Obavijesti

Ostalo

Komentari 0

Spasili utopljenicu koja je već prestala disati

Spasili utopljenicu koja je već prestala disati
4

Elizabeth je mlada Njemica koja je na otoku Kornatu 8. 08. 2003. ranije slavila rođendan. Nakon jela skočila je u more i nestala

VIDEO

Elizabeth je Njemica koja je 2003. na ljetovanje u Hrvatsku došla sa svojim prijateljem Klausom Loschom iz Mu00FCnchena. Tog 8. kolovoza već je počela slaviti rođendan, koji je trebala proslaviti 10. kolovoza na otoku Kornatu. Slavlje se sutradan trebalo nastaviti u Trogiru. Sve je već bilo organizirano. Nakon ručka otišla je s prijateljima na njihovu jedrilicu, a malo kasnije odlučila se osvježiti u moru. Čim je skočila u more, potonula je. Prijatelji su je tražili, ali je nisu mogli pronaći. Njezino beživotno tijelo more je malo kasnije izbacilo na površinu. Plutala je okrenuta glavom u moru. Ugledali su je neki nautičari i digli uzbunu. Skočili su u more i izvukli je na ponton. U blizini se nalazio jedan talijanski liječnik, koji je zaključio da Elizabeth više nema pomoći.
Istodobno, Policijska uprava šibensko-kninska, oko 20 sati, zaprimila je dojavu s mobitela da se na otoku Kornatu u uvali Lopatica (Gujak među domaćim stanovništvom) utopila žena. Na mjesto događaja odmah je upućena tročlana posada policijskog broda P-116. Zapovjednik tog broda Jadran Huljev i policijski mornari Ante Dukić i Ivica Franić tad su se nalazili kod otoka Piškere u Kornatima. Pod punim gasom krenuli su do Lopatice i ondje stigli za desetak minuta.
- Na sidru u uvali nalazilo se 30 do 40 brodova, a mi smo pod punim gasom uletjeli na ponton. Bacili smo konopce i ugledali beživotno tijelo žene ljubičastoplave boje pokriveno dekom. Njezini prijatelji već su je proglasili mrtvom - prisjetio se Huljev.
Dukić i Franić skočili su na ponton, zgrabili unesrećenu, zamotali je u deku i brzo prebacili na brod. S njima su se na brod ukrcala i dva muškarca koji su bili s utopljenicom u trenutku nesreće. Hitno su otplovili za otok Murter u uvalu Podvrške.
- Nije imala puls, niti smo čuli otkucaje srca. Kako je ležala na desnom boku, počela je cijela plaviti. Već su joj se javljale mrtvačke pjege, što je značilo da se zaustavio krvotok. Potom smo je okrenuli na lijevi bok i izmasirali cijelu stranu koja je poplavila od nogu do glave. Masirali smo i srce te joj davali umjetno disanje. Malo bi masirali Franić i ja, a malo njezini prijatelji, i tako sve do Murtera - pripovijeda Ante Dukić.
Dok su plovili prema kopnu, Huljev je obavijestio šibensku Hitnu pomoć da ih pričeka u uvali Podvrške na otoku Murteru. Hitna je inzistirala da dođu do Vodica, ali Huljev nije htio jer je do Vodica trebalo dulje voziti, a utopljenica možda ne bi preživjela.
Elizabeth je odjednom počela davati znakove života. U uvali Podvrške liječnici su je preuzeli i dali joj dvije injekcije, infuziju i kisik. Prevezli su je u šibensku bolnicu, a potom proslijedili u splitsku bolnicu Firule.
Nakon što su predali pacijenticu, policajci su se vratili u uvalu Lopatica kako bi istražili uzrok nesreće. Nakon 10 dana Elizabeth Geb Hausbaher došla je sebi i poželjela upoznati svoje spasitelje. S njima se susrela u marini u Jezerima, gdje drži brod.
- Rekla je da je malo bole grudi, ali i da joj je koja kost pukla, nema problema, jer je najvažnije da je živa - rekao je Huljev o susretu s Elizabeth, koja je cijeloj posadi nakon toga postala nova prijateljica.
Elizabeth od tada 8. kolovoza slavi rođendan. U Njemačkoj je posjetila tri specijalista i nijedan joj nije pronašao nikakvu posljedicu utapanja. Policajci Jadran Huljev, Ante Dukić i Ivica Franić dobili su godišnju nagradu MUP-a, proglašeni su za djelatnike godine na razini države te su nagrađeni Vjesnikovom plavom vrpcom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang