Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Čips je nastao iz kuharove osvete gostu restorana

Čips je nastao iz kuharove osvete gostu restorana
1

Kuhar George Crum nakon dvostrukog odbijanja izrezao je krumpir na gotovo prozirnu plošku, no gostu se upravo to svidjelo i tako je nastao čips

VIDEO

Prije prijave patenta važno je napraviti prototip. Gotovo uvijek, prilikom izrade prototipa uoče se nedostatci u izvornom dizajnu ili se izumitelj sjeti nečega što bi htio dodati svom izumu. Patentirate li ideju prije no što doradite te stvari, bit će prekasno da ih se uključi u već prijavljeni patent. Zbog toga, postoji mogućnost da izgubite patentna prava na novi dizajn koji može izraditi netko drugi. Prije izrade prototipa, sve treba skicirati u bilježnicu. Zatim se predmet izrađuje od bilo kojeg materijala, tako da se vidi kako će izgledati. Nakon toga, izrađuje se potpuni, funkcionalni model. Ako je zbog prirode izuma skupo ili nemoguće izraditi prototip (npr. kod novog procesa prerade nafte ili novog lijeka), na računalu se može izraditi virtualni prototip.

Krajem tridesetih, vlasnik trgovine u Oklahoma Cityju, Sylvan Goldman i njegov zaposlenik smislili su kako kupcima olakšati nošenje velikih količina namirnice. “Sklopivu košaru-kolica za samoposluživanja” patentirali su 1940. godine. No, to je bila samo polovica posla - kupci su isprva izbjegavali kolica, pa ih je trebalo nagovarati da ih iskušaju.

Tofu, “sir” od sojina mlijeka počeo sekoristiti oko 200. godine nove ere, a legenda kaže da je nastao sasvim slučajno. Kako bi začinio pire kuhane soje, kineski kuhar dodao je prirodni mineral nigari i izazvao zgrušavanje, odnosno stvaranje prvog tofua. Na zapadu se tofu počeo jesti tek polovicom 20. stoljeća.

Godine 1945, Percy Spencer stajao je pred magnetronom (dijelom radara) i primijetio da mu se čokoladica topi u džepu. To je bio početak mikrovalne pećnice. Radarange, prva mikrovalka na svijetu bila je visoka 2 metra i stajala 5000 dolara. Manji i jeftiniji model pojavio se je tek 1967. godine.

Velečasni Sylvester Graham tvrdio je da se prehranom mogu potisnuti bludni nagoni. Prema Grahamu, bezukusna hrana suzbijala je seksualne sklonosti poput masturbacije. Da bi svojijm sljedbenicima olakšao pridržavanje propisane dijete, Graham je 1829. napravio krekere od cjelovitog brašna, koje su počeli jesti i oni koji nisu bili članovi njegove sekte.

Nakon što mu je gost vratio predebelo narezan pomfrit, George Crum, glavni kuhar newyorškog restorana Moon Lake Lodge smislio je savršenu osvetu. Narezao je krumpir tanko poput papira i ispržio ih u masti dok nisu postali hrskavi. No, gost je bio oduševljen. Uskoro su i drugi restorani počeli imitirati njegov izum.

Jedaneaestogodišnji Frank Epperson jedne je večeri 1905. godine slučajno vani ostavio sok sa štapićem za miješanje. Ujutro je vidio da se sok smrzno na štapiću. Svoj izum patentirao je 1923 i nazvao ga Popsicle. Nakon nekog vremena, prodao je prava za svoj izum.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang