Obavijesti

News

Komentari 1

Žrtve svećenika zlostavljača: Sramežljiv korak u vezi prijava

Žrtve svećenika zlostavljača:  Sramežljiv korak u vezi prijava
1

Sve biskupije obvezne su u roku od godinu dana uspostaviti sustav dostupan javnosti koja može prijaviti moguće spolno zlostavljanje, a njihove žalbe moraju biti razmotrene u roku od najviše 90 dana

VIDEO

Žrtve svećenika pedofila razočarane su promjenama unutarnjeg zakonodavstva koje je najavio papa Franjo o spolnim napadima, nazivaju ih "sramežljivim korakom" i "dimnom zavjesom" i drže da je nakon gubitka povjerenja u Crkvu Papa morao uvesti obvezu prijave tih slučajeva civilnim vlastima.

Papa Franjo je u četvrtak objavio reviziju kanonskog prava, zakonodavstva na snazi u Katoličkoj Crkvi i tim strožim propisom obvezuju se svećenici, redovnice i redovnici da Crkvi prijave svaku sumnju u spolno zlostavljanje ili uznemiravanje, kao i svako crkveno prikrivanje tih slučajeva.

Sve biskupije obvezne su u roku od godinu dana uspostaviti sustav dostupan javnosti koja može prijaviti moguće spolno zlostavljanje, a njihove žalbe moraju biti razmotrene u roku od najviše 90 dana.

Te mjere su trebale biti odgovor na velika očekivanje žrtava, nakon summita u veljači na kojem su se okupile biskupske konferencije cijelog svijeta u Vatikanu. Katoličku Crkvu potresa niz otkrića skandala pedofilnih napada koje su desetljećima činili svećenici, a hijerahija ih je često prikrivala.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ta obveza prijava je "sramežljiv, ali važan korak", komentirao je u petak Čileanac Jose Andres Murillo, koji je 2010. u svojoj zemlji osnovao udrugu za borbu protiv spolnog zlostavljanja.

"Barem je svijet još jednom upozoren na ovaj istinski rak", reagirao je Peter Saunders, koji je u Velikoj Britaniji osnovao Nacionalnu udrugu za žrtve pedofilije. Njega i brata Michaela su dok su bili djeca svećenici spolno zlostavljali.

 Ali "to nije dovoljno, to je tek dimna zavjesa da bi se nešto reklo", dodao je.

Papin tekst ne sadržava nikakvu obvezu prijava civilnom zakonodavstvu, osim kada to zahtijeva lokalni zakon.

Na kontra summitu žrtava u veljači u Rimu, međunarodna organizacija žrtava Ending Clerical Abuse također je istaknula svoje razočaranje i ponovila da i dalje "ne postoje obveze za svećenike i biskupe da prijave slučajeve spolnog zlostavljanja civilnim vlastima zemalja".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...