Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
32 komentara

Zločin iz mržnje: Zapalili crkvu a zatim ubili trojicu nedužnih...

Na današnji dan 1964. godine Amerika je bila šokirana. Ku-Klux-Klan ubio je trojicu aktivista za ljudska prava. Dva bijelca i jednog crnca. Tijela su zakopali. FBI ih je tražio 40 dana..

174063593
Foto: T.C.D / VISUAL Press Agency
32 komentara

Zaprepaštenje, šok i nevjerica. U američkoj južnjačkoj državi Mississippi FBI je organizirao veliku potragu. Stigao je čak i slavni direktor FBI-a J. Edgar Hoover. Svi su htjeli pronaći trojicu aktivista za ljudska prava crnca Jamesa Chaneya (21) te bijelce 24- godišnje Andrewa Goodmana i Michaela Schwernera iz New Yorka. Ispitali je oko tisuću ljudi, od čega oko 500 pripadnika Ku-Klux-Klana. Nakon 40 dana njihova tijela izrešetana mecima pronađena su u močvari.

Foto: wikipedia

Uhićeno je 20-ak ljudi, među njima zamjenik šerifa i Sam Bowers, carski čarobnjak Ku-Klux-Klana (carski čarobnjak tj. Imperial Wizard je titula vođe KKK). Unatoč svirepom ubojstvu trojice nedužnih ljudi nitko nije odslužio više od 6 godina zatvora za počinjeni zločin.

Palili križeve, a crkvu zapalili do temelja

Naime, nekoliko mjeseci prije trajale su žestoke borbe i sukobi između Ku-Klux-Klana i aktivista za prava crnaca koji su pokušavali upisati crne glasače u glasačke liste. Dva mjeseca prije ubojstva pripadnici Ku-Klux-Klan su zapalili križeve na 61 lokaciji u Mississippiju. No nisu uspjeli zastrašiti aktiviste. Početkom lipnja su do temelja zapalili crkvu Mt. Zion koja je podržavala crnce.

Foto: Imdb/Promo

Aktivisti crnac James Chaney te bijelci Andrew Goodman i Michael Schwerner, zaposlenici Ureda za obranu građanskih prava dovezli su se vidjeti zgarište crkve. Na lokalnoj cesti zaustavio ih je zamjenik šerifa, pripadnik KKK-a. Optužio ih je da su vozili 35 milja na sat, a dozvoljeno je 30.  Odveo ih je u zatvor, ali ih je istu večer pustio. To je napravio u dogovoru sa KKK-om. Kad su se odvezli, na lokalnoj cesti dočekala su ih dva kamiona puna pripadnika Klana. Ubili su ih svu trojicu s tim da su Jamesa Chaneya prije toga mučili. Tijela su im zakopali. Tek su nakon 40 dana pronađena.

Foto: wikipedia

Prema događaju je 1988. snimljen film "Mississippi Burning" s Geneom Hackmanom i Willemom Dafoeom u glavnim ulogama.

Kazna ga je ipak stigla

U siječnju 2005. šerif iz  Mississippija uhitio je 80- godišnjeg Edgara Raya Killena zvanog 'Propovjednik', bivšeg vođu Ku Klux Klana koji je sudjelovao u ubojstvima.

Foto: Screenshot/Wikimedia

On je nakon sudskog je procesa 1967. oslobođen optužbi. Neki pripadnici su blago kažnjeni 'zbog kršenja građanskih prava' trojice mladića, ali Killen je pušten.  Kazna ga je ipak stigla. Osuđen je u lipnju 2005., više od 40 godina nakon zločina, na doživotni zatvor.

Tema: History

Možda vas zanima i ovo:
Message