Obavijesti

Ostalo

Komentari 0

Umag: Zaključao se u automobil i pustio plin

Umag: Zaključao se u automobil i pustio plin
2

U mjestu Francescia pokraj Umaga Livio Damiani pokušao se ubiti plinom u vozilu, što bi izazvalo veliku materijalnu štetu i žrtve

VIDEO

Tog 29. svibnja 2006. dan je, kao i većina dana u Umagu, bio miran. Policajci policijske postaje Umag Darko Prgomet (27) i Ivan Kamba (25) trebali su predati smjenu popodnevnoj ekipi. Rutinu im je omeo anoniman poziv muškarca koji je upozorio da se u mjestu Francescia muškarac zatvorio u automobil s plinskom bocom. Darko i Ivan bez oklijevanja su sjeli u službeni automobil i s upaljenim rotirkama pojurili put Savudrijske vale.
- Do tamo nam je trebalo dvadesetak minuta. Došli smo pred blok kuća u nizu i na središnjemu malom parkiralištu primijetili plavu Opel Vectru. S okolnih balkona susjedi su raširenih očiju promatrali što se događa. Darko i ja pojurili smo prema zatvorenom automobilu. Osjetili smo miris plina koji je, kako smo se približavali, postajao sve intenzivniji. Došli smo bliže i čuli kako iz plinske boce od 20 litara šišti plin. Na mjestu suvozača sjedio je čovjek kojeg smo kolega i ja poznavali iz viđenja - prisjeća se Kamba. Suvozačeva vrata bila su zaključana, pa su prišli vozačevim vratima. Pokucali su, no čovjek je nepomično sjedio.
- Nije nam bilo svejedno, no u tom trenutku samo smo razmišljali da spasimo čovjeka, a i stanare od eksplozije. Koncentracija plina bila je stravično visoka. Stoga je prvo trebalo otkloniti opasnost od plinske boce. Automobil je, na sreću, bio ugašen i kolega Kamba je polako otvorio vrata. Iznutra je strašno smrdjelo, a plin je svom snagom šušteći istjecao iz ventila boce koji je do kraja bio otvoren. Bez razmišljanja, Ivan je uzeo 20 kilograma tešku bocu i odnio je na obližnju livadu, što dalje, dok sam ja otključao i širom otvorio sva vrata na automobilu - prisjeća se Darko Prgomet.
Ivan je uspio zatvoriti ventil i potrčao pomoći Darku izvući žrtvu. Prepoznali su nesretnika - bio je to Livio Damiani, koji je zbog problema u braku želio okončati život. Znali su ga tek iz viđenja.
- Bio je blijed, bez kapi krvi i u dubokoj nesvijesti. Opipao sam mu puls, bio je slab. Osjetio sam da vrlo polako diše. Primili smo ga ispod ramena i za noge te iznijeli na svjež zrak, a potom začuli sirene Hitne pomoći, koju je policija pozvala. Stavili smo ga na nosila pa su ga odvezli u bolnicu. Mi smo još u šoku stajali kraj automobila. Nazvali smo krim-policajce i vještačenje na automobilu prepustili njima, a mi smo se vratili u postaju - govori Ivan.
- Krim-tehničar nam je objasnio da je pri tako velikoj koncentraciji plina dovoljno otvoriti i vrata automobila da dođe do eksplozije. No u tom trenutku o tome ne razmišljate, cilj nam je bio spasiti nečiji život. Tek smo kasnije postali svjesni da se doista svašta moglo dogoditi da je grunulo. Raznijelo bi i Damianija, i nas, i automobil, a ne bi ostali pošteđeni ni stanari. Nije nam bilo svejedno - priznaju hrabri dečki. Ipak, kažu da bi to opet ponovili, bez razmišljanja.
Livio je u bolnici nakon pokušaja samoubojstva ostao četiri dana. Iako je dečkima obećao da će odsad cijeniti život i više nikada neće dići ruku na sebe, nije ispunio obećanje. Mjesec dana nakon što je srdačno zagrlio spasitelje, pružio im ruku i rekao da je naučio naći optimizam u svakom novom danu, ipak si je oduzeo život. Njegovo beživotno tijelo pronašli su u ožujku kako visi na drvetu na osami nedaleko od Umaga. Policajac Darko Prgomet, koji ga je s kolegom prvi put uspio spasiti, ovoga puta nije uspio pomoći nesretnom Liviju. Iza njega je ostala maloljetna kći koju je, kako je uvijek govorio, bezuvjetno obožavao.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang