Obavijesti

Sport

Komentari 18

Solarni stadion u Velikoj Gorici proizvodit će struju i zarađivati

Solarni stadion u Velikoj Gorici proizvodit će struju i zarađivati
1

Tvrtka Global Solar želi na stadionu u Velikoj Gorici napraviti krov na kojem bi bili solarni kolektori. Gorica bi besplatno dobila krov, a Nijemci bi prodavali struju...

VIDEO

Realizira li se ovaj projekt, naš stadion bio bi tek treći u Europi koji bi proizvodio struju. Dobili smo pismo namjere i gradski čelnici širom su otvorili vrata investitorima, rekao je predsjednik HNK Gorice Nenad Črnko.

Još samo detalji dijele njemačku tvrtku Global Solar od ulaska na hrvatsko tržište. Pokušali su s Maksimirom, no ondje su problem bili imovinsko-pravni odnosi. Tad su se Nijemci okrenuli Velikoj Gorici, u kojoj žele pokazati da misle ozbiljno.

- Mi bismo besplatno dobili krov na obje tribine, a investitor bi vjerojatno dobio dugoročnu koncesiju. Proizvedenu struju prodavali bi HEP-u i tako bi zarađivali - objasnio je Nenad Črnko i dodao:

- Cilj nam je u sklopu ovog projekta pokušati realizirati i naš plan o postavljanju reflektora na stadion. Jedna od opcija je da investitori u obnovljive izvore energije odrade i taj dio posla, pa im se koncesija produlji. Uspijemo li i to realizirati, ispunili bismo sve uvjete za licenciju za 1. HNL.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Taj detalj posebno je važan jer Goričani 2011. nisu ušli u najviši rang samo zbog uvjeta na stadionu, koji je sagrađen 1987., za Univerzijadu. I godinama se u njega nije ulagalo gotovo ništa. Sve do prije pet godina, kad je krenulo uređenje tribina, svlačionica, terena, atletske staze... U sve to uloženo je tri milijuna kuna, no realizacija projekta “solarni stadion” dovela bi stadion na puno višu razinu.

- Uspije li njihov projekt kod nas, vjerojatno bi s istom ponudom krenuli i na naše najveće stadione - kaže Črnko.

Na goričkom stadionu trenutačno je krov samo na sredini zapadne tribine, a istočna je do danas u formatu već gotovo zaboravljenih “tribina stajanje”.

Gorički primjer bio bi prvi stadion sa solarnim kolektorima u regiji, a nešto slično već postoji u Freiburgu i Nürnbergu. Najveći takav stadion na svijetu je u Tajvanu. Prima 50.000 ljudi.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI  bira između dvije legende!?
PLAN ZA PARIZ

Sigurdsson zbog suludih pravila mora donijeti tešku odluku: Za OI bira između dvije legende!?

Plus+ Neki sportaši koji su se na borilištu izborili za olimpijski san, neće ga ostvariti jer, eto, nema dovoljno kapaciteta ni kreveta u olimpijskom selu. Čista glupost...

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'
PIŠU ŠPANJOLCI

Modrić se slomio nakon pobjede protiv Cityja: 'Ne može biti kraj'

Za Madriđane je neprecizan bio Luka Modrić, dok je sjajni vratar Reala Lunjin obranio udarce Bernarda Silve i Matea Kovačića
Golman Aston Ville dobio dva žuta, ali nije i crveni. Evo zašto
ZBOG JEDNOG PRAVILA

Golman Aston Ville dobio dva žuta, ali nije i crveni. Evo zašto

Emiliano Martinez opet je oduševio. Obranio je dva jedanaesterca, baš kao u finalu SP-a i odveo Aston Villu u polufinale Konferencijske lige. No, da nema jednog pravila, možda ga ni ne bi bilo na golu