Obavijesti

News

Komentari 21

Župan Dekanić ne daje ostavku i poziva se na svoje birače. Ali zašto im onda ne vrati mandat?

Župan Dekanić ne daje ostavku i poziva se na svoje birače. Ali zašto im onda ne vrati mandat?
1

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić uhićen je zbog toga što je koristio autoritet župana kako bi zataškao okolnosti prometne nesreće. Sada će ostati na funkciji na kojoj je počinio djelo za koje ga se tereti.

VIDEO

Nakon Milana Bandića nitko više ne mora dati ostavku.

Bivši zagrebački gradonačelnik čak dva puta je uhićen, dva puta pušten na slobodu, a onda odlukom Ustavnog suda ponovno vraćen na čelo metropole. Praktički na mjesto zločina. Kako bi mogao nastaviti raditi ono zbog čega je i uhićen.

A onda je uredno izašao na iduće lokalne izbore i dobio još jedan mandat gradonačelnika Zagreba.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić izašao je ovoga tjedna iz pritvora i novinarima izjavio kako "ne razmišlja o ostavci". "Za župana me izabralo 28 tisuća građana i jedino me oni mogu smijeniti", kazao je HDZ-ov župan.

Zašto im onda svojom ostavkom ne omogući da ga smijene?

Zašto ne vrati svoj mandat građanima županije da odluče hoće li ga zbog incidenta kazniti ili će mu oprostiti?

Tko zna, možda zbog toga što je prije dvije godine dobio samo 39 posto glasova.

HDZ ne traži ostavku

HDZ opet ne traži ostavku svog župana, naročito ne prije nego što dogura do polovice mandata nakon čega njegova ostavka ne vodi u nove izbore. Andreju Plenkoviću više odgovara ovakva situacija, kao što svojedobno nije tjerao ni župana Alojza Tomaševića da podnese ostavku, niti su ga HDZ-ovci u županiji išli rušiti.

Tomašević je zbog obiteljskog nasilja formalno izbačen iz HDZ-a, ali je Plenković naredne tri godine uživao u suradnji s požeško-slavonskim županom.

No s Dekanićem su stvari malo drugačije.

Grijeh na funkciji

Dok je Tomaševićev grijeh bio obiteljsko nasilje i maltretiranje supruge, za što je HDZ-ovcima trebala vječnost da to prinesu Plenkovićevoj pozornosti, Dekanić je svoje nedjelo počinio na poziciji i u ulozi župana. 

Uskok župana i još četvero okrivljenika tereti za kaznena djela trgovanja utjecajem, zlouporabe položaja i ovlasti, te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti vezano uz prometnu nesreću u kojoj je Dekanić sudjelovao 17. travnja prošle godine.

Dakle, Dekanić je koristio svoju poziciju, svoj autoritet župana, kako bi zataškao okolnosti prometne nesreće. Čak je i jedna od svjedokinja, ona u čiju se kuću zabio, pa poslije pokušao kupiti njezinu šutnju, rekla: "Nemojte zvati policiju, to je župan!".

I sad se Dekanić vraća na dužnost župana, na kojoj je počinio višestruka djela koja mu se stavljaju na teret, kako bi se nastavio koristiti svojim autoritetom funkcije.

Bandićev slučaj

Isto se dogodilo s Milanom Bandićem. Prvi puta uhićen zbog korupcije i kriminala u gradskoj upravi, potom je prekršio pravila uvjetnog puštanja na slobodu tako što je - s autoritetom gradonačelnika - prijetio svjedocima, a onda je pušten na slobodu, ali i na funkciju, kako bi nastavio voditi Zagreb na način koji je njega i njegove kompanjone doveo do optužnica.

Župan Dekanić zataškavao je nesreću kao župan, a sada će nastaviti raditi kao župan. 

Međutim, ako se Dekanić poziva na građane koji su ga birali i "jedini ga mogu smijeniti", zašto se onda ne ugleda na primjer međimurskog župana Matije Posavca?

Posavčev poučak

Uhićen zbog navodnog primanja mita Posavec je izašao na izvanredne izbore za župana (nije imao izbora, za razliku od Dekanića) i na tom, kako ga je nazvao, "festivalu demokracije", pobijedio sa 79,1 posto glasova. 

Birači su odlučili da žele ostaviti osumnjičenog političara na čelu županije.

Zašto to ne želi Damir Dekanić? 

Zar se boji da će ga građani smijeniti?

Dignitet funkcije

Zanimljivo, osumnjičeni gradonačelnici i župani ni ne pomišljaju na to da funkciju u koju se toliko zaklinju zaštite od optužbi, suđenja, povlačenja po blatu. Jer vjeruju da im je ta funkcija najbolja obrana od svih optužbi. Premda su upravo na toj funkciji zaradili optužbe, kao i optužnice.

"S obzirom na to da je proces u tijeku, da ne postoje nikakve presude, nastojat ću završiti mandat na način da sve što sam obećao u predizbornoj kampanji i ostvarim", objasnio je Dekanić.

Prevario birače

Ali u kampanji nije građanima obećao da će kao župan utjecati na svjedoke i službene osobe da zataškaju okolnosti njegove prometne nesreće, vožnju u pijanom stanju i falsificiranje izvješća o nesreći.

Samim time, on je prevario birače. 

Birači su mislili - a možda baš i nisu - da na čelo županije biraju osobu koja će ih dostojno predstavljati, raditi za njihovo, a ne svoje dobro, poštivati zakone i pravila, ne miješati se u institucije i naročito ne koristiti funkciju da se spasi od kazni.

Pa kad se već poziva na birače, zašto im ne dozvoli da mu na izborima kažu što misle o njemu i njegovim postupcima?

Birači su, nažalost, rekli što misle o Bandiću, a zatim i o Posavcu, kao i mnogim drugim lokalnim političarima koji su s teretom afera, skandala i optužnica, pobjeđivali na izborima. Zašto im Dekanić onda ne dozvoli da kažu što misle o njemu?

Zar se možda boji svojih birača?

Ili ga naprosto nije briga za njih?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'
NAPISALA SVOJE ISKUSTVO

Splićanka odvela kćer u bolnicu, još ne može doći k sebi: 'Pitala sam se, ok ljudi, čemu sve to?'

Došli smo u popodnevnim satima, svi, ali baš svi su bili maksimalno angažirani oko moje kćeri. Do te mjere kad sam pomislila: 'Ok, ljudi, to je samo mali prst. Čemu toliki angažman, napisala je