, trgovinski sukobi...), kamatna stopa u Americi i vrijednost dolara.

Fortrade, za sve koji su zainteresirani naučiti kako trgovati cijenom zlata na online burzi (takozvani financijski ugovor za razliku, engl. CFD) ili jednostavno žele prošiririti svoje znanje, pripremio je besplatni vodič “Kako trgovati cijenom zlata”. Vodič je prilagođen svim razinama znanja i možete ga preuzeti preko linka ispod.

Besplatni vodič “Kako trgovati cijenom cijenom” preuzmite ovdje.

Geopolitička nestabilnost (ratovi, trgovinski sukobi, teroristički napadi i slično) – Zlato se smatra sigurnim financijskim utočištem u periodima nestabilnosti. Ukoliko neki neočekivani događaj izazove velike cjenovne oscilacije na financijskim tržištima, ulagači obično kupuju zlato jer je ono stabilnije i ne gubi na vrijednosti u prevelikoj mjeri.

Kamatna stopa Federalnih rezervi Sjedinjenih Američkih Država - niža kamatna stopa obično potiče kupnju zlata. Štednja u valutama se manje isplati kada su kamate niže, jer je dobit manja. Zbog toga se mnogi odlučuju na štednju u zlatu u situaciji kada su kamatne stope preniske.

Vrijednost dolara - Cijena zlata se izražava u dolarima. Slabljenje američkog dolara čini zlato jeftinijim za vlasnike drugih svjetskih valuta, što obično potiče rast cijene.

Ako obratimo pažnju na period kada je trend rasta počeo, možemo jasno uočiti razloge zbog kojih se cijena zlata počela penjati. Ekonomski izvještaji u Sjedinjenim Državama su ove godine počeli nagovještavati moguće slabljenje američkog gospodarstva. Nakon toga, ulagači su postali uvjereni kako će Federalne rezerve uskoro sniziti kamatnu stopu. To se i desilo 31. srpnja, nakon sastanka Federalnog odbora za otvoreno tržište. Ubrzo potom, američki predsjednik Donald Trump je najavio nove carinske namete od 10% na robu uvezenu iz Kine. Ova izjava je šokirala tržišta i cijena zlata je skočila na najvišu razinu u posljednjih šest godina.

Budući smjer kretanja cijene zlata

Većina analitičara (među kojima su i oni iz Goldman Sachs-a) trenutačno smatra da se trgovinski rat vjerojatno neće završiti ove godine, niti prije predsjedničkih izbora u SAD-u sljedeće godine. 

Federalne rezerve su satjerane u ćošak i možda će morati sniziti kamatnu stopu kako bi spriječile značajnije usporavanje američkog gospodarskog rasta. 

Ukoliko ova dva čimbenika ostanu na snazi, malo je vjerojatno da će cijena zlata padati. Međutim, ukoliko dođe do iznenađujućeg preokreta u trgovinskim pregovorima između Amerike i Kine, situacija bi se mogla naglo izmijeniti, a samim tim bi i zlato postalo jeftinije. 

Besplatni vodič “Kako trgovati cijenom cijenom” preuzmite ovdje.
 
Izvori: Bloomberg, Bloomberg terminal

Fortrade Ltd je autoriziran i reguliran u UK od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.
CFD-ovi su složeni instrumenti i imaju visok rizik od brzog gubitka novca zbog financijske poluge. 76% računa malih ulagatelja izgubi novac tijekom trgovanja CFD-ovima s ovim ponuditeljem. Trebali biste razmotriti razumijete li kako CFD-ovi funkcioniraju te možete li si priuštiti preuzimanje visokog rizika od gubitka novca. Možete izgubiti sva sredstva, no ne više nego što imate na računu za trgovanje. Ovi proizvodi možda neće biti prikladni za sve klijente i stoga morate biti sigurni da ste razumjeli rizike, a potražite i neovisan savjet. Ovaj materijal ne predstavlja ponudu, tražbinu niti transakciju, glede bilo kojega financijskog instrumenta. Fortrade ne prihvaća bilo kakvu odgovornost za bilo kakvu uporabu ovih komentara niti za posljedice koje iz toga mogu proisteći. Ne daje se nikakvo uvjeravanje niti jamstvo za točnost ili potpunost ovih podataka. Slijedom toga, svaka osoba koja postupi prema njima, radi to u potpunosti na vlastiti rizik..

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Pet savršenih lokacija za fotografiranje u Hrvatskoj koje morate posjetiti
PROMO

Pet savršenih lokacija za fotografiranje u Hrvatskoj koje morate posjetiti

Hrvatska je zemlja bogate povijesti, spektakularne prirode i nevjerojatnih prizora koji ostavljaju bez daha

HUB i EIB pokreću dvogodišnju edukaciju mladih poduzetnika i srednjoškolaca
PROMO

HUB i EIB pokreću dvogodišnju edukaciju mladih poduzetnika i srednjoškolaca

Incijativa „Financije za nove generacije" ključan je korak u osnaživanju financijske pismenosti i poduzetničkog duha među mladim generacijama u Hrvatskoj
Ante Cash otkriva kako biti kreativan s pur pjenom
PROMO

Ante Cash otkriva kako biti kreativan s pur pjenom

U Antinoj Garaži danas se kupamo u pur pjeni. Zašto je ona neizostavan dio svakog gradilišta, na svoj način pokazuje vam Ante Cash.