Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Kako smanjiti mogućnost provale u kuću ili stan?

Kako smanjiti mogućnost provale u kuću ili stan?
1

Na temelju dosadašnjeg poznavanja stila i navika kradljivaca, saznajte koje samozaštitne mjere i radnje možete poduzeti kako ne biste postali žrtva provale

VIDEO

Razbijen prozor, obijena ulazna vrata, ispremetane stvari u cijeloj kući, otvorene prazne ladice, ukraden nakit ili vrijedna tehnika prizori su koji neugodno iznenade mnoge vlasnike stanova kada se vrate kući s kraćeg putovanja ili dužeg godišnjeg odmora. 

Iz Ministarstva unutarnjih poslova poručuju kako su provale u domove i krađe iz domova najčešća kaznena djela

Da opasnost od moguće provale u obiteljsku kuću ili stan treba shvatiti ozbiljno, govore i podaci Policijske uprave Zagrebačke, prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine na području Grada Zagreba prijavljeno 695 provala u stanove, što u usporedbi s prošlogodišnjim pokazateljima za isto razdoblje predstavlja povećanje od gotovo 40 posto.

Obavezno zaključati vrata i zatvoriti prozore

Prema podacima koje nam je proslijedila Marina Živković iz agencije LuxLucis, Sesvete i Maksimir su četvrti u kojima su lopovi u tom periodu bili ''najvrijedniji'' provalivši u ukupno 82 odnosno 75 stanova

Na temelju dosadašnjih iskustava i poznavajući stil i navike kradljivaca, iz MUP-a poručuju kako sami možete poduzeti određene samozaštitne mjere i radnje kako ne biste postali žrtve ovih kaznenih djela. Savjetuju sljedeće:

  • Uvijek zaključavajte ulazna vrata te zatvorite prozore i balkonska vrata, bez obzira na to koliko dugo ćete biti odsutni.
  • Budite dodatno oprezni ako stvarate buku korištenjem usisavača, miksera ili sušila za kosu koja onemogućuje da čujete posjetitelje. Isto vrijedi i ako ste u udaljenim dijelovima kuće ili dvorišta poput tavana, podruma ili vrta. Nemojte tik uz kuću ostavljati predmete koji omogućavaju lakše penjanje, kao što su ljestve ili sanduci.
  • U stanove se najčešće provaljuje kroz ulazna vrata, pa se osigurajte ''špijunkom'' kroz koju ćete moći promotriti posjetitelja, dobrom bravom i čvrstim zasunom za djelomično otvaranje vrata. Ako vam je neka osoba sumnjiva, zatražite da vam pokaže službenu ispravu i nazovite instituciju ili poduzeće koje navodno zastupa. 
  • Na obiteljskim kućama česte su mete lopova prozori, velike staklene površine na vratima i slično pa ugradite dodatnu zaštitu.
  • Provalnici često proučavaju navike žrtve pa su u većoj opasnosti stariji, bolesni, invalidi, osobe koje žive same ili djeca. Imate li takve ukućane ili prijatelje, nazovite ih ili posjećujte, a djecu naučite da ne otvaraju vrata neznancima i da u slučaju zvonjave nazovu vas, susjede ili policiju.
  • Ne držite novac i dragocjenosti u posudama na kuhinjskim policama, pod jastukom, među rubljem i slično jer lopovi znaju da ondje treba tražiti. Novac i dragocjenosti ne ostavljate u stanu, već ih pohranite na sigurno mjesto kao što su trezori ili ih ostavite na čuvanje kod osoba od povjerenja.
  • Ne pričajte svima da idete na putovanje i ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici. Nemojte razglasiti okolo da ste upravo dobili plaću, kupili nove kućanske uređaje ili uštedjeli veću svotu.

Uz dobrog susjeda imat ćete i siguran stan

Iz MUP-a također ukazuju na zlatno pravilo ''dobar susjed – siguran stan''. ''Susjedi koji pažljivo drže vašu imovinu na oku i u slučaju sumnjivih pojava zovu policiju uvelike smanjuju šanse provalnicima'', poručuju te dodaju kako povjerljivi susjedi mogu primjerice, obilaziti stan, paliti svjetlo i redovito prazniti poštanski sandučić te ukoliko sretnu nepoznatu osobu u svojoj zgradi upitati je za pomoć, odnosno koga traži i time mogućeg počinitelja pokolebati u daljnjoj nakani.

Iznimno je bitno zavarati lopove i stvoriti privid prisutnosti u domu. ''Zaštitite svoju imovinu mehaničkim putem osiguranjem slabih točki svoga doma'', poručuju iz PU Zagrebačke što podrazumijeva ugradnju kvalitetnih vrata te postavljanje rešetki na prozore i ograde koje će otežati pristup u dvorište. Poželjno je osigurati dom i tehničkom zaštitom, odnosno ugradnjom alarmnog sustava i videonadzora te elektroničkih dojavljivača pokreta

Osigurajte dom alarmima te raznim elektroničkim pomagalima

To je moguće i ugradnjom sustava ''IThome'' koji uz energetske uštede, pruža dodatnu sigurnost i zaštitu. Njime se dom putem besplatne aplikacije na mobitelu može kontrolirati iz bilo kojeg dijela svijeta pravilnim programiranjem i uključivanjem u bilo koje vrijeme. Tako primjerice, iako ne boravite u stanu, možete pomoću ove aplikacije spuštati rolete u svome domu, paliti rasvjetu i televizor i time zavarati lopova koji više neće biti siguran ima li koga u prostoru ili ne. 

U svakom slučaju, i dalje vrijedi činjenica da su pri svakoj provali neizbježne posljedice za žrtvu. Ne radi se samo o pretrpljenoj šteti nego je provala i psihičko opterećenje jer kod žrtve uzrokuje strah od ponovne provale u budućnosti. Stoga je bitno primijeniti ove savjete kako biste se sami unaprijed osigurali od moguće provale. Ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, odmah obavijestite policiju na broj 92 ili na broj policijske postaje na području koje se nalazi vaš dom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu