Obavijesti

Ostalo

Komentari 0

Spasili ženu iz busa koji je visio nad provalijom...

Spasili ženu iz busa koji je visio  nad provalijom...
2

Zora još nije bila svanula kad su M. Braica i A. Čačić, kninski policajci, 11. rujna oko 5 sati dobili dojavu da se prevrnuo autobus pun putnika

VIDEO

Marko Braica i Ante Čačić 11. rujna 2005. patrolirali su ulicama Knina. Oko 5 sati od jednoga građanina dobili su dojavu koja je upućivala na tragediju. Oko tri kilometra od Knina prema Zagrebu, na jednom zavoju, prevrnuo se autobus pun poljskih turista. Prvi je dojam bio da ima dosta ozlijeđenih, vjerojatno i mrtvih. Braica je odmah dojavio kolegama u policijsku postaju. No većina policajaca privodila je veću skupinu navijača Hajduka koji su krenuli na utakmicu u Zagreb jer su izazivali nerede u Kninu. Zbog unesrećenih putnika navijači su pušteni i s jednom patrolom ispraćeni preko Kistanja. Zora još nije svanula, a magla je ovila tamu. Braica i Čačić otišli su na mjesto nesreće i javili dežurstvu da se autobus uistinu prevrnuo. - Za njima sam kao pomoć poslao Željka Markovića i Adama Šundova. Pozvali smo vatrogasce i Hitnu pomoć. Već smo zatvorili cestu u Kninu iz oba smjera - prisjetio se Ivan Vidović, pomoćnik načelnika za krim-policiju, koji je bio dežurni. Policajci su već bili kraj autobusa poljskih registracija. Bio je prevrnut na desni bok, a zadnjim dijelom visio je iznad provalije duboke oko 400 metara. Svakog trenutka mogao se sunovratiti. Držao ga je samo komad savinute metalne zaštitne ograde koji je probio karoseriju autobusa i vjetrobransko staklo. Dotad je iz autobusa već izašlo 15-ak putnika pa su policajci krenuli pomoći unesrećenima koji nisu sami mogli izaći iz vozila.
Držeći se za ruke, kroz zadnji dio autobusa koji je visio nad provalijom izvukli su pet, šest lakše ozlijeđenih. Potom je Marković ušao u zadnji dio autobusa koji se ljuljao i pronašao još dvije unesrećene žene te ih kroz otvor izvukao van. Braica je od putnika doznao da se u autobusu nalaze još dvije žene. U međuvremenu stigli su vatrogasci i Hitna pomoć. Braica i Šundov ušli su kroz prednje vjetrobransko staklo u autobus i pronašli dvije žene. Jedna je bila bez svijesti. Nju su uspjeli izvući i prevesti u bolnicu. U autobusu je ostala Elizabeta Antezak, kojoj je ruka do lakta ostala prignječena kroz razbijeni prozor između autobusa i ceste.
Vatrogasci su sajlama zatezali autobus kako ne bi pao u ponor.
- Prevrnuti autobus svom je težinom ležao na njezinoj ruci - svjedoči Marković.
Vatrogasci su pokušali s prednje strane rezati dno autobusa kako bi došli do Elizabete, ali nisu uspjeli. Potom su htjeli zategnuti sajle i barem malo privući autobus kako bi joj se izvukla ruka. Odustali su jer bi vozilo pri potezanju moglo skliznuiti i otkinuti joj ruku.
- Zamolio sam liječnika da zajedno uđemo u autobus kako bi procijenio stanje žene. Ušli smo zajedno. Kad ju je vidio, rekao je da se dobro drži, ali da joj bilo kako probamo osloboditi ruku - priča Vidović.
Budući da se ispod autobusa zbog tvrdo nabijena šljunka nije moglo kopati, Braica i vatrogasac Živko Čačić uzeli su metalnu polugu, ušli u autobus, zavukli se ispod sjedala i polugu provukli kroz razbijeno staklo kraj prignječene ruke. Tako su sat vremena naizmjenično kopali šljunak. Oko 6.30 Braica i Čačić uspjeli su osloboditi ruku Elizabeti Antezak. Iznijeli su je kroz razbijeni dio prednjega vjetrobranskog stakla. Elizabeta je prevezena u kninsku bolnicu.
Braica, Čačić i liječnici spasili su joj ruku. Liječničku pomoć zatražilo je 12 od 23 putnika. Troje je bilo teže, a šestero lakše ozlijeđeno.
- Dobili smo pohvalnu notu poljskog veleposlanstva, a Marko Braica dobio je prvu nagradu MUP-a za Policajca, ključ uspjeha u hrvatskom turizmu za 2005. - zaključio je Vidović. Uspjeli su spasiti i - autobus.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024., raspored i satnica svih utakmica: Poznati su svi sudionici, kako kupiti ulaznice?

Cijene ulaznica se kreću od 30 eura za najjeftinija mjesta do 1000 eura za najskuplje. Za sve utakmice u skupini hrvatski su navijači dobili po 10.000 ulaznica

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'
EKSKLUZIVNO: ISPOVIJEST IZ DVORCA

VIDEO Dragana Mirković: 'Sve sam riskirala. Nije me sramota sad reći da nemam novca...'

Cijela estrada zna koliko sam radila u braku, ali to sam i htjela. Mogla sam se udati za bogataša da ne radim ništa, ali to me nije privlačilo. Ja sam bila ta 'lokomotiva', rekla nam je Dragana Mirković u svom dvorcu
VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'
EKSKLUZIVNO IZ DVORCA EBENFURTH

VIDEO Pogledajte kako izgleda dvorac Dragane Mirković: 'Našli smo papin medaljon i oružje'

U dvorcu od 12.000 m2 za stalno radi četvero ljudi, koji uglavnom tamo i žive, no trenutačno ih je više zaposleno zbog radova oko biblioteke. Kapelica je pjevačici najdraža prostorija