Obavijesti

News

Komentari 33

Znale su za zlostavljanje: Za socijalne radnice traže zatvor

Znale su za zlostavljanje: Za socijalne radnice traže zatvor
3

Suđenje počinje u svibnju: Bivšu ravnateljicu i tri socijalne radnice Centra za socijalnu skrb u Sl. Brodu terete za smrt bebe i zanemarivanje njezine polusestre

VIDEO

Prošlo je više od godinu dana od kako je umrla tromjesečna beba, a još nije utvrđena odgovornost djelatnica Centra za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu pod čijim je nadzorom bila obitelj. 

Za bivšu ravnateljicu traže osam mjeseci zatvora

Državno odvjetništvo za bivšu ravnateljicu Centra za socijalnu skrb Sanju Turčinović i Ružicu Galista, socijalnu radnicu traži kaznu zatvora od osam mjeseci ili uvjetno dvije godine, a za druge dvije socijalne radnice, Anku Bogdanović i Blaženku Grgić, zatvor u trajanju od šest mjeseci ili uvjetno dvije godine. 

Njih četiri se tereti da su učinile propuste u radu u svezi nadzora obitelji u kojoj je umrla tromjesečna beba, a dvoipolgodišnja njena polusestra je sustavno zlostavljana od strane roditelja. 

Roditelji trenutno u zatvoru

Roditelji bebe, otac S.D. (33) osuđen je na 5 godina i dva mjeseca, a njegova nevjenčana supruga S.H. (27) na kaznu zatvora od 3 godine i jedan mjesec. Oni su trenutno na izdržavanju zatvorskih kazni. Osim za smrt bebe njih su dvoje osuđeni i zbog zapostavljanja njene polusestre, koja je sustavno premlaćivana i zatvarana. Djevojčica je bila prisiljena da jede svoj izmet.

Nemili događaj na vidjelo je iznio i neke propuste u radu djelatnica Centra za Socijalnu skrb protiv kojih bi uskoro trebao početi sudski postupak. Protiv četiri djelatnice postupak je pred Općinskim sudom u Osijeku, a protiv jedne u Slavonskom Brodu. Jedna od djelatnica je u međuvremenu otišla u mirovinu, no, time neće izbjeći sud. Sve su one još uvijek na svojim radnim mjestima.

O djevojčicama skrbio ujak

Majka bebe u međuvremenu se udala za drugog muškarca i u rujnu prošle godine je rodila. No, Centar za socijalnu skrb joj je oduzeo dijete. 

U optužnicama koje su potvrđene, a prema iskazu otac S. D. nije želio odmah priznati dvije djevojčice polusestre male bebe. Kada im je nakon poroda umrla majka, o njima se skrbio ujak. Otac ih nije posjećivao, uzdržavao, niti je pokazivao bilo kakvo zanimanje za njih. Iz njemu poznatih razloga predomislio se i odlučio je priznati očinstvo. Temeljem toga djeca su dodijeljena njemu. Od njihovog ujaka uzeo ih je prije nego li je sudska odluka postala izvršna. 

Otac bio agresivan, djevojčice ipak ostale kod njega

Od lipnja 2011. godine socijalne radnice su se u nekoliko navrata uvjerile da je otac djevojčica agresivan, no, unatoč tome djevojčice na skrb nisu vratile ujaku. Zbog čega nisu nije jasno ni psihologinji Centra za socijalnu skrb, Vedrani Lukić.

 -  Stručni je tim, u kojemu sam bila i ja, bio je suglasan da djeca trebaju ostati kod ujaka. Uvjeti u kojima otac i izvanbračna supruga žive s djevojčicama, zaključili smo, nisu bili primjereni. Nije bilo struje i vode, nisu imali od čega živjeti – piše između ostalog u izjavi V. Lukić. 

Potvrđene optužnice protiv socijalnih radnica

Optužnice su potvrđene protiv bivše ravnateljice Centra Sanje Turčinović te triju joj kolegica. Sve su one prema optužnici doprinijele da dvoipolgodišnja djevojčica bude neuhranjena, sustavno premlaćivana. Njihova tek rođena sestra je bila higijenski zapuštena. Nitko od djece nije cijepljen. I ono što je najgore u prosincu 2012. preminula je beba.

 – Djevojčice nisu poznavale oca pa su trebale nastaviti živjeti kod ujaka i postupno se upoznavati s ocem – svoje mišljenje pisanim putem dostavila je psihologinja socijalnoj radnici Blaženki Grgić. Ujak djevojčica se žalio zbog oduzimanja skrbništva, jer se bojao da S.D. se neće moći brinuti o djeci. 

– Pozvala me zatim Blaženka Grgić, bila je ljutita i pitala me zašto sam se žalio – izjavio je ujak. 

Otac tvrdi da ga nitko nije provjeravao

Otac djevojčica, piše u optužnici, izjavio je da nitko od socijalnih radnica godinu dana nije dolazi k njima na vrata stana. Rekao je da je on u siječnju 2012. godine došao u Centar za socijalnu skrb da bi prijavio svoju nevjenčanu suprugu S.H. zbog zapuštanja njegove dvoipolgodišnje kćeri. O tome je, kako je rekao, imao dokaze fotografije s ranama i pelenskim osipom na guzi djeteta. 

– Anka Bogdanović mi je tada rekla da što sad hoću od nje, kako i kada da mi ona pomogne – rekao je S.D.  Navodno je prema njegovoj izjavi osam mjeseci nakon što je on bio u Centru za socijalnu skrb na vrata stana došla socijalna radnica Anka Bogdanović s kolegicom i pitala ga zašto ne pušta djeci da vide baku. S.D.  tada nije pustio socijalne radnice u stan te im je zaprijetio da će ih baciti s petog kata zgrade ako mu ponovo dođu. 

Suđenje počinje u svibnju

Nakon što im je zaprijetio, radnice su napisale službenu zabilješku i ništa dalje nisu poduzele, utvrđeno je inspekcijskim nalazom nadležnog ministarstva. Dalje je izneseno da je socijalna radnica Ružica Galista znala da se u stanu u naselju Slavonija II gdje je živio nevjenčani par često čula galama i dječji plač. Kao i njena kolegica iste godine, u ljeto 2012. i sama se uvjerila u agresivnost oca, no, unatoč tome ništa nije poduzela, piše u optužnici. Suđenje socijalnim radnicama bi trebalo početi u svibnju ove godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk