Obavijesti

News

Komentari 110

'Zrak je loš, djeca ne bi trebala biti vani, a škole ih i dalje vode'

'Zrak je loš, djeca ne bi trebala biti vani, a škole ih i dalje vode'
3

Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar zbog povišenog je zagađenja zraka jučer izdao preporuke za osjetljivije skupine građana Grada Zagreba. Najgore je bilo noćas oko tri sata...

VIDEO

Iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u srijedu je zaprimljena obavijest o preporukama za stanovništvo grada Zagreba, vezano za povišene satne vrijednosti lebdećih čestica u zraku (PM₁₀) na mjernoj postaji Zagreb-3 (Dugave), gdje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 μg/m3, stoji u jučerašnjem priopćenju Ravnateljstva civilne zaštite. 

Pogledajte video

Zagrepčani i dalje udišu loš zrak: 'Zdravlje ljudi je narušeno', kaže Mirela Mikić Muha

Posted by 24sata on Thursday, January 16, 2020

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Zagađenje 01:13

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, mjerna postaja Zagreb-3 kroz noć je zabilježila drastično povećanje vrijednosti lebdećih čestica u zraku. U tri sata ujutro zabilježena je najviša vrijednost u posljednja 24 sata - čak 270,9 μg/m3. 

Građani su zabrinuti, posebno roditelji

Već danima nam se javljaju brojni čitatelji, ponajviše roditelji, koji su zabrinuti za zdravlje svoje djece. 

- Vidio sam da zavod Andrija Štampar upozorava da je u Zagrebu loš zrak i da se djeca ne bi trebala zadržavati vani. Pitao sam djecu jesu li bili vani tijekom odmora, a oni su rekli da jesu. Zamolio sam učiteljicu da ih ne izvodi van, ali oni ih nemaju gdje ostaviti u školi pa ih i dalje vode na igralište. Ne krivim učitelje, ali se pitam kako to da ni nakon tri dana nitko iz Grada Zagreba nije poslao upozorenje školama na štetnost zraka i da se izbjegava izvođenje djece vani, zabrinut je jedan od naših čitatelja.

 

''Ne izlazite van, vozite se javnim prijevozom, pazite na djecu...'

Inače, jučer je Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar preventivno izdao sljedeće preporuke za osjetljive skupine građana Grada Zagreba:

  • Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice za sljedeće skupine građana: djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).
  • Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te potražiti savjet liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava.
  • Savjetuje se izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.
  • Savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza.
  • Savjetuje se izbjegavanje korištenja osobnih automobila te ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa, poput bicikala, skutera i dr. u području prometnica.
  • Savjetuje se izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

S druge strane, Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba objavio je u srijedu da nema mjesta panici te kažu da podaci ne pokazuju trenutno onečišćenje zraka lebdećim česticama. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...
DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori