Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

15 osobenjaka s posla - gđica Preciznost, Obmana, Kreten..

15 osobenjaka s posla - gđica Preciznost, Obmana, Kreten..
1

Dok će vam jedni odmoći, neki od osobenjaka s posla spasit će stvar u pravom trenutku, zato je bolje zanemariti "ekscentrike" i ugledati se na kolege koji rade

VIDEO

Ako ste spremni za nove izazove i konačno ste započeli graditi karijeru na radnome mjestu o kojem ste oduvijek sanjali, najprije pozorno proučite okolinu oko sebe, savjetuju stručnjaci. Ljudi s kojima radite mogu vam znatno pomoći (ili odmoći) na novom putu. Da biste počeli na ispravan način, ugledajte se na kolege koji posao rade vješto, temeljito i odgovorno. 

No smatrate li da vam socijalne vještine još nisu dovoljno razvijene ili su jednostavno “zahrđale”, povremeno bacite oko i na uredske “komunikativne genije” te šarmantne profesionalce razoružavajućih međuljudskih manira. Vještine profesije najbolje je učiti od uredskih legendi. Ti sposobni profesionalci najuspješniji su “igrači” odabrana zanimanja. Ambicija, marljivost i vještina doveli su ih na “zlatni glas” te uživaju visok i neosporni ugled među kolegama. 

Iako su najplodnije godine radnih aktivnosti iza njih, bogato iskustvo i razvijeni instinkt još ih čine najpogodnijim modelima za učenje. Osim usvajanja prokušanih poslovnih taktika od iskusnih profesionalaca, znanje o novoj profesiji svakako je poželjno nadograđivati učeći od trenutačnih idealnih zaposlenika (budućih legendi), čiji se dani “žarenja i paljenja” poslovnim svijetom upravo odigravaju. 

Temeljiti, vješti i odgovorni, bez smisla za žaljenje i negodovanje, ti novi pojedinci diktiraju ritam cjelokupnoga radnog tima, no iako vode utrku, spremni su pomoći drugima.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.


Korisni igrači - dobri ako im uloga odgovara

Cool Matej radi sve za tim

Iako se ne hvali uspjesima, Matej je igrač koji “pogađa iz prve”. Na prvom su mu mjestu interesi radnog tima, a zatim vlastiti. Voli rutinu, a promjena ga jednostavno “paralizira”.

Gđica preciznost predana je poslu

Cijeni preciznost i temeljitost. Traga za istinom te u pretjerano temeljitom radu ponekad zaboravi gdje joj je glava, a gdje rep. Imate li strogi rok, zaobiđite je u velikom luku.

Zatrpana “urica” nudi pomoć

U ured dolazi prva, a odlazi zadnja. Zadatke zapisuje u formi eseja i uvijek je zatrpana poslom. Iako će se sama ponuditi da vam pomogne, ne oslanjajte se na nju previše ozbiljno. 


Zlatna petorka - sigurna baza za prve korake na novom poslu

Od franšize se sve uči

Najbolji su poslovni oslonac i “zlatni standard”. Franšiza baš sve radi temeljito i iznimno dobro te je najbolji “svježi” model za učenje. Najveći vam je poslovni izazov dostići je, a zatim uspjeti iskočiti iz njezine sjene.

Igrač obara sve s nogu

Gdje god se pojavi, u središtu je pozornosti - brzo obara s nogu i laska svakom na koga naiđe. Verbalna nepogrešivost i besprijekorni odjevni stil njegov su zaštitni znak. Hranite se njegovom energijom, no zanemarite sve ostalo.

Učite od legende

Stari igrač prebacio se iz galopa u kas i više nije jednako uspješan kao prije. No još je vrlo, vrlo vješt. Pozorno slijedite njegove prokušane taktike postizanja poslovnog uspjeha i ugleda među kolegama.

Manga juri sto na sat

Takav radnik zna samo za jedan smjer - uvijek gleda ispred sebe, ne zaustavlja se i juri brzinom od sto kilometara na sat. Brzo napreduje i ostvaruje odlične rezultate, a dopustite li mu, “pregazit” će vas bez ikakvog obzira.

Talentirana budućnost

Rođena za velike stvari, ambiciozna i talentirana gospođica budućnost svoje uspjehe ponekad ukrasi laskavim epitetima (hvalisanjima). Snalažljiva i nadarena “sirovom” sposobnošću, spremna je za blistavu budućnost. 

Plačljivci i leptiri završe na klupi

Na svakom će se radnome mjestu pronaći pokoji ljenjivac. Iako je na neki način zapravo drag, troši dvostruko više energije na izbjegavanje posla nego na njegovo obavljanje. Profesionalac je neprimjetna nestajanja iz ureda prije klasičnoga kraja radnog vremena, a mnogo je kreativniji u osmišljavanju isprika za odgađanje dogovorenih rokova nego u poslu koji obavlja. Upravo se zato svrstava u skupinu koju je tijekom usvajanja novih radnih vještina najbolje izbjegavati, odnosno, u poslovnom smislu valja s njim kontaktirati samo u slučaju najveće nužde. Ostali “igrači s klupe” poput plačljivaca, leptirića, misterioza i omraženih zaposlenika poslovna su karika na koju treba obratiti pozornost jedino u smislu uviđanja nepoželjnih radnih karakteristika, ističu poslovni stručnjaci. 

Isto je i s posljednjom skupinom, tzv. otpisanih. Zamolite li ih za pomoć, vjerojatno ćete iscrpiti višestruku dozu živaca i energije, a na kraju posao ipak obaviti sami. 

Lista otpisanih - radije se sami primite posla

Izgoreni

Nekad vrlo produktivan, danas je sjena onog što je bio. Umoran i izmožden, izgoreni funkcionira u “zombijevskoj maniri”.

Gđica obmana

Promijenila je 15 poslova, a nigdje joj nije jasno što joj je dužnost. No ona je “profesionalni pohađatelj intervjua za posao”.

Kreten

Najnepopularnija osoba svakog tima. Nekulturan, nagao, podrugljiv i ciničan, nema kvaliteta, a misli da se svijet vrti oko njega.

S igračima s klupe surađuje se samo i isključivo u slučaju nužde

Gđica omražena

Na njezinu su redovitu repertoaru pritužbe na psihičko zlostavljanje ili na rad kolega. Suradnici je nerado viđaju i nepoželjna je u društvu. Razara timski duh i zagorčava zajednički uredski život.

Plačljivi Zlatko

Bez pomoći nije sposoban ni za što. Ima nezasitnu potrebu za stalnom pozornošću, plaši se svega i na svaki pritisak reagira izbezumljeno uznemireno.

Podli misteriozo

Ne poznaje izraz timski rad. Brzo “ispaljuje” prljave šale popraćene zluradim osmijehom. Naivne pridošlice ponekad ga ne pročitaju odmah, no stari kolege imuni su na njegovo ponašanje.

Sveprisutni leptirić

On je svugdje, no nigdje se ne zadržava dulje od tri minute. Neprestano “leprša” i ne prestaje s pričom, a ne govori ni o čemu smislenom. Njegovo nemirno ponašanje svakog izluđuje.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković