Obavijesti

News

Komentari 0

Znanstvenici su izradili prvu genetsku kartu čimpanza u borbi protiv ilegalne trgovine

Znanstvenici su izradili prvu genetsku kartu čimpanza u borbi protiv ilegalne trgovine

Genomski katalog, koji uključuje 828 jedinki iz Afrike, sada se može koristiti za povezivanje ukradenih čimpanza, ili njihovog mesa ili dijelova tijela, s njihovim mjestom podrijetla u krugu od 100 kilometara

VIDEO

Znanstvenici su izradili prvu genetsku kartu čimpanza koja nudi detaljnu rekonstrukciju prošlih migracija ugroženih vrsta i predstavlja novi alat u borbi protiv ilegalne trgovine.

Genomski katalog, koji uključuje 828 jedinki iz Afrike, sada se može koristiti za povezivanje ukradenih čimpanza, ili njihovog mesa ili dijelova tijela, s njihovim mjestom podrijetla u krugu od 100 kilometara.

Rezultati višegodišnjeg istraživačkog projekta objavljeni su u časopisu Cell Genomics.

Želja za otkrivanjem porijekla pripitomljavanja konja iznova ispisuje našu sliku prošlosti
Želja za otkrivanjem porijekla pripitomljavanja konja iznova ispisuje našu sliku prošlosti

"Ako možemo saznati genetsku raznolikost ove ugrožene vrste i njezinu demografsku povijest...to može pomoći u izradi boljeg plana očuvanja", rekla je za AFP prva autorica Claudia Fontsere s Instituta za evolucijsku biologiju u Španjolskoj.

Uzorci DNK prikupljeni su iz izmeta čimpanza u okviru Panafričkog programa na 48 lokacija u središnjoj i zapadnoj Africi.

Uzorci izmeta koristan su način za proučavanje ugroženih vrsta jer omogućuju opsežno prikupljanje uz minimalno ometanje životinja, no predstavljaju i tehničke izazove jer sadrže samo tragove DNK domaćina kojima su znanstvenici doskočili novom tehnikom sekvenciranja DNK koja je prvi put korištena za proučavanje neandertalaca.

To im je omogućilo da otkriju 50 posto više varijanti na kromosomu 21 nego što je ranije pronađeno.

Ranije je sekvencirano samo 59 cijelih genoma čimpanze, uglavnom od životinja u zatočeništvu s ograničenim informacijama o njihovom podrijetlu.

"Bilo je puno rasprava o tome jesu li se četiri podvrste čimpanza uistinu odvojile jedna od druge ili je među njima postojao uporni protok gena", rekla je za AFP koautorica Mimi Aranđelović s Instituta Max Planck za evolucijsku antropologiju.

Žena se zaljubila u čimpanzu: I on mene voli, ali razdvojili su nas, zabranjen mi je ulaz u ZOO
Žena se zaljubila u čimpanzu: I on  mene voli, ali razdvojili su nas, zabranjen mi je ulaz u ZOO

Tim je otkrio da su podvrste čimpanze bile odvojene u prošlosti, ali i da su doživjele razdoblja genetske razmjene, što bi moglo pomoći objasniti zašto su prošle studije, koje su pokušavale rekonstruirati evolucijsku povijest čimpanza, došle do različitih zaključaka.

Otkrili su da geografske prepreke poput jezera i rijeka stvaraju genetske barijere između podvrsta, kao i između zajednica.

Fontsere je objasnila da bi genetska karta mogla pomoći odrediti odakle su došle čimpanze kojima se ilegalno trguje.

Iako je vraćanje čimpanza u divljinu zahtjevna misija zbog složene društvene strukture životinja, istraživanja su pokazala da im je bolje kad su smještene u utočištima blizu njihova mjesta podrijetla.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori