Obavijesti

Sport

Komentari 102

Sumnjiva utakmica Liverpoola u LP, 18 utakmica u Hrvatskoj?

Sumnjiva utakmica Liverpoola u LP, 18 utakmica u Hrvatskoj?
7

Europol istražuje utakmice u Mađarskoj, Sloveniji i Austriji, a navodno je 18 susreta namješteno i u Hrvatskoj. U HNS-u su priznali da su o tome primili obavijest Uefe...

VIDEO

Istraga je trajala 18 mjeseci, a u fokusu istrage našlo se 680 utakmica od čega njih 380 u Europi. Svime je upravljala dobro razvijena kladioničarska mafija bazirana u Singapuru, a istraga je Europol odvela najprije do Njemačke, Finske i Mađarske, a proširilo se na Sloveniju i Austriju. Istražitelji su identificirali 425 osobe osumnjičene za namještanja, a uhićeno ih je zasad 'tek' 50. Kao što vidite najveći europski kladioničarski skandal drma u našem susjedstvu, a prema nekim informacijama uskoro bi se detaljnija istraga mogla proširiti i na Hrvatsku u kojoj je navodno namješteno 18 utakmica.

- Riječ je o sumnjivim utakmicama za koje tek treba pronaći dokaze. Dobili smo obavijest Uefe o sumnjivim susretima i to smo proslijedili državnim tijelima - rekao je za Večernji list povjerenik za sigurnost HNS-a Zoran Cvrk.

No zato su naši susjedi Mađari itekako upleteni u dogovaranje rezultata. Europol je kao jednu od sumnjivih istaknuo utakmicu U-20 prvenstva Južne Amerike između Argentine i Bolivije. Argentina je te 2010. pobijedila golom iz sumnjivog penala dosuđenog u 12. minuti sudačke nadoknade.

Argentinci su očito morali pobijediti pa se utakmica igrala dokle god ne zabiju gol. Glavni sudac te utakmice bio je Mađar Lengyel Kolos. Bolivijci su dugo još lovili Mađara po terenu, no rezultat se nije promijenio, Argentina je pobijedila, a sudac u džep vrlo vjerojatno strpao poveći iznos. Da bi utakmica bila još sumnjivija pobrinule su se same kladionice koje su snizile koeficijente, a na forumima se pojavila informacija kako je utakmica namještena.

- Dugo se kladim i sjećam se da je na Argentinu bio jako mali koeficijent, samo 1.10. Koeficijent za klađenje u živo u 85. minuti kod 0-0 bio je samo 1.5 na Argentinu - rekao je argentinskim medijima jedan od kladitelja.

U priloženoj se snimci jasno vidi da je dosuđeni penal u najmanju ruku sumnjiv, u prilog tome ide i nadoknada, a sve to može se pripisati 'slobodnom sudačkom uvjerenju' kojim se ionako brani većina loših arbitara. No tu ne staju sumnje povezane s našim susjedima. 

Sumnjiva utakmica Liverpoola i Debrecena u Ligi prvaka 2009.

Mađarski tužitelj otkrio je kako je desna ruka singapurskog šefa bio Mađar koji je pod kontrolom držao svoje sunarodnjake suce i dirigirao im kako moraju suditi diljem svijeta. Tako je sve došlo i do spomenutog Kolosa. Prema pisanju danskog Ekstra Bladeta sumnjiva je i utakmica Lige prvaka između Liverpoola i mađarskog Debrecena.

Bilo je to 2009. godine kada je Liverpool na svom terenu pobijedio Mađare 1-0. A glavni osumnjičeni u ovoj utakmici bio je crnogorski golman Debrecena Vukašin Poleksić (30) koji je navodno podmićen da primi što više golova, točnije da se pobrine da na utakmici padne više od 2,5 gola. No na njegovu žalost Liverpoolovi napadači bili su posebno neprecizni te večeri.

- Nitko od istražitelja Uefe ili Europola nije nas kontaktirao u vezi sa spomenutom istragom - otkrio je glasnogovornik 'redsa'.

Isti golman u sličnom kontekstu spominje se i u kasnijim utakmicama Lige prvaka iste sezone. Debrecen je izgubio od Fiorentine 4-3. Zanimljivo, Poleksić je od sezone 2009/10. branio u samo sedam utakmica...

Debeli Dan mozak singapurske kladioničarske mafije

Europol je jučer priznao kako je ovo najveća kladioničarska afera u Europi, no jedno se ime i u prijašnjim 'manjim' slučajevima pojavljivalo. I u slučajevima braće Šapina te velike afere u Italiji spominjao se Dan Tan ili, kako ga zovu, Debeli Tan, a kada su u Europolu jučer spomenuli singapursko podzemlje postalo je jasno da i u ovome svoje prste ima isti čovjek. Prema nekim informacijama Dan Tan je čak bio i u Sloveniji, s Mađarima i Talijanima je ionako usko surađivao, no Hrvatsku čini se nije posjetio.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 102
VIDEO

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss
OTIŠAO 'KRALJ MAFIJE'

Umro je Velibor Džarovski: Namjestio je 80 utakmica, 30 festivala, kao i izbora za miss

Velibor Džarovski preminuo je u 75. godini, javljaju mediji iz SJeverne Makedonije. Samoporzvani "kralj nogometne mafije" umro je nakon kraće bolesti, a vijest je potvrdila i obitelj.

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...
NEVJEROJATAN SKOK

VIDEO Ovo je da ti se sledi krv u žilama! Japanac srušio rekord i preletio skoro 300 metara...

ISLAND - Japanac Ryoyu Kobayashi na Islandu je postavio neslužbeni svjetski rekord u skijaškim skokovima. Preletio je čak 291 metar na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall, a srušio je službeni svjetski rekord za 37,5 metara. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat.
Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku
'OKREĆEMO SE MLADIMA'

Dinamov zaokret: Najboljima još veće plaće, a sa strancima nikad nismo napravili razliku

Marko Marić kaže: Teško profiliramo krilne igrače, a razvijamo sjajne vezne pa takve ne treba tražiti u inozemstvu. Davanje velikih i dugoročnih ugovora djeci od 18 godina je loše. Svi koji su otišli iz Dinama sa 16 godina, do 19. su bili u puno slabijem klubu