Obavijesti

News

Komentari 18

Zvala ga je 'gospodaru': Bila je žrtva psihoterapeuta 23 godine

Zvala ga je 'gospodaru': Bila je žrtva psihoterapeuta 23 godine

Bankarica iz Londona priča priču kako je postala robinjom svog liječnika. Po danu je radila u uredu, a po noći ispunjavala njegove zahtjeve. I tako 23 godine

VIDEO

Kolege s posla njezinu su ekscentričnost pravdali načinom života kojim je živjela. Za njih je bila žena koja živi sama, ima mačke i boluje od dijabetesa. Nekad bi zadrijemala za radnim stolom, ali nisu se previše obazirali. Taj je ured napustila, napustila je i muža te se preselila u stan bez osnovnih životnih uvjeta. Tamo je, priča novinaru Daily Maila, 23 godine njezinim životom upravljao psihoterapeut. 

Dvije trećine svoje plaće koju je zarađivala preko dana davala je njemu, a preko noći bi na njegov zahtjev ponekad napravila i po 200 poziva. Ostavila je muža, udaljila se od roditelja. Ovo je priča Candace Heather, jedne u nizu žrtava psihoterapeutske industrije, manipulatora koji nose njezinu titulu, koju prenosi Daily Mail.

Problemi s ishranom počeli su kada je imala 13 godina. Bila je anoreksična. Sa 17 godina na 170 centimetara visine imala je 38 kilograma. Kako joj liječnici tada nisu puno pomogli, očajna odlučila se prijaviti na oglas iz novina u kojemu se nudila 'psihoterapija za anoreksične'. Nazvala je i ugovorila sastanak s čovjek koji se predstavio imenom Joseph Gomez i tvrdio da je svojim tretmanom uspješno izliječio više od 50 ljudi diljem zemlje. Isprva, nije bila impresionirana. No, nizak, siromašno odjeven, debeljuškast čovjek s naznakama karizme uskoro joj je promijenio život nabolje.

Predstavio joj je plan ishrane te od početka nastojao u tome da ona osvijesti svoj najveći problem - opsesiju težinom. Nastojao je da pojam težine relativizira tako da joj držanje plana ishrane može biti glavni prioritet. I uspio je jer je pod njegovom palicom Candace dobila čak 19 kilograma. No, uslijedio je čudan zaplet. Intenzivan odnos prema režimu ishrane reflektirao se na odnos prema terapeutu, a kada joj je predložio da se preseli u stan koji je posjedovao njegov prethodni pacijent nije joj dugo trebalo da pristane.

- To je bio stvarni početak moga robovanja. Noć kada sam stigla u stan provela sam tresući se i plačući. Nije bilo grijanja ni tople vode. Stan je bio trošan i prljav. No, osjećala sam se bezvrijedno i govorila sebi da ja to zaslužujem, prisjeća se Candace.

Uskoro joj je 'gospodar' zabranio da se gleda u ogledala, da se šminka, a tjerao ju je da oblači staru odjeću i jede bijeli luk. Usadio joj je mišljenje da su za sve krivi njezini ego i taština. Kao rezultat svega, stvari su opet krenule nabolje. Candace se zaposlila u uglednom uredu za komunikacije i financije i tamo ostvarivala dobra poznanstva. Dobra, ali distancirana. I tako je funkcioniralo do prvih prihoda. Dvije trećine morala je davati njemu, a tada je razina manipuliranja postala iznimno ekstremna. Candace s njim nije bila u seksualnoj vezi, a kad mu je priznala da osjeća potrebu biti s muškarcem, Gomez je uveo nove metode.

Inzistirao je da noću zove ljude sve dok ne svane zora. Tražio je od nje da ljudima čita religiozne tekstove i uvjerava ih da čitav dan nije ni s kim razgovarala. Nekad bi obavila i po 200 poziva, a radila je to predugih 16 godina. 

- Bila sam iscrpljena. Nekad toliko da bih nakratko zaspala na radnom stolu. Doslovno sam se vukla okolo. No, toliko mi je mozak bio ispran da mi nije padalo napamet lagati pa bih mu svaki put kad ne bih ispunila njegove zadatke to i priznala. Satima bi se derao na mene i vrijeđao me. Govorio mi je da bih umrla da nemam njega, a ja sam bila uvjerena da je to istina.

Ponavljanje je ključna metoda pranja mozgova, druga bitna je uskraćivanje sna, priča Candace koja je tek nakon 23 godine smogla snage i hrabrosti obratiti se drugom stručnjaku. Amerikanka Kay Shepard serijama poruka uvjerila je da se postupno treba udaljiti od Gomeza u čemu joj je sama pomogla. Javila se roditeljima priznavajući prvi put da propituje svoj tretman. Oni su odmah došli po nju.

- Užasno ih je bilo čekati. Svakog trenutka očekivala sam njega na vratima. Bila sam silno uplašena. No, stigli su roditelji, a kad sam ih ugledala dobila sam nevjerojatan osjećaj sigurnosti.

Odselila se k njima, a nakon nekoliko mjeseci uspjela se vratiti normalnom bioritmu. Iako su roditelji od početka iskazivali nepovjerenje u metode tobožnjeg terapeuta, ona mu je toliko godina ostala vjerna. Čak su u nekoliko navrata unajmili i privatnog istražitelja, ali nije polučilo rezultate, a od toga nisu mogli učiniti više jer je Candace bila punoljetna i samostalna osoba. 

Ne postoji terapeut imena Joseph Gomez, niti mu se može kako ući u trag. Mnogi zato i preispituju vjerodostojnost njezine priče. Ona pak čuva, kako ih naziva, kutije s dokazima, koji uključuju između ostalog ogromne račune za telefon te pisma koja je slala majci. Svako je bilo identično. 'Draga mama. Živa i zdrava. Candace.'

O svom iskustvu napisala je knjigu, a redovno gostuje i na tribinama koje nastoje javnost osvijestiti o sve većem broju manipulatora koji ciljaju na mlade, ranjive i nesigurne osobe. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...