News

Komentari 24

Zloglasni britanski kanibal smrt će dočekati u izolaciji: Ubijao je pedofile i seksualne predatore

Zloglasni britanski kanibal smrt će dočekati u izolaciji: Ubijao je pedofile i seksualne predatore

Robert Maudsley bio je inspiracija za film o kanibalu Hannibalu Lecteru. U zatvoru je u potpunoj izolaciji, nema kontakt ni sa zatvorenicima ni čuvarima, a jednoj od svojih žrtava pojeo je mozak

Jedan od najopasnijih serijskih ubojica u Velikoj Britaniji umrijet će sam u podzemnoj ćeliji nakon što je odbijena njegova posljednja molba da živi zajedno s ostalim zatvorenicima. Robert Maudsley trenutno se nalazi u samici u podrumu zatvora, a tamo će i ostati do kraja života.

Njegove molbe su odbijene jer smatraju da je preopasan za ostale zatvorenike i čuvare.

Maudsley živi u ćeliji od 5,5 puta 4,5 metara, hranu dobiva kroz rupu u zidu, a nema baš nikakav kontakt s drugim zatvorenicima i čuvarima, čak ni u vrijeme kada ga puste da šeće na zraku sat vremena na dan. Staklena ćelija u kojoj je zatvoren već 40 godina izgrađena je posebno za njega 1983. godine, prenosi Bild.

- Prošlog mjeseca su ga odbili, ali on se žalio na odluku i želio je provesti Božić u prisutnosti drugih ljudi. Ipak, odgovorili su da je to posljednji put da mu je rečeno ne - rekao je izvor iz zatvora za lokalne medije.

Teško djetinjstvo

Maudsley se rodio u Liverpoolu 1953. godine. Dok je bio dijete zlostavljali su ga psihički i fizički. Kada je imao dvije godine njega i braću i sestre su oduzeli roditeljima i smjestili u sirotište. No kada je imao osam godina, vratili su ga roditeljima.

Otac ga je tada počeo zlostavljati. Sa 16 godina je pobjegao u London. Počeo se drogirati i prostituirati kako bi mogao plaćati dilerima. Čak sedam puta je završio u bolnici zbog pokušaja samoubojstva.

Ubio muškarca i pojeo mu mozak

Dok je bio na liječenju progovorio je o zlostavljaju i tvrdio je da čuje glasove koji mu govore da ubije roditelje. Maudsley se opet vratio na ulicu gdje su ga stariji muškarci iskorištavali za seks, silovali i tukli.

Kada je imao 21 godinu, na cesti ga je pokupio John Farrell. Seksali su se, a onda mu je Farrell pokazao fotografije na kojima zlostavlja djecu. Maudsley je poludio. Zadavio je Farrella i ubio ga. Zatvoren je u bolnicu za psihički bolesne gdje je 1977. oteo i mučio zatvorenika Davida Francisa. Na kraju mu je razbio glavu. Navodno je tada uzeo žlicu i jeo Davidov mozak.

Maudsley je proglašen sposobnim za suđenje i prebačen je u dobro čuvani zatvor. Tamo je u jednom danu ubio dvojicu. Sve Robertove žrtve bili su seksualni prijestupnici. Dobio je nadimke Brain Eater, Spoons i Hannibal the Cannibal. Zatvorski sustav je negirao njegova djela sve do trećeg i četvrtog ubojstva kada su o tome počeli pisati mediji.

Tražio da mu daju papigu

Budući da je postao prijetnja ostalim zatvorenicima, izolirali su ga. Čak 12 godina se nije šišao jer ga nitko nije htio ošišati.

Ćelija koja je izgrađena posebno za njega ima neprobojno staklo, a čuvari su mu hranu davali kroz malu rupu. Ćelija je izgledala vrlo slično ćeliji koja je kasnije prikazana u filmu "Kad jaganjci utihnu". 

Robert Maudsley koji je visokointeligentan i uživa u klasičnoj glazbi, jedan je od 60 zatvorenika u Britaniji koji sigurno nikada neće izaći na slobodu. Maudsley drži rekord zatvorenika koji je najdulje u izolaciji. Rekao je da ga to baca u depresiju pa je tražio da mu odobre papigicu. Ako ne može dobiti papigu tražio je da mu daju cijanid kako bi se ubio.

Iako tvrdi da je u depresiji, pokazalo se da Maudsley sasvim dobro podnosi samoću. Uživa u glazbi i poeziji, tražio je da može studirati, u ćeliji ima PlayStation i televizor te je 64. rođendan proveo igrajući Call of Duty. 

Najčitaniji članci