Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 0

Kako pratiti potrošnju energije i vode u kućanstvu?

Kako pratiti potrošnju energije i vode u kućanstvu?
1

Da bi se postigle uštede u kućanstvu potrebno je mijenjati navike, a to je često vrlo mukotrpan i dugotrajan posao, koji košta i truda i živaca. Evo nekoliko savjeta.

VIDEO

Redovito plaćanje i čuvanje i računa

Prvi i osnovni korak prema postizanju ušteda na energentima jest stvaranje navike za redovitog plaćanja računa na vrijeme kako bismo izbjegli plaćanje zateznih kamata. Ova mjera može na mjesečnoj razini uštedjeti i po nekoliko kuna mjesečno bez ikakvih ulaganja te stvoriti pozitivan stav i disciplinu koji će značajno doprinijeti postizanju osobne energetske učinkovitosti. 

Naravno, da bismo uopće pojmili koliko trošimo potrebno je čuvati račune iz mjeseca u mjesec, za što je najbolje sve skupa pospremiti u zasebnu kuvertu i zabilježiti na koji se mjesec ti računi odnose.

Bilježenje i analiza potrošnje energije

Sljedeći korak prema praćenju potrošnje jest uvesti redovito bilježenje potrošnje pojedinih energenata (električne energije, goriva za grijanje i toplu vodu, dodatnih energenata za grijanje), ali i vode o čijoj se potrošnji također rijetko vodi računa. 

Za to su kao stvoreni tablični kalkulatori poput svima poznatog Excela ili još bolje neke od njihovih besplatnih alternativa poput proračunskih tablica Google Docs ili tablični kalkulator iz paketa Open Office. 

Koji god od alata koristili potrebno je formirati pregled potrošnje po mjesecima pri čemu je potrebno detaljno analizirati svaki od pojedinih računa kako bi se ustanovilo koliki je stvarni iznos potrošnje energije, a koliko iznose razne fiksne naknade. 

Neki energenti se poput električne energije katkad naplaćuju paušalno, na temelju polugodišnjeg očitanja brojila, pa je u tom slučaju bitno sačuvati i taj obračun na temelju kojeg se onda može vidjeti potrošnja električne energije. 

Za svaki od energenata potrebno je ustanoviti način naplate te u tablicu bilježiti ne samo ukupan iznos računa već i obračunatu potrošnju energenta - potrošeno loživo ulje u litrama, plin se bilježi u kubnim metrima, baš kao i ogrjevno drvo, dok se potrošena električna energija naplaćuje u kilovat satima.  

Bilanca potrošnje energije

Ukoliko smo godinu dana revno čuvali račune i bilježili potrošnju, sljedeći korak jest napraviti bilancu potrošnje energije, za što je potrebno pretvoriti svaki od energenata na zajedničku jedinicu, najbolje na kilovatsate. 

Podatke o ogrjevnim vrijednostima pojedinih energenata moguće je pronaći u dokumentu Metodologije provođenja energetskih pregleda (PDF) u zgradama ili brošuri Energija u Hrvatskoj 2008. godine (PDF). 

Jednom kad su sve količine energenata svedene  na kilovatsate lako je moguće usporediti količinu potrošenih energenata te uvidjeti koji energent je približno odgovoran za koji postotak potrošnje energije u kućanstvu.

Kada je nemoguće izračunati osobnu potrošnju?

Čim su podaci uneseni u tablični kalkulator iz njih je lako napraviti grafičke prikaze i uočiti određene nepravilnosti. Povećana potrošnja energenata za grijanje može biti uslijed hladnije zime, ali i neracionalnog korištenja energije. 

Isto tako, nerealno povećana potrošnja vode može značiti curenje cijevi u zgradi. No, u nekim slučajevima je nemoguće izračunati osobnu potrošnju energije u , posebice kada se radi o stambenim zgradama priključenih na toplanu ili javnu kotlovnicu gdje se ne obračunava realna potrošnja, već potrošnja po kvadraturi stana ili broju prijavljenih osoba. 

Slična je situacija je i s vodom ukoliko zgrada ima zajednički vodomjer. U tom slučaju, moguće je jedino promatrati potrošnju čitave zgrade u globalu, što u slučaju velikog broja stanara ne daje realan podatak o udjelu potrošnje svakog pojedinca. 

Bez obzira na to, potrebno je i tada pratiti potrošnju kako bi se predstavnicima stanara moglo na vrijeme ukazati na povećanu potrošnju ili neku drugu nepravilnost mjesečnog iznosa računa. 

O autoru 

Ivan Szekeres je diplomirani inženjer elektrotehnike, energetičar po struci koji već više od pet godina aktivno prati svjetske trendove u primjeni obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. 

Glavni je urednik portala ZelenaEnergija.org., jedinog specijaliziranog web-medija i poslovnog direktorija za zelene tehnologije u Hrvatskoj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode