Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
2 komentara

Zloporaba droga i pranje novca na dnevnom redu u sabornici

Odobrenje za uzgoj konoplje davat će Ministarstvo zdravstva temeljem zahtjeva pravne osobe koja ima proizvodnu dozvolu Agencije za lijekove i medicinske proizvode

Zagreb: Aktualno prijepodne u Saboru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
2 komentara

Hrvatski sabor u petak je nastavio rad izjašnjavanjem o amandmanima na nekoliko zakona - o suzbijanju zlouporabe droge, o sprečavanju pranja novca i drugima pri čemu su predstavnici Vlade redom odbijali sve oporbene amandmane.

Prihvaćen je međutim amandman Ivana Ćelića (HDZ) na izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droge u izmijenjenom obliku kojim se dopušta uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe.

Odobrenje za uzgoj konoplje davat će Ministarstvo zdravstva temeljem zahtjeva pravne osobe koja ima proizvodnu dozvolu Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

"Najbitnije je da se dopušta uzgoj i proizvodnja konoplje u medicinske svrhe. Samim tim će taj pripravak medicinskog kanabisa biti dostupniji i značajno jeftiniji za osobe u Hrvatskoj", kazao je Ćelić.

Ines Strenja Linić (Most) kazala je da Mostov amandman istovjetan HDZ-ovom i da joj nije bitno što Mostov nije je prihvaćen već da je samo bitno da će prvi put u Hrvatskoj biti dozvoljeno pravnim subjektima uzgoj medicinske konoplje.

"Zbog previsokih cijena medicinska konoplja je mnogim pacijentima bila nedostupna pa su neki bili prisiljeni uzgajati je u svojim vrtovima što je i dalje nelegalno", kazala je.

No, dodala je, ono što nije regulirano je da može širi krug liječnika propisivati pripravke,  ako i da onima kojima je potrebno bude besplatno.

U  podne je predviđeno uobičajeno glasovanje o dosad raspravljenim točkama.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message