Obavijesti

News

Komentari 182

Županijski Sud odlučio: Štrajk u Croatia Airlinesu nezakonit

Županijski Sud odlučio: Štrajk u Croatia Airlinesu nezakonit
1

Iz Sindikata ORCA koji okuplja pilote i kabinsko i tehničko osoblje Croatia Airlinesa (CA), poručili su da će u slučaju zabrane štrajka pravdu tražiti na Vrhovnom sudu

VIDEO

Županijski sud u Zagrebu u četvrtak je donio konačnu odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA), uz obrazloženje da tuženik - sindikat Organizacija radnika Croatia Airlinesa (ORCA)  nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora i da ne želi nastali spor riješiti mirnim putem.

Kako je godinama propadala nacionalna aviokompanija?
Kako je godinama propadala nacionalna aviokompanija?

Na to ukazuje činjenica da je Sindikat ORCA odustao od daljnjih pregovora nakon što nije prihvaćen njegov prijedlog kolektivnog ugovora, stoji u obrazloženju suda.

Da je tuženik imao stvarnu namjeru pregovarati o sklapanju kolektivnog ugovora, sud zaključuje da bi nastavio pregovore nakon odustanka u studenom 2017. koji je uslijedio nakon otkazanog štrajka najavljenog te godine budući da je uprava CA pozvala Sindikat na daljnje pregovore, i to na sastanke 3., 10. i 17. siječnja 2018. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Navodi se i da je uprava nakon isteka starog kolektivnog ugovora 31. prosinca 2016.  nastavila ga provoditi i ispunjavati sva prava radnika koja su bila ugovorena  tim ugovorom.

Odgodili štrajk u CA: 'Država brine za sezonu, ne za radnike'
Odgodili štrajk u CA: 'Država brine za sezonu, ne za radnike'

Ujedno potpisana je promemorija, sklopljena između uprave i sindikata, u kolovozu 2017.,  kada su radnici u cijelosti prihvatili isplatu i provođenje svih prava iz kolektivnog ugovora koji je prestao važiti.

Stoga Sud zaključuje da sindikat svojim postupanjem nije omogućio sklapanje novog kolektivnog ugovora budući da nije postupao u dobroj vjeri, a najavljena industrijska akcija - štrajk, najavljena za 8. kolovoza 2018., utvrđena je nezakonitom.

Sindikatu se zabranjuje organiziranje i provođenje štrajka najavljenog za 8. kolovoza, navodi se u odluci suda.

"Sindikat nezadovoljan, žalit ćemo se i nadamo se da će se odluka promijeniti"

Predstavnik sindikata u Croatia Airlinesu Antonio Čorak izrazio je nezadovoljstvo odlukom Županijskog suda o zabrani štrajka u nacionalnom avioprijevozniku te je najavio žalbu na tu presudu u nadi da će se ona promijeniti.

"Županijski sud je donio odluku koja nam zabranjuje naše ustavno pravo na štrajk. Smatramo da smo poduzeli sve potrebne radnje da štrajk bude legalan", rekao je Čorak nakon izricanja presude.

Kazao je da su prije svega razočarani načinom na koji je štrajk zabranjen i ocjenom suda da sindikati nisu pregovarali u dobroj vjeri.

"Ne znam po kojim je to parametrima izračunato, uzimajući u obzir da smo mi uvjete za štrajk imali i prije godinu dana. Samo na račun naše dobre vjere mi smo štrajk odgađali i pokušali se dogovoriti. Zato nam nije jasno po kojim je parametrima sud donio odluku da nismo pregovarali u dobroj vjeri", rekao je Čorak.

Najavio je žalbu Vrhovnom sudu kojem će se žaliti u roku od osam dana, nakon čega će taj sud u roku od pet dana donijeti svoju odluku koja će biti konačna.

Komentirajući navode suda da sindikati nisu odazivali na pozive uprave na daljnje pregovore, i to u tri navrata, Čorak je rekao da je točno da im je uprava ponudila jedan prijedlog kolektivnog ugovora, ali da sindikati nisu bili s time zadovoljni.

"I to nije znak da to nije naša dobra vjera. Mi imamo svoj prijedlog o kojem nismo imali prilike pregovarati. To ne može biti dokaz da je to bila naša loša vjera", kazao je Čorak. 

Na ocjenu uprave da su sindikalni zahtjevi u iznosu od 50 milijuna eura neostvarivi 50, Čorak je rekao da je ta njihova procjena prenapuhana.

"Smatramo da ako ne mogu osigurati sredstva koja bi nam omogućila prava koja tražimo, oni trebaju promijeniti način poslovanja i prepustiti nekome drugome da upravlja tvrtkom", dodao je. 

Procijenio je da će najesen biti još teži uvjeti rada u smislu poslovanja i da više neće imati tko održavati avione ni letjeti. "Mislim da je ljudima već preko glave ove dvije godine razvlačenja i natezanja, a posla ima vani. Očekujem da će doći do odljeva i da će kompanija biti u još većim problemima." 

Odbacio je tvrdnje uprave da organizatori štrajka ne predstavljaju sve radnike već samo 300-tinjak dok je 700 protiv. "To nije istina. Nas podržava cijeli operativni sektor - piloti, kabinsko osoblje, zrakoplovno tehničko osoblje i sva operativa. Oni nas apsolutno podržavaju i stoje iza nas", rekao je. 

Na pitanje misli li da je postojao pritisak vlade i ministra prometa Olega Butkovića, sindikalist je rekao da ne želi prejudicirati je li to bio neki pritisak, ali, utvrdio je, definitivno je odluka o privremenoj zabrani štrajka od prije dva dana donesena na račun pisma koje je ministar poslao upravi". 

Čorak je također ustvrdio da je u kompaniji u prvih šest mjeseci prikazan gubitak od 80 milijuna kuna zbog manjka kadra zbog čega su letove Croatia Airlinesa morale voziti druge kompanije. 

Sremac (Croatia Airlines): Pregovori su jedini način da se postigne rješenje

Predstavnica uprave Croatia Airlinesa Branka Sremac izrazila je u četvrtak zadovoljstvo odlukom Županijskog suda u Zagrebu o zabrani štrajka u toj kompaniji, istaknuvši da su s njome najzadovoljniji putnici i 700 radnika koji nisu bili za štrajk te je poručila da su pregovori jedini način da se postignu dogovori i ugovori.

"Presuda prvo znači da nema štrajka u Croatia Airlinesu, promet ide redovito. S tom presudom najsretnije je onih 700 radnika koji nisu bili za ovaj štrajk i koji su pratili cijeli tijek naših kolektivnih pregovora svih 20 mjeseci i silno priželjkivali da se postigne dogovor pregovorima i kompromisima, a ne industrijskim akcijama. Vjerujem da je ova današnja odluka veliko veselje i za naše putnike koji znaju da sada mogu završiti i započeti ljetovanja", kazala je Sremac novinarima nakon presude.

Županijski sud u Zagrebu u četvrtak je donio odluku o zabrani štrajka u Croatia Airlinesu (CA), uz obrazloženje da tuženik - sindikat Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) nije pregovarao u dobroj vjeri radi sklapanja novog kolektivnog ugovora.

"Poruka Croatia Airlinesa je, a što je na kraju i današnjom presudom svima poručeno - pregovori, pregovori, pregovori. Mandati Uprave, postavljanje Uprave, to nisu teme kolektivnog pregovaranja i ne trebaju biti nikakav razlog da mi nemamo kolektivni ugovor", poručila je Sremac.

Ustvrdila je kako su u toj kompaniji u tom pogledu veoma socijalno osjetljivi i imaju tradiciju kolektivnog pregovaranja i da se na taj način treba razgovarati.

Naglasila je i da Croatia Airlines nije kompanija koja može dizati plaće, jer ne zarađuje dovoljno da bi ih povećavali u toj mjeri te da imaju i drugih izdataka.

"Državne potpore nisu više dozvoljene i u tom smislu ne možemo se baš ponašati kao državna kompanija na način - država će to platiti pa ćemo mi postavljati zahtjeve i čekati da dođe neka uprava koja će to potpisati", kazala je Sremac, apeliravši na radnike CA da dođu natrag na posao i na pregovore.

Podsjetivši da su pregovori trajali od prošlog proljeća, kazala je da je sindikat ORCA imao prekomjerne zahtjeve od kojih nije odstupio do danas.

"Sami su proglasili zastoj u pregovorima lani u prosincu, iako je ponuda CA ipak nekako progresirala i bilo je ponuđeno povećanje materijalnih prava radnika i povećanje plaća od 10 do 12 milijuna kuna. To nisu bili okviri koji su njih zadovoljavali, raskorak je ogroman od 52 milijuna koliko traže do 10 milijuna koliko je ponuđeno, i oni su tada zaključili da pregovarati s poslodavcem više ne treba", istaknula je.

Sremac poručuje da rješenje nije u štrajku jer su to sve, kazala je, nasilne akcije koje svima štete i zbog čega će biti manje novca u kompaniji. "Svoje odnose moramo urediti, tu mora biti kompromisa i popuštanja i s jedne i s druge strane", kazala je.

Izrazila je nadu da će ova presuda olakšati pregovore sa sindikatima.

"Nadam se da će, kada se glave ohlade i strasti primire, svi vidjeti da izlaz nije u štrajku. Naprosto, cijela javnost je čula zahtjeve naših radnika, nema ništa novo što bi se u štrajku reklo. Nastala bi kaotična situacija u zračnom prometu i mislim da je to šteta koja daleko prelazi samo štetu za kompaniju. Dogovori i ugovori se mogu postići jedino pregovorima'', poručila je Sremac.

Uprava Croatia Airlinesa pozdravila je u četvrtak odluku Županijskog suda u Zagrebu

Uprava Croatia Airlinesa pozdravlja odluku Županijskog suda u Zagrebu "koja, na vrhuncu turističke sezone, kompaniji i dalje omogućuje obavljanje redovitog, odnosno planiranog reda letenja, a putnicima dolazak u željena odredišta", navodi se u priopćenju Croatia Airlinesa.

"I ovom prilikom Uprava tvrtke još jednom i bez zadrške poziva socijalne partnere na povratak u kolektivne pregovore, uz uvjerenje da se razumnim ponašanjem i dijalogom može pronaći obostrano prihvatljivo rješenje na dobrobit svih zaposlenika i Croatia Airlinesa u budućnosti", ističe se u priopćenju.

Iz kompanije podsjećaju da je Županijski sud u Zagrebu u četvrtak donio odluku kojom se štrajk u Croatia Airlinesu, koji je najavio sindikat ORCA (Organizacija radnika Croatia Airlinesa), proglašava nezakonitim, a sud je sindikatu ORCA zabranio i organiziranje i provođenje štrajka najavljenog za 8. kolovoza. 

Prije dva dana, u utorak, 7. kolovoza, Županijski sud u Zagrebu donio je privremenu mjeru zabrane štrajka, koja i dalje ostaje na snazi nakon današnje odluke suda o nezakonitosti najavljenog štrajka, navodi se u priopćenju.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 182
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag