Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Hrvati koji su svoj hobi pretvorili u unosan posao

Hrvati koji su svoj hobi pretvorili u unosan posao
5

Hodanjem na štulama, žongliranjem, gutanjem vatre, ali i testiranjem i recenziranjem videoigara mnogi Hrvati zarađuju dobre mjesečne honorare

VIDEO

Istraživači čudnih zvukova rabe sve što im može pomoći u osmišljavanju zvučnih efekata u animiranim i igranim filmovima, što može biti izrazito kreativan posao. Tako je primjerice zvuk koračanja mamuta iz filma "Ledeno doba" dobiven bacanjem balvana s velike visine na tlo. To je samo jedno od top 10 neuobičajenih zanimanja sa CNN-ove liste. No i Hrvatska ne zaostaje za svijetom kad su u pitanju inovativni poslovi.
Tako, iz ljubavi prema visinama, Vedran Vračar, prof. geologije i geografije, radi kao hodač na štulama, koje i sam izrađuje:
- Hodanje na štulama je opasno jer si ne možete priuštiti pad. One koja ja izrađujem visoke su oko metar i pol, no kako sam se bavio  slobodnim penjanjem, visine mi ne predstavljaju problem.
Vedran povremeno radi u kazalištu, a može ga se angažirati i putem internetske agencije Marija Kovača pod nazivom "Hrvatski web cirkus". Za nju rade neki od najboljih hrvatskih i svjetskih kraljeva akrobacije, a angažiraju se za rođendane, svadbe, prezentacije ili spektakle. Tu su i gutači vatre, ljudi od gume, iluzionisti, ljudi-kipovi, patuljci i divovi.

RIGANJE VATRE I ŽONGLIRANJE
Uživate li u cirkuskim predstavama, možete i sami naučiti žonglirati, gutati i rigati vatru ili izvježbati cirkuske vještine. Budući da se radi o vještinama koje mogu biti opasne ako se ne vježbaju uz stručno vodstvo, mogu se naučiti na tečajevima, a kasnije postati izvor dodatne zarade.

ZA RECENZIRANJE VIDEO IGARA TREBA ISKUSITI PRIČU
U Hrvatskoj je izrazito malo onih kojima je recenziranje igara stalni posao. Da biste bili uspješni morate voljeti igre i izdvojiti najmanje dva sata na dan, a ponekad i više, tvrdi Berislav Jozić, suradnik Gameplaya, hrvatskog časopisa za gaming kulturu. Sam posao sastoji se od redovitog igranja svih vrsta videoigara, od PC-ja,hR PlayStationa i ostalih platformi.
- Na mjesec u prosjeku iziđe barem 20-ak igara, od kojih pokušavam vidjeti barem 75 posto, a one o kojima pišem moram igrati i desetke sati - kaže Berislav i dodaje:
- Potrebno je iskusiti priču i atmosferu igre te ‘osjetiti’ kontrole kako bih što vjernije napisao recenziju za igre, čija cijena iznosi 400 kn.      

VRHUNSKI DIZAJNERI ZA PODVODNI SVIJET
Dekorateri akvarija, Marko Petrak i Ivan Radosavljević, hobi su pretvorili u unosan posao. Okupili su tim dizajnera za podvodni svijet, ali i stručnjaka za biologiju i kemiju. Rade u Zagrebu u Aquascaping studiju Mariva, a nakon postavljanja akvarija koji se dekorira prema izgledu interijera nastavljaju ga redovito održavati i klijentima stoje na raspolaganju.

ZDRAV PAPAK JE ZADATAK PEDIKERA
Krešimir Bašić iz Ernestinova kraj Osijeka prvi je došao na ideju da otvori obrt za pedikiranje krava i dobio nagradu za najbolje poduzetničke projekte.
- Uzgajivači krava koji ne posjećuju pedikera na godinu na kvaliteti mlijeka gube do čak 2500 kn - svojevremeno je za 24sata rekao Krešimir, koji je osmislio i slogan - “Zdrav papak naš je zadatak”.

>>> Lovac na munje, Danijel Pavlinović iz Dubrovnika, putuje i fotografira munje kako bi dočarao svu njihovu snagu i ljepotu 
>>> Odstranjivanjem šljunka na tzv. dlakavoj dasci, za koju se hvataju sitna zrnca zlata i pijeska, bave se ispirači zlata na obalama rijeke Drave i Mure 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?
UPOZNAJTE 15 FINALISTICA

ANKETA Ove djevojke bore se za titulu Miss Universe Hrvatske: Što mislite, koja će pobijediti?

Tek će jedna od nekoliko tisuća djevojaka, koje se godišnje diljem svijeta prijavljuju na najprestižnije natjecanje na svijetu, Miss Universe, ima priliku za svjetski mandat i krunu.