Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 12

Donosimo što sve trebate znati o legalizaciji objekata!

Donosimo što sve trebate znati o legalizaciji objekata!
2

Prije mjesec dana u Hrvatskoj je počelo uklanjanje ilegalnih objekata. Kako se to ne dogodilo i vama, donosimo što trebate znati o postupku legalizacije objekata

VIDEO

U samo mjesec dana, točnije od 15. rujna do 15. listopada ove godine građani su podnijeli čak 7748 zahtjeva za legalizaciju svojih bespravnih objekata. 

Nadležni ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak tim podatkom je vrlo zadovoljan. ''Rezultati su dokaz da smo dobili dobar zakon jer je rast prijava za legalizaciju u zadnjih mjesec dana 500 posto veći nego što je bio proteklih godinu dana kada je na snazi bio stari zakon'', rekao je ministar, a prenosi Večernji list.

Podjela objekata na četiri kategorije

Od tih 7748 zahtjeva koji su podneseni u zadnjih mjesec dana županijski gradski uredi riješili su 587 predmeta, odnosno toliko je rješenja građanima izdano. Prema postotku izdanih rješenja najbolji su u Hrvatskoj Bjelovar s 37.64, Krapina s 36.84 i Makarska s 34.19 posto. Najgora je Zadarska županija u kojoj je riješeno samo dva posto predmeta.

Zakon o pos­tu­panju s neza­konito izgrađenim zgradama 86/12 dijeli objekte u četiri kat­e­gorije prema veličini i to na one  na iznad 400 metara kvadratnih, do 400 metara kvadratnih, do 100 metara kvadratnih te pomoćne objekte do 50 metara kvadratnih.

Sukladno odredbama Zakona, donosimo vam opis pos­tu­pka i redosljed rad­nji koje su nužne za legalizaciju objekata u 2012. i 2013. godini.

Konkaktiranje ovlašenog ureda 

Ovisno o kat­e­goriji objekta koji se legalizira, potrebno je kon­tak­ti­rati odgo­vara­jući ured, odnosno ovlaštenog arhitekta, geo­deta ili inženjera građevine. Nakon anal­ize mogućnosti, pri­h­vaćanja ponude i pro­ce­dure ureda, slijedi izlazak na teren i izrada dokumentacije koja uključuje arhitek­tonske i geo­detske snimke te izjavu sta­tičara (za objekte iznad 400m²).

Nakon toga potrebno je predati zaht­jev za izda­vanje Rješenja o izve­de­nom stanju u Odjel za gra­diteljstvo lokalne ili region­alne samouprave. Pri­likom predaje zaht­jeva, potrebno je priložiti tehničku doku­mentaciju te platiti upravnu pristrojbu u iznosu od otprilike 70 kuna.

Plaćanje naknade za legalizaciju

Nakon što nadležni ref­er­ent  pre­gleda pro­jekte, izvrši oče­vid i prov­jeru na terenu te ustanovi da objekt odgo­vara uvje­tima za legal­izaciju u skladu sa pos­to­jećim zakonom, šalje pro­jekte za obračun Naknade za legal­izaciju, a naknadno i za obračun komu­nalnog i vodnog doprinosa.

 Nakon toga treba platiti naknadu za legal­izaciju ili barem min­i­malno prvu ratu nakon čega se dobi­je Rješenje o izvedenom stanju čiji je sas­tavni dio tehnička doku­mentacija izrađena u pos­tupku legalizacije.

Legalizacija nadogradnje

Važno je napomenuti kako se Komu­nalni i vodni dopri­nos plaćaju nakon dobi­vanja Rješenja o izve­de­nom stanju, a obročno plaćanje je moguće uz poček od god­inu dana. Za objekte s Rješenjem za rušenje rok za pod­nošenje zaht­jeva je 31. prosinca 2012. godine

Za legal­izaciju nado­grad­nje radi se nova doku­mentacija za cijeli objekt gdje se prikazuje raz­lika između legalnog dijela i nado­građenog dijela bez dozv­ole. Dopri­nosi i naknada prema državi i lokalnoj samoupravi se naknadno plaćaju samo za nado­građeni dio. Više o projektiranju i legalizaciji gradnje možete pročitati ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu