Pametna kuna

Komentari 0

Automobili troše više goriva nego što deklaracija kaže!

Automobili troše više goriva nego što deklaracija kaže!

Gotovo svi proizvođači automobila u reklamama ističu nevjerojatno nisku potrošnju goriva svojih vozila. No kako bi smanjili potrošnju, pri testiranju se koriste trikovima

"Proizvođači su se od svega ogradili i tvrde da oni mogu doista postići ono što piše u deklaracijama. To je istina, ali radi se o uvjetima koji nisu realni", rekao je hrvatski prometni stručnjak Željko Marušić, donose 24sata.

Gotovo svi proizvođači automobila u reklamama ističu nevjerojatno nisku potrošnju goriva svojih vozila. No kako bi smanjili potrošnju, pri testiranju se koriste nekim trikovima. Prema istraživanju njemačkog autokluba ADAC i europskog autokluba ACE, proizvođači pri isticanju potrošnje goriva krivo prikazuju podatke. Laboratorijske i stvarne brojke odstupaju gotovo uvijek, a u nekima i više od 40 posto.

Autokompanije oduvijek se služe manipulacijama u ovom slučaju. No u zadnjih deset godina muljanje je višestruko poraslo. Logično, zbog sve više načina za stvaranje idealnih uvjeta. Prosječna potrošnja, koja je istaknuta u brošurama, bez sumnje je ostvarena, ali u idealnim uvjetima. Obični vozač se nikad neće naći u tim okolnostima.

Pri laboratorijskim testiranjima proizvođači cijelo vrijeme kontroliraju rad motora, a koriste se i specijalnim superlubrikantima koji smanjuju otpore u motoru. Na kotačima su posebne gume, a otvori na vozilu su zatvoreni kako bi se smanjio otpor zraka. Osim negativnog rekordera Mitsubishija, japanski proizvođači imaju u prosjeku najtočniju deklaraciju, a najveći muljatori su Nijemci.

Odstupanja kod VW-a i BMW-a su više od 35 posto!

Neki VW-ovi i BMW-ovi modeli odstupaju više od 35 posto. To znači da korisnici na gorivo godišnje potroše puno više od planiranog prije kupnje vozila. Kupili ste, na primjer Mitsubishi Colt iz tablice jer vas je oduševila deklarirana potrošnja od pet litara na 100 kilometara. No maleni Colt zapravo troši 7,1 litru, što znači da ćete na prosječnih 15.000 km na godinu na gorivo potrošiti čak 2500 kuna više od deklariranih pet litara. Zanimljivo je kako u Njemačkoj kupac može razvrgnuti kupoprodajni ugovor ako potrošnja odstupa više od 10 posto od navedene. 

Savjeti kako smanjiti potrošnju

1. Pazite na gume - Različit ili premali pritisak u gumama znači veću potrošnju. Redovito kontrolirajte gume i pazite da je u svima jednak tlak.

2. Viša brzina - Vožnja u višim stupnjevima prijenosa je štedljivija. Kad god možete prebacite brzinu. Na otvorenoj cesti vozite između 1800 i 2500 okretaja.

3. Odstranite teret - Svatko od nas u autu vozi puno nepotrebnih stvari, prtljažnik zna biti pun svačega. Za svakih 50 kg tereta potrošnja se povećava 2-3 posto. Dobro promislite što vam uistinu treba.

4. Vozite aktivno - U gradskom prometu na vrijeme se pripremite na usporavanje i izbjegavajte nagle startove. Upravo to jako utječe na potrošnju. Jurnjava od semafora do semafora najlošija je stvar za spremnik.

5. Održavajte motor - Prljave svjećice i nečisti filtri znatno povećavaju potrošnju. Pazite na to i uštedite do 5 posto goriva!