News

Komentari 0

Zračna luka Franjo Tuđman prilagodila se novim mjerama: 'Spremni smo za sve putnike'

Zračna luka Franjo Tuđman prilagodila se novim mjerama: 'Spremni smo za sve putnike'

Na svakom koraku zračne luke nalaze se upute o pridržavanju razmaka, nošenju maskice i kihanja i kašljanja u rupčić ili rukav. U svim dijelovima u kojima se čeka u redovima, na tlo su postavljene žute naljepnice

Zračna luka Franjo Tuđman predstavila je rad prema novim mjerama, sukladno svim epidemiološkim preporukama za što sigurnije putovanje.

Nove mjere uvedene su projektom ‘Trust’, kojim se želi pokazati sigurnost i pripremljenost same zračne luke na nove okolnosti. 

- Croatia Airlines najavila je tijekom lipnja obnovu velikih brojeva međunarodnih letova. Također, očekujemo da će se u lipnju krenuti vraćati i ostale avio kompanije. S obzirom na povećani promet u novim okolnostima, spremni smo na sve uvjete. Naša je pretpostavka da ćemo ove godine imati 50 posto prometa koji smo imali prošle godine, koja je bila rekordna - rekla je  glasnogovornica Zračne luke, Lidija Capković Martinek.

Nove mjere primjenjuju se od samog ulaza u Zračnu luku gdje je postavljen pult za dezinfekciju ruku. Putnike se poziva da naprave check in od kuće, međutim ukoliko to ne naprave, na samom se počeku nalaze pultovi za samostalni check in koji se dezinficiraju svaka četiri sata.

Posebne su mjere provedene i kod ventilacije prostora. Tako je Zračna luka prateći upute domaćih i inozemnih institucija, posebnu pozornost obratila na sustav ventilacije i klimatizacije terminala. U zgradi terminala ugrađeno je preko 40 klima-komora.

- Te se komore redovito održavaju. Tri puta godišnje imamo redovitu izmjenu filtera, a ventilacijski kanali se redovito pročišćavaju i dezinficiraju. Zbog krize uzrokovane korona virusom, Zračna luka je pripremila posebne upute održavanja i rukovanja, a u dijelovima terminala u kojima nema mehaničke ventilacije, poseban je naglasak stavljen na to da se prostori redovito provjetravaju - objasnio nam je Frano Mikulić, direktor održavanja zračne luke.

Na svakom koraku zračne luke nalaze se upute o pridržavanju razmaka, nošenju maskice i kihanja i kašljanja u rupčić ili rukav. U svim dijelovima u kojima se čeka u redovima, na tlo su postavljene žute naljepnice koje upozoravaju na obavezan razmak od dva metra. U čekaonicama se može sjesti na svako drugo sjedalo koje je također označno naljepnicama, a sredstva za dezinfekciju, maskice i rukavice mogu se kupiti u duty free trgovini. Prilikom sigurnosnog pregleda, sve se kutije za odlaganje stvari dezinficiraju prije ponovnog vraćanja u upotrebu.

- Od pojave virusa smo u intenzivnoj komunikaciji sa sanitarnom inspekcijom Republike Hrvatske, a čim su se pojavile konkretnije preporuke Airport Council Internationala i na kraju Agencije EU-a za sigurnost, osmislili smo cijeli projekt i proveli sve mjere. Važno je naglasiti da se prvo se obavlja čišćenje, zatim dodatna dezinfekcija prema svim mjerama. Mjere će biti na snazi dokle god postoji prijetnja od korona virusa - objasnila nam je Mirela Vrbanc,voditeljica projekta Trust.

Mjere će se dorađivati i uvodit će im se poboljšanja.

-  Uveli smo i check liste kojima pratimo primjenu mjera ovdje u terminalu od strane putnika i od strane radnika. To će nam biti dobar pokazatelj gdje na terminalu možemo još nešto eventualno poboljšati, ali inače uskladili smo se sa svim preporukama koje za sada postoje u EU - kaže.

Prilikom dolaska putnika na let neće se usporavati procedura, ali je preporučeno dolaziti ranije no inače.

Najčitaniji članci