Obavijesti

Sport

Komentari 131

Osam godina zabrane rada u nogometu Blatteru i Platiniju!

Osam godina zabrane rada u nogometu Blatteru i Platiniju!
5

Fifina Etička komisija utvrdila je da je Sepp Blatter Michelu Platiniju 2011. godine isplatio dva milijuna švicarskih franaka kao mito te ih je suspendirala na 8 godina

VIDEO

Michel Platini (60) i Sepp Blatter (79) izbačeni su iz nogometa na sljedećih osam godina! Odlučila je tako neovisna Etička komisija Fife nakon opsežne istrage. Odluka na snagu stupa odmah, a Komisija je ustanovila da je Blatterova isplata Platiniju u iznosu od dva milijuna franaka u veljači 2011. godine zapravo - mito.

- Fifina Etička komisija, na čelu s gospodinom Hansom Joachimom Eckertom, suspendirala je gospodina Josepha Seppa Blattera, predsjednika Fife na osam godina i gospodina Michela Platinija, potpredsjednika i člana IO-a Fife te predsjednika Uefe na osam godina iz svih aktivnosti povezanih s nogometom (administrativnih, sportskih ili bilo kojih drugih) na državnoj i međunarodnoj razini. Zabrane odmah stupaju na snagu - piše u službenom priopćenju Etičke komisije.

POGLEDAJTE VIDEO: Sepp Blatter o odluci Etičke komisije

Pokretanje videa...

24sata Video 00:55

Komisija je tražila doživotnu zabranu djelovanja, kako u nogometu tako i u svim segmentima vezanim za ovaj sport, no obojica su dobila nešto blažu kaznu.

Ono što je Etička komisija okarakterizirala kao mito , Blatter i Platini predstavili su kao 'naknadu za savjetničke poslove u razdoblju između 1999. i 2002. godine'. No Komisija predvođena Hansom Joachimom Eckertom nije povjerovala u njihova opravdanja i nakon detaljne je istrage stigla zaslužena kazna.

- Gospodin Blatter, kao predsjednik Fife, odobrio je isplatu gospodinu Platiniju iako za to nije imao nikakve legalne osnove u pisanom obliku niti je Blatter na saslušanju uspio dokazati bilo kakvo legalno pokriće u toj isplati - objavila je Etička komisija.

Blatter je uz to dobio kaznu u iznosu 45.000 eura, a Platini 73.000 eura te su obojica prekršila paragraf 20 Fifinog etičkog kodeksa - ponuda i primanje darova te drugih povlastica.

Njemački sudac je zadnjih nekoliko tjedana vodio saslušanja. Michel Platini je saslušanje u Zürichu u petak bojkotirao s opravdanjem da je 'jedan od glasnogovornika medijima već rekao presudu ignorirajući pretpostavku nevinosti' te dodao da stoga nema razloga da bude tamo. Njegovi odvjetnici su prisustvovali saslušanju, a čini se da Platini već priprema svu potrebnu dokumentaciju za žalbu Sportskom arbitražnom sudu.

Zabrana je to koja za Blattera znači kraj karijere nogometnog službenika, a vrlo vjerojatno i za Platinija iako obojica imaju pravo na žalbu. Blatter je i prije ove kazne najavio da se u veljači 2016. neće ponovno kandidirati za fotelju predsjednika Fife u kojoj sjedi od 1998. godine. Njegov nasljednik u veljači je trebao postati upravo Platini, no na ovaj način i Francuz ispada iz igre. Možda i zauvijek.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 131
VIDEO

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'
MARIO BUDIMIR ZA 24SATA

On je Petkovića digao iz mrtvih: 'Nikad nisam učinio takvo što. Samo sam ga pitao jednu stvar'

Plus+ Bivši dinamovac Mario Budimir: Bjelica mu je jednom na treningu donio knjigu kako bi je on doma pročitao. Vjerujte, nema šanse da ju je otvorio. Kad je došao u Dinamo, sumnjali smo. A onda je došao prvi trening

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'
VELIKI NAVIJAČ

Novi predsjednik Hajduka bio je i kod Knjaza: 'Neću jesti meso dok Hrvatska ne osvoji nešto'

Popularni Robert Knjaz radio je emisiju za vrijeme svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji, a u jednom trenutku nabasao je na potencijalnog predsjednika Hajduka