Obavijesti

Promo sadržaj

Znamo gdje kupiti domaće kozje mlijeko iz Dalmatinske zagore kojim ćete ojačati imunitet...

Znamo gdje kupiti domaće kozje mlijeko iz Dalmatinske zagore kojim ćete ojačati imunitet...

OPG Capra Domestica trenutno dobiva 600 litara kozjeg mlijeka na dan, a dobili su i priznanje za najveću farmu koza u Hrvatskoj. Konzum im je svojim projektom Najbolje iz Hrvatske osigurao prodajni kanal...

VIDEO

Kad govorimo o mliječnim proizvodima, kozje mlijeko spada u najzdravije namirnice. Njegov sastav ima najveću sličnost s majčinim mlijekom. Očigledno je da su to znali i stari narodi, s obzirom na to da su ga preporučivali za jačanje imuniteta, liječenje i jačanje pluća, kao i protiv tuberkuloze. Priča obitelji Sarajlić je inspirativna jer oni proizvode pravo kozje mlijeko, koje je dostupno baš svima jer se prodaje u cijeloj Hrvatskoj.  

Obitelj Sarajlić 2013. godine odlučila je iskoristiti pogodnosti krajolika Dalmatinske zagore, područja poznatog po uzgoju koza te proizvodnji vrhunskih sireva i ostalih mliječnih proizvoda, i povećati vlastito stado koza te krenuti u intenzivnu proizvodnju kozjeg mlijeka kroz OPG Capra Domestica
Danas na farmi rade Mladen Sarajlić, njegova supruga Anđelka i kći Ivana, a u proizvodnji kozjeg mlijeka njeguju ekološku filozofiju te im je najvažnije da su njihove koze sretne, pa su i proces proizvodnje prilagodili njima. 
- Mi poštujemo prirodne cikluse životinja i ne dajemo im hormone, nedopuštene antibiotike ni sredstva za poticanje laktacije. Muzemo ih minimalno, tako da se životinje ne iscrpljuju i budu zadovoljne, a bilo je potrebno pet godina promatranja i proučavanja njihovih navika kako bismo to postigli. Naše su koze svakodnevno na ispaši i jedu isključivo sijeno ekoloških proizvođača - objašnjava Mladen Sarajlić. Uzevši u obzir silnu pažnju koju obitelj Sarajlić posvećuje svojim kozama, ne iznenađuje to što su trenutno u procesu dobivanja ekološkog certifikata. 

U prilog zadovoljstva i sreće koza Mladena Sarajlića ide i to što OPG Capra Domestica trenutno dobiva 600 litara kozjeg mlijeka na dan, a ponosni vlasnik ističe kako su dobili i priznanje za najveću farmu koza u Hrvatskoj. 
- Tajna je naših prvoklasnih proizvoda u preradi. Naime, odmah nakon mužnje kozje se mlijeko ne transportira cisternama nego se cjelokupni proizvodni ciklus odvija u krugu od 50 metara. Važno je i spomenuti da Capra Domestica prerađuje isključivo mlijeko svojih koza, što znači da nema otkupa - objašnjava Mladen Sarajlić.  

Unatoč velikom ulaganju u proizvodnju i kvalitetu proizvoda, i OPG Capra Domestica našao se u problemima zbog pandemije uzrokovane koronavirusom. Iako su se u ožujku okrenuli dostavi proizvoda na kućnu adresu, Mladen Sarajlić ističe kako im je Konzum svojim projektom Najbolje iz Hrvatske osigurao prodajni kanal putem kojeg su dopirali do najvećeg broja ljudi. 
- Mljekarska industrija u Hrvatskoj općenito je u lošem položaju. Proizvođači su suočeni s visokim troškovima proizvodnje, a s druge strane s malom otkupnom cijenom. Upravo je zato Konzumov projekt suradnje s lokalnim domaćim proizvođačima za svaku pohvalu jer se tako omogućuje malim proizvođačima da budu prisutni na cijelom hrvatskom tržištu - dodaje Sarajlić. 


Baš kao što OPG-ovci Najbolje iz Hrvatske prepoznaju kao hvalevrijedan projekt, tako i Konzum prepoznaje da je podupiranje truda i rada vrijednih domaćih poljoprivrednika i OPG-ova ključna strateška odrednica u njegovu poslovanju. Upravo zato što je svjestan važnosti očuvanja tradicije hrvatske poljoprivredne proizvodnje, Konzum je glavni partner hrvatskih proizvođača voća i povrća te njihovi domaći proizvodi čine oko 80 posto ukupnoga Konzumova prometa u toj kategoriji. U kategoriji crvenog mesa Konzum surađuje sa svim relevantnim domaćim proizvođačima i njihovim kooperantima, a godišnje se u Konzumu proda više od 13.000 tona domaćeg svinjskog, junećeg i janjećeg pakiranog i rinfuznog mesa. Štoviše, Konzum je jedini trgovački lanac koji ima pravo koristiti oznaku "Meso hrvatskih farmi" na rinfuznom junećem i svinjskome mesu. Konzum posjeduje i oznaku "Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi", koju dodjeljuju Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska gospodarska komora za svježu i zamrznutu ribu iz hrvatskih rijeka, jezera i mora, a čak 70 posto prodane svježe morske i slatkovodne ribe Konzum osigurava kroz suradnju s vodećim domaćim ribarima i uzgajivačima. 


 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje
PROMO

PPS Galeković – kružnim poslovanjem do prirodnih proizvoda za eko grijanje

Gala peleti i briketi ekološka su rješenja za grijanje koja objedinjuju visoku učinkovitost, financijsku dostupnost te praktičnost za svakodnevnu uporabu. Cijeli proces proizvodnje Gala peleta je automatiziran

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?
sadržaj donosi petrol

Pobjedničke strategije i izazovi za tvrtke: Kako zadržati kvalitetne radnike?

Suočeni s intenzivnom konkurencijom na tržištu rada, poslodavci se nalaze pred jednim od najvećih izazova: kako privući i zadržati kvalitetne radnike?
King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju
PROMO

King Cross kreće u sveobuhvatnu rekonstrukciju

Zagrebački shopping centar ostat će otvoren tijekom izvođenja radova čiji je završetak planiran za jesen 2025.