'Zločini u Srebrenici su najgora zvjerstva u ljudskoj povijesti...' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 81

'Zločini u Srebrenici su najgora zvjerstva u ljudskoj povijesti...'

'Zločini u Srebrenici su najgora zvjerstva u ljudskoj povijesti...'
4

Srebrenica će danas obilježiti još jednu tužnu obljetnicu, 24 godine od genocida u kojemu je ubijeno više od osam tisuća uglavnom bošnjačkih muškaraca, dječaka, ali i žena dok se za mnogima još traga

VIDEO

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari danas će biti obilježena 24. godišnjica genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone Ujedinjenih naroda - Srebrenica" te će biti ukop novih identificiranih žrtava iz srpnja 1995. godine.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:17
A woman walks among graves in Memorial Center Potocari, near Srebrenica

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk rođen 1979. godine. Kad su ga ubili imao je svega 16 godina, dok je najstarija žrtva Šaha Cvrk, koja je imala 82 godine kad je ubijena. 

FILE PHOTO: An aerial view of the Memorial Center in Potocari near Srebrenica

Dva međunarodna suda, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud pravde odlučili su da je masakr u Srebrenici bio čin genocida. Vojska Republike Srpske je zauzela UN-om zaštićenu srebreničku enklavu i u nekoliko dana ubila više od 8000 nenaoružanih Bošnjaka, uglavnom muškaraca i dječaka.

U ovogodišnjoj komemoraciji trebao bi sudjelovati i predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove (MICT) Carmel Agius, koji je uoči dolaska u Srebrenicu za sarajevski Dnevni avaz kazao kako su za njega stravični zločini koji su se dogodili prije 24 godine neki od najmračnijih dana u ljudskoj povijesti.

- To je najgore zvjerstvo koje se dogodilo na europskom tlu od Drugog svjetskog rata. Genocid u Srebrenici karakterizirali su neopisiva brutalnost, surovost i zlo - kazao je Agius.

BIH, Massaker von Srebrenica, Potocari

Iz okolice Tuzle tisuće ljudi krenulo je u ponedjeljak prema Srebrenici na pohod nazvan "Marš mira". Sudionici marša trebali bi prijeći put oko stotinu kilometara kojom su se Bošnjaci, nakon pada zone pod zaštitom UN-a, iz Srebrenice pokušali probiti iz obruča srpskih snaga do teritorija pod nadzorom Armije BiH. Brojni su izgubili život i u minskim poljima. 

Reuters

Svake godine u Memorijalnom centru u Potočarima pokopaju se deseci žrtava. Dosad je ondje ppokopano 6610 ubijenih. U masovnim grobnicama pronađeni su samo njihovi ostaci. Budući da su počinitelji premještali tijela, kostima nekih žrtava izgubio se svaki trag.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 81

VIDEO

Pakleni petak, Hrvatska opet u crvenom: Ovakve temperature očekuju nas tijekom cijelog ljeta
VREMENSKA PROGNOZA

Pakleni petak, Hrvatska opet u crvenom: Ovakve temperature očekuju nas tijekom cijelog ljeta

Danas će prevladavati sunčano i vrlo vruće. Poslijepodne u unutrašnjosti uz jači razvoj oblaka samo rijetko moguć poneki pljusak