Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Biti uspješan: 4 savjeta za bolju komunikaciju s klijentom

Biti uspješan: 4 savjeta za bolju komunikaciju s klijentom
1

Donosimo vam ulomak iz knjige "Tajne uspješnog coachinga" u kojemu autor Mick Cope pojašnjava četiri opuštene vrste uspješnog stila "coachinga"

VIDEO

Vaš stil ''coachinga'' i pristup klijentu trebaju biti usuglašeni s njime. Kako biste pronašli najbolji pristup vašem klijentu, dva najvažnija pitanja koja trebate pitati klijenta su o strukturiranosti i transparentnosti procesa ''coachinga''. Strukturiranost znači mjera do koje se sustavi planiranja i kontrole uređuju kako bi omogućili promjenu. Na kraju širokog spektra nalazi se aktivna upotreba projektnih planova, akcijskih planova i sustava osmišljenih za upravljanje nizom aktivnosti. Na drugom kraju spektra možete prihvatiti stil koji je po prirodi opušteniji i manje pouzdaniji u smislu upotrebe formalnih tehnika planiranja. 

Transparentnost i vidljivost procesa ''coachinga'' odnose se na to koliko je proces ''coachinga'' primjetljiv za ''coacha'', klijenta i druge ljude. Na jednom kraju spektra imamo stil ''coachinga'' koji je vidljiv i javan. Sastanci s ''coachom'' će se vrlo vjerojatno održavati s velikom razinom otvorenosti. No, kada govorimo o poslovnim sastancima, oni će se održavati u formalnijem okruženju i održavat će se prema rasporedu. Na drugom kraju ovog spektra vidljivost je vrlo nizak kriterij jer se sastanci održavaju u ležernoj atmosferi bez planskog rasporeda – možda u nekom baru.

Mapirajte najpogodniji stil

Kada jednom odredite klijentove potrebe u smislu razine strukturiranosti i vidljivosti, bit ćete u mogućnosti pronaći stil ''coachinga'' koji će za njega biti učinkovit. Razmatrajući ta dva faktora, moguće je prepoznati četiri opuštene vrste stila ''coachinga'': slučajan, pozadinski, kontrolni i debatni.

  • Slučajan: pomažete klijentu razviti jasno razumijevanje smjera u kojem se želi kretati, ali ne i jasan proces kojim će stići na cilj. 
  • Pozadinski: s ovim pristupom razvijate jasan plan procesa ''coachinga'' , ali se akcija događa u pozadini. Pozadinski model upotrebljavamo češće nego što mislimo- uvjeravamo djecu da jedu povrće, skrivamo lijek u pseću hranu ili flertujemo sa šefovom tajnicom kako bismo dobili termin za razgovor.
  • Kontrolni: ovakav stil prati planiranu i vidljivu strukturu promjene, što znači pretpostaviti da možete predvidjeti i kontrolirati svoju budućnost prema pravilima.
  • Debatni: s niskom razinom vidljivosti i niskim pristupom planiranja, proces ''coachinga'' je poduprijet visokom razinom razgovora i dijaloga.

Ova četiri stila mogu se razviti u jednostavnu matricu ''coachinga''

Slučajan stil – budite slobodni i opušteni

Slučajan ''coaching'' može predstavljati strategiju visokog rizika i temelji se na razini povjerenja kojeg ste razvili s vašim klijentom. Vaša je uloga da stvorite ugodno okruženje za ''coaching'' koji će se odvijati u opuštenoj atmosferi. Ako nemate visoku razinu povjerenja u odnosu s klijentom, ovakav pristup može biti težak jer postoji tek nekoliko vidljivih kontrolnih i mjernih mehanizama. Tipične akcije koje vi možete poduzeti kada primjenjujete slučajan stil ''coachinga'' su:

  • Stvaranje procesa ''coachinga'' koji nije zaključan u vremenske okvire, već se temelji na vrijednim interakcijama
  • Stavljanje naglaska na klijenta koji radi po rasporedu- omogućite mu prostor kojim će vladati strategijom sastanka i akcijskim planovima
  • Budite svjesni da upotreba slučajnog pristupa može izgledati kao gubljenje vremena- ali je u stvarnosti ona jednostavno dio puta- stoga se nemojte frustrirati ako vam se učini da se stvari ne kreću naprijed brzinom kojom ste zamislili da će se stavri kretati
  • Obratite pažnju na naočekivane ishode koji mogu biti bolji od onih koje je klijent prvotno planirao.

Pozadinski stil – pružite zaštitu

Ovaj pristup zahtijeva mnogo planiranja, ali mu je vidljivost niska. Ako upotrebljavate ovaj stil, trebate se fokusirati na pripremu, pripremu i samo pripremu. Za televizijsku sapunicu potrebni su sati pripreme da bi se odigrala jedna jednostavna scena. Na isti način, velika količina vašeg pozadinskog rada može klijentu biti nevidljiva, ali vi ćete mu pomoći kreirati put kojim će ostvariti promjenu. Pozadinski stil zahtijeva od vas da upotrijebite svu svoju osobnu moć, moć uvjeravanja, kao i političke vještine. Tipični postupci koje će ''coach'' primijeniti kada radi pozadinskim stilom su:

  • Promatrati klijenta na udaljenosti kako bi dobio podatke o njegovom napretku
  • Biti pripreman djelovati kao politička blokada ako primijeti da će organizacijske sile djelovati protiv njegova klijenta
  • Upotrijebiti okidače da kod klijenta potakne djelovanje, a potom se povući i prepustiti klijentu da djeluje samostalno
  • Dozvoliti klijentu da si pripiše zasluge za ostvarivanje ishoda
  • Osigurati suptilna, ali definirana mjesta provjere pomoću kojih će osigurati da je na pravom putu glede procesa promjene.

Kontrolni stil – uputite klijenta na strukturu

S ovim stilom možete doseći više razine kontrole nad procesom i nad time kako se stvari odvijaju. Ciljevi će se određivati, resursi popuniti, a definirani akcijski plan će osigurati prepostavke da će promjena slijediti poznati put promjene. Promjena tada za svhu ima umanjivanje bilo kojeg poremećaja u sustavu. Nesreće bi se trebale odbaciti, devijacije nisu dozvoljene, a neuspjeh neostvarivanja zacrtanih ciljeva trebao bi se dobro razmotriti. Ova je metoda savršena za ostvarivanje definiranih ishoda, osobito kada je plan napravljen upotrebom logičkih uzroka i zdravog razuma.

S ovim stilom - upravo zato jer je planirani proces vidljiv i kontroliran 

- vi poprimate ulogu kritičara projekta. Glavna je ideja pomoći klijentu učvrstiti postavljene ciljeve, zajednički ih revidirati, istražiti moguća neslaganja na planu djelovanja i potom pomoći klijentu u ispravljanju tih istih neslaganja. Tipični koraci koje možete poduzeti kod primjene kontrolnog stila su sljedeći:

  • Definiranje sustava upravljanja kojeg klijent može upotrijebiti za upravljanje i nadziranje napretka
  • Osigurati da su planovi djelovanja točno definirani prije nego klijent poduzme ikakvu konkretnu akciju
  • Dogovoriti s klijentom rokove i voditi brigu da ih se klijent i drži
  • Voditi brigu da klijent zapisuje bilješke o svim promjenama i ishodima
  • Napraviti s klijentom završni pregled postignutih ishoda

Debatni stil – ostavite prostora za razgovor

Kod debatnog stila ''couchinga'', vaš ključni element za rad je konverzacija. Ovdje se ne radi o definiranju akcijskih planova ili kreiranju pozadinskog kontrolnog sustava- ovdje je riječ o procesu dubokog dijaloga u kojem čin konverzacije o određenoj temi pomaže klijentu uvidjeti problem i rješenje iz druge perspektive.

To se može promatrati kroz metaforu glazbenih grupa koje zajednički stvaraju glazbu. Beskonačne kreativne debate mogu se odvijati u studiju, za večerom, u nekom restoranu ili samo čavrljajući s drugim glazbenicima. Različite ideje se isprobavaju, sviraju, odbacuju ili prihvaćaju te ponovno otkrivaju. Ono što se tada događa može se nazvati općenitim dogovorom ili gledištem o doživljaju pjesme i tekstu koji bi pjesma trebala sadržavati. Tipičan način djelovanja ''coacha'' koji primjenjuje debatni stil je sljedeći:

  • Osigurati da klijent govori većinu vremena - idealno bi bilo preko 80% vremena
  • Osmisliti raspon pitanja i primijeniti različite tehnike postavljanja pitanja s ciljem izvlačenja problema i ideja na površinu
  • Indirektno zahtijevanje koraka djelovanja i konkretnih planova - ostaviti prostora da se koraci i planovi s vremenom definiraju
  • Prepoznati što je za klijenta danas ispravno, a što bi već sutra moglo biti pogrešno

Knjiga "Tajne uspješnog coachinga" Micka Copea u izdanju Veble commerce-a će vam dati jasnu sliku alata i metoda za ''coaching'' koje će vam osigurati da svaki vaš odnos sa klijentom bude uspješan i da su održive promjene koje on želi postići. One će vam također omogućiti da brzo razvijate vašu osobnu stručnost kako biste postali uspješan ''coach''. Pomoću ove knjige otkrijte kako stvoriti odličan ''coaching'' suodnos, kako osigurati da su promjene koje predlažete održive i da svaka vaša priča o vašim klijentima ukazuje da ste bili uspješni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode