Obavijesti

Sport

Komentari 184

Otkriveno je nakon 25 godina: Arkan je pucao na Maksimiru

Otkriveno je nakon 25 godina: Arkan je pucao na Maksimiru
4

Vladimir Cvetković otkrio je kako je ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan pucao na Maksmiru 13. svibnja '90. godine u nikad odigranoj utakmici Dinama i Zvezde...

VIDEO

Bivši čelnik Crvene zvezde Vladimir Cvetković u razgovoru za Kurir otkrio je novi detalj iz nikad odigrane utakmice 13. svibnja 1990. godine između Dinama i Crvene zvezde . Rekao je kako je Željko Ražnatović Arkan pucao u zrak na Maksimiru kako bi spasio delegaciju Crvene zvezde od linča Dinamovih navijača.

- Oni su incident pripremili unaprijed. Dragan Džajić i ja smo bili zarobljeni u loži. Navijači su bacili kiselinu na ogradu, niti jedna vatrogasna kola nisu imala vode. Rulja je krenula prema svlačionicama, a Arkan je izvadio pištolj i pucao u zrak. On je uplašio navijače - rekao je Cvetković u razgovoru za Kurir.

Delije i ratni zločinac na Maksimiru

Dinamo i Zvezda tog 13. svibnja trebali su odigrati utakmicu koja nije imala natjecateljsku važnost. Prije toga je u Hrvatskoj na prvim višestranačkim izborima pobijedio HDZ s Franjom Tuđmanom. Na Maksimir su stigle Delije predvođene ratnim zločincem Željkom Ražnatovićem Arkanom .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U Zagreb su stigli samo s jednim ciljem, razbijati i provocirati. Počeli su s demoliranjem južne tribine, režimska milicija sve je samo gledala.

VIDEO

Gledali su i kako Delije tuku malobrojne Dinamove navijače na jugu. Ujedinjeni hrvatski navijači na ostalim tribinama nisu htjeli gledati. Provalili su na teren i krenuli prema jugu, a navijači Zvezde u strahu su se povukli na vrh tribine. Bili su zbijeni kao zečevi, no spasila ih je intervencija milicije koja je tukla samo hrvatske navijače.

To više nije mogao gledati golobradi kapetan Dinama Zvonimir Boban . Njegov napad na milicajca postao je simbol hrvatskog otpora za samostalnost.

Već sljedeće godine mnogi od navijača na nikad odigranoj utakmici na Maksmiru ginuli su za Hrvatsku do pobjede i nezavisnosti.

VIDEO

Boban: Opet bih to napravio

- Sjećam se svega s ponosnom. Tada sam riskirao karijeru, ali neki drugi, bezimeni navijači, riskirali su svoje živote. Opet bih udario onog milicajca, ali nisam htio biti nikakav heroj, samo sam reagirao na nepravdu koja je trajala godinama. Junaci su išli u rat, mi smo bili samo buntovnici - rekao je Boban u jednom od intervjua i dodao:

- Njihovi navijači rušili su naš stadion, huligani iz Beograda. Policija u Zagrebu bila je režimska i bilo im je normalno da ovi to smiju raditi. Ali našim navijačima to nije bilo normalno. Policija je stala na njihovu stranu, masakrirali su naše dečke. Počeo sam psovati tim milicajcima zašto to rade. Kasnije me jedan od njih prvi udario - ispričao je Zvone Boban, koji je zbog udaranja milicajca dobio šest mjeseci suspenzije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 184
VIDEO

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!
LIGA PRVAKA

Zagreb - Montpellier 27-27: Zagrebaši remizirali u drami, još su u igri za četvrtfinale LP!

Zagreb je u dramatičnoj utakmici remizirao s Montpellierom (27-27) u prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka u krcatoj zagrebačkoj Areni. Uzvrat je za tjedan dana u Francuskoj

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'
PROMIJENIO REPREZENTACIJU

Bivši suigrač napao dinamovca Sučića: 'Sramoto! Nadam se da ćemo se jednom sresti na ulici'

Petar Sučić ubuduće će igrati za hrvatsku reprezentaciju, a njegova odluka nije baš najbolje sjela njegovom bivšem suigraču iz BiH koji ga je žestoko isprozivao
'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'
SUPRUGA IGRAČA UKRAJINE

'Ne bih mogla biti s čovjekom koji malo zarađuje. Pa 10.000 eura mjesečno bi bilo dovoljno'

Ana Zubkova supruga je ukrajinskog reprezentativca Aleksandra Zubkova. Bivši je model, završila je farmaceutsko-biokemijski fakultet, ali posljednjih godina posvetila se obitelji. I fotografiranju za Instagram