Obavijesti

Otvoren najveći svjetski summit o zelenoi ekonomiji

Otvoren najveći svjetski summit o zelenoi ekonomiji
1

Abu Dhabi, 20. siječnja 2014. - "U 11 sati po lokalnom vremenu u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE) otvoren je 7. World Future Energy Summit

Radi se o najvećem svjetskom summitu posvećenom obnovljivim izvorima energije, energetskoj učinkovitosti i čistim tehnologijama. Summit, koji se održava pod generalnim pokroviteljstvom Njegovog visočanstva princa Sheikh Mohammed Bin Zayed Al Nahyana i, zanimljivo, Abu Dhabi National Oil Company-a, trajati će do 22. siječnja, a na njemu sudjeluje i predsjednik Saveza za energetiku Hrvatske", izvijestili su iz te organizacije.

Na ceremoniji otvorenja u Abu Dhabi National Exhibition Center u Khakeej Al Arabi Street, predvođenoj princem Sheikh Mohammed Bin Zayed Al Nahyanom, istaknuto je kako na Summitu sudjeluje oko 30.000 delegata i 1.500 izlagača iz više od 150 zemalja s jedinstvenim ciljem  - uspostava globalne suradnje koja će promicati napor za bolju energetsku budućnost!

Konferencijski dio Summita privukao je svjetske čelnike, međunarodne kreatore politika, stručnjake, ulagače iz javnog i privatnog sektora te predstavnike medija, a koji zajednički raspravljaju o praktičnim i održivim rješenjima za buduće energetske izazove. Izložbeni dio Summita jest međunarodna platforma koja povezuje vlasnike projekata i pružatelje rješenja investitorima i kupcima iz javnog i privatnog sektora. Na sajmskom dijelu Summita debitiraju i neke od najrevolucionarnijih tehnologija u području zelenoga gospodarstva. Summit će ove godine dionicima energetskog sektora pružiti jedinstvenu priliku za upoznavanje sa svojim kolegama iz cijelog svijeta te razmjenu znanja, tehnologija, najboljih praksi i novih oblika suradnji koje će na globalnoj razini promicati napor za bolju energetsku budućnost.

"Imamo prilike na jednom mjestu čuti sve o budućnosti ovoga sektora, a ono što ovaj skup posebnim čini jest nevjerojatna prisutnost globalnih naftnih kompanija. Među istaknutijim panelistima su dr. Walid Abdelwahab, direktor Odjela za infrastrukturu u Islamskoj razvojnoj banci iz Saudijske Arabije, potom Nima Abu Wardeh iz BBC World News-a, Yousif Al Ali, generalni direktor Shams Power Company PJSC, Bader Al Lamki, direktor Odjela za čistu energiju u korporaciji Masdar, Suhail Mohamed Faraj Al Mazrouei, ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), Lars Bacher, izvršni Međunarodni potpredsjednik za razvoj i proizvodnju STATOIL-a, Carmen Becerril Martínez, šefica Međunarodnog ureda Accione iz Španjolske, Bernard Clement, viši potpredsjednik TOTAL-a, Michel Crochon, izvršni dopredsjednik Schneider Electric-a, Philippe de Fontaine Vive Curtaz, potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB), Alexis De-Beaumont, generalni menadžer za Bliski istok i Afriku u tvrtki Alstom Wind, Paolo Frankl iz Međunarodne energetske agencije (IEA), Anup Jacob, direktor Masdar Capital, Vuk Jeremić, predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda i drugi.", izvijestio je Tomislav Marjanović, predsjednik Saveza za energetiku Hrvatske te dodao "Prema informacijama s kojima u ovom trenutku raspolažem, na skupu ne sudjeluje niti jedan službeni delegat iz Republike Hrvatske što me, jednom rječju, užasava.".

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Primarni cilj Saveza jest za određene energetske projekte u domeni obnovljivih izvora energije u 100%-tnom privatnom vlasništvu pronaći pouzdane investitore. Riječ je o projektima vrijednim gotovo 500 milijuna eura. Osim toga, cilj nam je uspostaviti konkretne i dugoročne odnose na najvišoj mogućoj razini u korist aktualnih tvrtki-članica Saveza i za buduće projekte te stvoriti preduvjete za prijenos znanja, tehnologija i najboljih praksi u Republiku Hrvatsku, ali i sajamski nastup Saveza na istoimenom Summitu 2015. godine.", istaknuo je Marjanović.

Industrijski sektori Summita su inteligentne mreže, ugljik i upravljanje njegovom pohranom, energetska učinkovitost, geotermalna energija, fotonaponski sustavi, bioenergija, solarna termalna energija, napredni prijevoz, vjetroenergija, hidroenergija te koncentrirana solarna energija. Abu Dhabi National Oil Company službeni je pokrovitelj ovoga Summita što označava sve veći interes naftne industrije za ulaganjima u sektor obnovljivih izvora energije odnosno kako oni to vole nazvati u sektor "novih oblika energije". Summit se zatvara 22. siječnja u 17:00 sati po lokalnom vremenu, a detaljno izvješće sa Summita pratite tijekom ovog vikenda kroz posebni specijal na portalu croenergo.eu.

Više o temama vezanim za energetiku i održivost potražite ovdje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'
'ONA JE CENTRALNA FIGURA'

Vlatka Pokos u vezi je s unukom najpoznatijeg gradonačelnika Zagreba: 'Istina je, sretna sam!'

U vezi smo. Dogodilo se prije dovoljno dugo vremena, ali ne želim ići u detalje, rekla nam je pjevačica i voditeljica

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a