Obavijesti

Promo sadržaj

Znaš li koliko stvarno trošiš na mobitelu?

Znaš li koliko stvarno trošiš na mobitelu?
1

Iako se prema uvriježenom stereotipu pretpostavlja da mladi ne dižu pogled s pametnih telefona, istraživanje je pokazalo da Hrvati, bez obzira na dob, podjednako koriste svoje pametne telefone

Evo načina kako da ne ostaneš na suhom

Iako se prema uvriježenom stereotipu pretpostavlja da mladi ne dižu pogled s pametnih telefona, istraživanje je pokazalo da Hrvati, bez obzira na dob, podjednako koriste svoje pametne telefone. Obožavamo guglati, skrolati po društvenim mrežama, čitati vijesti, a u pametni telefon se pouzdajemo i kad putujemo. Trećina nas svoj mobitel nosi i u WC, pa slobodno možemo reći da se od njega jednostavno ne odvajamo. 

Čak 53 posto s njim i spava, a 59 posto kaže da ih nemogućnost pokretanja željene aplikacije ili sadržaja na internetu frustrira više nego 20 minuta čekanja javnog prijevoza. S dolaskom kraja mjeseca presušuje stanje na računu, a ni situacija s mobilnom tarifom nije bajna, što objašnjava podatak da svaki treći Hrvat gasi mobilni promet čim se nađe u zoni besplatnog Wi-Fi-a.

Kako ne bi morali ovisiti o besplatnom internetu svojih omiljenih kafića te zvati preko chat aplikacija, u moru različitih tarifa i opcija treba pronaći onu koja odgovara našem stilu života i novčaniku. Da bismo znali koliko nam treba jedinica za internet, pozive i poruke, za početak moramo znati koliko ih trenutno koristimo. Hrvati najviše šalju poruke u svim oblicima, čak nas 94 posto, a 85 posto kaže da svoj pametni telefon najviše upotrebljava za pristup društvenim mrežama. Problem je u tome što uglavnom ne znamo koliko prometa trošimo koristeći različite aplikacije poput WhatsAppa, Instagrama ili maila. Ako ste jedan od onih koji ne zna koliko otprilike vremena provodi razgovarajući na telefon, a koliko prometa troši skrolajući po Facebooku, te se čudite svaki put kad ostanete bez kuna na računu, ovo su brojke koje biste trebali zapamtiti:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
  • You Tube je jedna od omiljenih aplikacija - na njemu slušamo glazbu, gledamo skečeve i serije, čak i učimo strane jezike. No, on je ujedno i ubojica gigabajta. Držite se zadanih postavki kvalitete videa kako biste smanjili potrošnju. Na najboljoj rezoluciji, You Tube će potrošiti 12,4 MB po minuti, a na zadanoj, od 240p, potrošit će samo 1,6 MB. Ako ga gledate na 3G ili 4G mreži, nećete moći birati kvalitetu slike, što je dobro jer vam You Tube tako automatski ograničava potrošnju na oko 300 MB po satu.
  • You Tube po popularnosti ukorak prati Instagram. Obožavamo ga zbog izgleda i raznih filtara, a otkad su uveli storyje, mnogima je postao omiljena aplikacija. Iako se čini da skrolanjem po Instagramu nismo pretjerano aktivni na internetu, aplikacija zapravo može potrošiti čak 60 MB u pet minuta zahvaljujući onim istim storyjima i videima. 
  • Skrolanje po Facebooku, s druge strane, troši mrvicu više prometa od klasičnog surfanja webom, oko 80 MB po satu. Gledate li videa, taj će se broj udvostručiti, no neće nadmašiti YouTube. Želite li ograničiti potrošnju, u postavkama "Video i fotografije" namjestite da se video formati ne reproduciraju automatski. Objava dviju fotografija na Fejsu dnevno "košta" oko gige prometa mjesečno.
  • FaceTime je jedna od najpopularnijih aplikacija za videopozive, djelomično i zato što ne troši puno prometa. Jednosatni video poziv potrošit će oko 85 MB prometa.
  • Premda imamo dojam da su pozivi preko WhatsAppa besplatni jer idu preko interneta, netko, na žalost, mora platiti taj promet. Pozivi mogu koštati od 400 KB do jednog MB po minuti, a ni "skidanje" medija nije jeftino. No, u postavkama aplikacije može se podesiti da se mediji downloadaju samo kad smo spojeni na Wi-Fi te da se pozivi obavljaju pri nižoj potrošnji prometa. 
  • Netflix ima tri postavke kvalitete slike. Najniža troši oko 250 MB po satu, srednja 500, a najviša jedan gigabajt. Na sreću, sadržaj možete pohraniti na mobitel dok ste povezani na wireless pa ga gledati offline. 
  • Snapchat obožavaju mlađe generacije, ali zbog različitih filtara nije mrzak ni ostalim generacijama. Ako sat vremena konstantno šaljete snapove, potrošit ćete oko 160 MB. Jedan snap troši oko 1 MB prometa. 
  • Količina prometa koju ćemo potrošiti surfanjem webom varira od stranice do stranice. "Teške" stranice s puno fotografija trošit će i više prometa. U prosjeku, surfanje troši oko 60 MB po satu. 
  • Iako se za dopisivanje s prijateljima uglavnom koristimo chat aplikacijama, SMS još drži primat kad je u pitanju službena komunikacija. Važan je i za sigurnost na internetu jer je jedan od dva koraka u "two factor authenticationu", odnosno potvrdi u dva koraka, što se sve učestalije koristi i preporučuje. Jedna od očitih prednosti mu je i da se putem SMS-a može komunicirati s bilo kim tko ima mobitel, za razliku od aplikacija poput, primjerice, Vibera, koja zahtijeva da ju imaju svi sudionici razgovora, odnosno dopisivanja. I definitivno ono najbolje kod SMS-ova, ali i poziva - ne ovise o internetu. Zahvaljujući 4G mrežama, pouzdani su, praktički, gdje god se nalazimo.
  • Pozivi neće iznevjeriti ni u tri sata ujutro kad se s tuluma u skrivenoj uvali javljate teti da ćete ipak još malo ostati vani. Istoj onoj teti koja nema WhatsApp, ali ima kuću na moru, pa ju rado zvrcnete barem jednom tjedno da provjerite kako je.  

Kad zbrojite koliko giga prometa, minuta i SMS-ova trošite tjedno ili mjesečno, lakše ćete odabrati i opciju koja vam odgovara i koja je „nježna“ za vaš džep. Svakako uzmite u obzir da postoje opcije na bonove koje vam donose mogućnost da prenesete sve nepotrošene jedinice (i megabajte i minute i poruke) u sljedeći mjesec ili ih proslijedite prijateljima ili da samo za simboličan iznos izgurate do kraja mjeseca. A nije loše niti zaviriti u obračunske jedinice prometa. Sve je moguće optimizirati, samo treba znati! 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike
PROMO

Otkrijte idealnu destinaciju za Uskrs i proljetne praznike

Obiteljska oaza u Amadria Park Hotelu Andrija i Dalmatinskom selu

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu
PROMO

Tradicionalni dalmatinski kolač – Iz Pan-Peka stiže recept za slasnu deliciju pincu

Gastro stručnjak Mile Butorac iz prve ruke isprobao Pan-pekov recept za najukusnije pince
REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet
PROMO

REHAU predstavio prozore budućnosti: Pogled u ljepši, sigurniji i održiviji svijet

Tvrtka REHAU je i ove godine sudjelovala na jednom od najvećih sajmova industrije prozora i vrata, Fensterbau Frontale 2024 u Nürnbergu, u Njemačkoj