Obavijesti

News

Komentari 16

'Ovo što se događa u Beogradu je kulturna aproprijacija jednog šleperskog tipa. Budite oholi'

'Ovo što se događa u Beogradu je kulturna aproprijacija jednog šleperskog tipa. Budite oholi'

Milanović je sudjelovao na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, a u 15.30 sati predsjednik će sudjelovati na svečanom otvaranju Feste svetog Vlaha koje će se održati ispred crkve sv. Vlaha

VIDEO

Povodom Dana grada Dubrovnika i Feste sv. Vlaha, u Dubrovnik je stigao predsjednik Zoran Milanović i sudjelovao je na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, gdje je održao govor.

- Želim da budete uspješni u korištenju EU fondova jer to je za mene, kako vrijeme promiče, vrlo važno. Želim da iz Europe uzmete najvrjednije, a to je novac. Sve drugo je tema za stalnu raspravu i oprez. Ne aspiriram da drugima namećem svoje kulturne svjetonazore, što je za njih dobro, kako da se mole. Oni su slični od zemalja do zemalja, ali i različite. A u toj različitosti možemo osigurati dobar život. Ideološke razlike nikad nećemo staviti po strani, no one su u Hrvatskoj možda manje nego ikada i to je dobro. Svojim se treba upravljati odgovorno, treba biti strog prema sebi i prostoru kojim se upravlja - kazao je Milanović osvrnuvši se na svojatanje dubrovačke kulture.

Ante Sanader: 'Prvi je put od 2000. godine da predsjednik radi politički udar na Vladu'
Ante Sanader: 'Prvi je put od 2000. godine da predsjednik radi politički udar na Vladu'

Kazao je kako na to treba gledati hladne glave, pomalo i oholo, jer to je, kako kaže, tuđa zavist na nešto što nikada neće biti njihovo.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Kad govorim o kulturi za koji vidim da vas dosta tišti i iritira, a o kojoj smo govorili i u Gradskoj kavani, mogu reći da se u većini stvari slažemo. Postoji nešto što je uvrijeđena fraza u zapadnoj debati, a to je uzimanje nečega što je tuđe. Može to imati razne motive, no ovo što se događa u Beogradu je kulturna aproprijacija jednog šleperskog tipa. Ne da se nešto uzme, jer to je nemoguće, nego naprosto… Budite ponosni što netko to želi, ali do toga ne može. Razina poistovjećenja etničkih Srba nije nikakva s dubrovačkom književnošću i prošlošću. Kad razmišljamo i govorimo o tome što se događa i što će se događati, budite hladni i pomalo oholi. Naši susjedi, ako to žele, neka iz daleka na to gledaju i uživaju. Neka žive u iluziji da im je to dostupno, ali nije - kazao je. 

Dotaknuo se i pitanja Bosne i Hercegovine.

Milanović o plinu: 'Zašto HEP ne preuzme teret na sebe te smanji dobit i plaće muljatorima'
Milanović o plinu: 'Zašto HEP ne preuzme teret na sebe te smanji dobit i plaće muljatorima'

- Kad smo kod kulture, mnogi svoje porijeklo vučemo iz BiH, prijateljske države, s kojom graničimo nekoliko tisuća kilometara i tamo se događaju neke stvari koje nisu dobre za hrvatski narod. Određena vrsta solidarnosti potrebna je i prema hrvatskom i političkom narodu BiH. Oni trebaju našu podršku. U ovoj situaciji potpuno svijesni tko smo i što smo, možemo postaviti neke zahtjeve, vrlo mirno, bez repetiranja i prijetnji, s vrlo jasnim stavovima - kazao je Milanović.

- Živio i prosperirao hrvatski Dubrovnik - riječi su kojima je Milanović zaključio svoj govor.

Obuljen Koržinek: Dubrovački pisci su stupovi hrvatskog kanona

Izaslanica premijera i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je kako je Vlada kroz vrijeme velike krize pomogla i jugu Hrvatske prebroditi teško razdoblje, kroz potpore za zapošljavanje do sufinanciranje infrastrukturnih projekata.

„Hrvatska se još uvijek bori s pandemijom i ne smijemo zaboraviti koliko je važna odgovornost svakog pojedinca. Ta svijest o doprinosu pojedinca zajednici možda je baš u ovom gradu veća nego igdje“, rekla je Obuljen Koržinek.

Istaknula je kako su se Dubrovnik i dubrovačka kulturna baština nedavno našli na meti srpskih prisvajača i otimača, istih onih koji su prije 30 godina Dubrovnik zasipali granatama.

Andrej Plenković sudjelovao u Zaprešiću na predstavljanju kandidata s liste HDZ-a

„Vlada RH znat će zaštititi hrvatske interese, kao i svaki građanin Dubrovnika. Dubrovačka književnost renesanse i baroka zauzima posebno mjesto u hrvatskoj kulturi. Dubrovački pisci su stupovi hrvatskog kanona, a idiom dubrovačke književnosti bio je jedan od krunskih argumenata u jezičnoj standardizaciji, kao i uzor hrvatskim preporoditeljima i kreatorima nacionalne ideje. To znamo svi mi, a znaju i prisvajači“, rekla je Obuljen Koržinek.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković u govoru je istaknuo kako je grad uspješno prebrodio drugu pandemijsku godinu.

„Održali smo stabilnost javnih financija, osigurali sredstva za socijalni program i mjere, pomogli potrebitima, ali i gospodarstvenicima. Sva su gradska društva stabilna, a osigurali smo iz sredstava EU izvođenje kapitalnih projekata i tijekom pandemije. Preko 40 projekata pripremljenih za financiranje nacionalnim i europskim sredstvima bit će okosnica nastavka investicijskog zamaha“, rekao je Franković.

Dodao je kako je 2021. godina pokrenula gospodarstvo i donijela optimizam, a sezona se nije dogodila, već je rezultat predanog rada brojnih dionika.

Dubrovnik: Predsjednik Milanović u društvu gradonačelnika u prolasku gradom

„Turizam nam se više ne događa, već se njime upravlja odgovorno i održivo. Uz to, u središte pozornosti vraćeno je služenje interesima građana i odgovoran rad za javno dobro. Nećemo ustuknuti pred prijetnjama onih koji ne vole ovaj grad i žele mu propast na osobnu korist“, poručio je Franković.

Govore su održali i predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Nagrada Grada Dubrovnika za životno djelo pripala je kazališnom redatelju Ivici Kunčeviću, dok su Nagradu Grada Dubrovnika za 2021. dobili infektologinja Ljiljana Betica Radić, tjednik Glas Grada te Kvartet Sorkočević.

Među uzvanicima na svečanoj sjednici bili su i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, državni tajnici i saborski zastupnici, kao i dubrovački biskup mons. Roko Glasnović te  brojni drugi.

U popodnevnim satima uslijedit će otvaranje 1050. Feste svetog Vlaha, uz obred puštanja golubica i podizanje barjaka sv. Vlaha pred Parčevom crkvom.  Sutra, na sam Dan Grada Dubrovnika i blagdan svetog Vlaha, uz epidemiološke mjere pred dubrovačkom Katedralom održat će se svečano euharistijsko slavlje, a potom i procesija ulicama grada s relikvijama i barjacima župa koje slave sv. Vlaha. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.