Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Franck: 180-godišnja priča o razvoju i inovaciji

Franck: 180-godišnja priča o razvoju i inovaciji
6

Znate li da u finoj aromi Franckove kave ne bismo uživali da Johann Heinrich Franck nije slučajno vidio francuske seljake kako od vrtne biljke cikorije spravljaju napitak?

VIDEO

Znate li da u finoj aromi Franckove kave ne bismo uživali da se osnivač danas poznate hrvatske tvrtke, Johann Heinrich Franck prije više od 180 godina u Parizu nije našao 'švorc'? Mladi njemački poduzetnik htio je popiti kavu, no ona je tada bila skupa i pila se samo u ekskluzivnim klubovima. Opsesivno je počeo razmišljati kako da fini, ali skupi napitak učini dostupnijim. Mislio je i mislio, a onda je slučajno vidio francuske seljake kako od vrtne biljke cikorije spravljaju topli napitak. Vratio se u Njemačku, odlučan da cikoriju napravi 'kavom malog čovjeka'. 

Zasadio je plantaže, pokrenuo tvornicu i bacio se na posao. Pržio je cikoriju, dodavao mirodije, eksperimentirao s tehnologijom, miješao ... Sve dok jednog dana konačno nije dobio okus kakvog se sjećao iz Pariza. Eureka, pomislio je i gotovo odmah osposobio tvornicu za proizvodnju velikih količina kavovine. Na posao se bacila i cijela obitelj Franck.

Širenje i dolazak u Hrvatsku 

Proboj na vanjsko tržište spao je na Johanova sina Wilhelma. Krenuo je u Belgiju, Švicarsku, Ameriku, Rumunjsku, Italiju... Cijeli se dao na gradnju najmodernijih tvornica kave. Podružnica u Zagrebu otvorena je 1892. u Vodovodnoj ulici gdje je i dan-danas. Franck je postao prva multinacionalna korporacija u ovom djelu Europe, a pržionica kave u Zagrebu prva na Balkanu. 

Moslavina je ubrzo zasađena cikorijom, a 1900. otvara se i prva sušionica cikorije u Bjelovaru. Do Drugoga svjetskog rata Franck se bavio proizvodnjom kavovina. Proizvodnja kave počinje 1960., a u godinama koje će uslijediti Franck kava dobila izgled koji generacije pamte. Na ambalaži se pojavljuje dobro poznata djevojka koja u ruci drži šalicu kave. Svi smo je poznavali. Zanimljivo je što je riječ o stvarnoj osobi, Matildi Faist, supruzi akademskog slikara Zvonimira Faista koji je dizajnirao omot. Matildu je krajem '80-ih na 'ciglici' zamijenila dugokosa djevojka, a za novi dizajn zaslužan je Boris Ljubičić.

Rast asortimana

Zadnjih 50 godina, vođen željom za stalnim inovacijama, Franck je proširio svoj asortiman kavom, čajevima, snackovima, začinima, praškastim proizvodima, proizvodima za kolače, šećerom i prilozima jelima. 

2005. Francka lansira premium espresso kavu Superiore, a početkom 2012. i premium espresso kavu stretto Stretto. 

Nakon privatizacije 1992. godine Franck je postao 100-postotno vlasništvo zaposlenika i započeo eru modernizacije. Vrijeme je prolazilo, pojavljivala se konkurencija, ali Franckova 'ciglica' ostala je najprodavanija kava svih vremena te i dalje nosi nadimak 'Kraljice svih kava'. Prema nekim anketama, više od 80 posto odraslih Hrvata pije kavu, a nismo je se odrekli ni u vremenima krize.

Asortiman uz koji su odrastale generacije

"Stani malo, grickaj Čipi Čips", godinama smo prijatelje i obitelj zvali na grickanje nakon što nam je u uho ušla reklama za Franckov Čipi čips. Proizvodnja je počela 1978., a asortiman se proširio na Kroki Kroket, Tip Top i druge grickalice.

Franck je prvi u Hrvatskoj počeo proizvodnju voćnih čajeva. Te, 1992. godine uživali smo u okusima borovnicem marelice i tropica, a s vremenom se ponuda čajeva samo širila. Franck danas proizvodi i sladila, začine, sastojke za kolače...Osim stoljetne tradicije, danas tvrtka ima 485 zaposlenika. Na tržište izlazi direktnom distribucijom kroz pet regionalnih centara - u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku i Zadru. Franckovu kavu vole i u zemljama regije, Europske Unije, Albaniji,  Australiji i SAD-u. 

"Moja obveza i potreba je da kao dugogodišnji direktor odam priznanje za trud svim generacijama koje su izgrađivale ime 'Franck, njegujući kvalitetu proizvoda koi su uvijek bili i ostali dio europskog standarda" sažeo je povijest i budućnost tvrtke Milan Artuković, predsjednik Nadzornog odbora Francka.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu