Obavijesti

News

Komentari 142

Zreo za mirovinu, ali se ne da: Stipe Mesić se vratio u politiku

Zreo za mirovinu, ali se ne da: Stipe Mesić se vratio u politiku
3

U SDP-u nisu sretni s Mesićevim guranjem na izbornu listu, ali nemaju namjeru od toga raditi problem. Ponešto su skeptični koji će to sklop politčkih ideja zastupati Mesić...

VIDEO

Kad je Stipe Mesić krenuo u profesionalnu politiku, sredinom 60-ih, Zemljani još nisu bili osvojili Mjesec. Proteklo je tek deset godina od prvog organiziranog cijepljenja protiv dječje paralize, što je bila neviđena senzacija. Ukratko, svijet je bio sasvim drukčiji. A sad se Mesić, u devetom desetljeću života, opet gura u visoku politiku na listi Hreljinih lijevih penzionera (HSU).

Vratimo se na prapočetak: maleno mjesto Orahovica u ravnoj Slavoniji. Tamo je Stipe, lokalni političar (već tad razigranih obrva koje su mu postale zaštitni znak), ugledni komunist i radni čovjek krenuo u bolju budućnost.

Kažu prašnjave kronike da se 1964. preselio u Zagreb s obitelji i onda neočekivano 1966., kao neovisan građanin, izabran u Općinsko vijeće Orahovice. Prošla je godina dana, ali Stipe ne miruje. Postaje gradonačelnik i član tadašnjeg Sabora socijalističke Lijepe Naše. Onda je, kažu, sam Tito nešto gunđao protiv Stipe jer je “uvodio kapitalizam” u slavonsku ravnicu.

To mu je bio kao neki uvod u zatvor (godina dana Stare Gradiške) zbog nacionalizma. Nakon robije sasvim se primirio, a opet je izronio 1990. na listi HDZ-a. Postao je prvo hrvatski premijer pa onda član predsjedništva SFRJ. Koju je uspješno upokojio. Vraća se u Zagreb i postaje šef Sabora. Ljubav s Tuđmanom traje do 1994. Razilaze se, a Mesić (s gotovo vršnjakom Manolićem) osniva novu stranku. Bez većih uspjeha. Konačno se 1997. skrasio kod Pusić u HNS-u. Tri godine kasnije doživljava ekstazu. Hrvati ga, nakon Tuđmana, biraju za predsjednika.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Unatoč protukandidatu Budiši, ili možda baš zato. Osam godina njegova mandata obilježeno je različitim dosezima: bio je odlučan u slamanju pobune generala HV-a, ali je bio sklon druženju s različitim sumnjivim tipovima. Otišao je s Pantovčaka s nezabilježeno visokim rejtingom, a naslijedio ga je također ljevičar (s puno manje supstancije) - Josipović. Država mu je nakon mandata dala vilu, vozača i tajnicu pa je putovao svijetom. HDZ sa satelitima i Most to su mu oduzeli, što ga posebno razbjesnilo.

Mesić 12. u prvoj izbornoj jedinici

U SDP-u nisu sretni s Mesićevim guranjem na izbornu listu, ali nemaju namjeru od toga raditi problem. Ponešto su skeptični koji će to sklop politčkih ideja zastupati Mesić. Neki drugi, pak, drže da će se bivši šef države (u ozbiljnim godinama) više baviti projektom povratka u oduzetu vilu u Grškovićevoj nego ozbiljnom politikom. No Mesić, ako bude na 12. mjestu u 1. izbornoj jedinici, uvijek može računati na dovoljan broj preferencijalnih glasova za ulazak u Sabor.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a
Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1