Pametna kuna

Komentari 2

Kako smanjiti mogućnost provale u kuću ili stan?

Kako smanjiti mogućnost provale u kuću ili stan?

Na temelju dosadašnjeg poznavanja stila i navika kradljivaca, saznajte koje samozaštitne mjere i radnje možete poduzeti kako ne biste postali žrtva provale

Razbijen prozor, obijena ulazna vrata, ispremetane stvari u cijeloj kući, otvorene prazne ladice, ukraden nakit ili vrijedna tehnika prizori su koji neugodno iznenade mnoge vlasnike stanova kada se vrate kući s kraćeg putovanja ili dužeg godišnjeg odmora. 

Iz Ministarstva unutarnjih poslova poručuju kako su provale u domove i krađe iz domova najčešća kaznena djela

Da opasnost od moguće provale u obiteljsku kuću ili stan treba shvatiti ozbiljno, govore i podaci Policijske uprave Zagrebačke, prema kojima je u prvih šest mjeseci ove godine na području Grada Zagreba prijavljeno 695 provala u stanove, što u usporedbi s prošlogodišnjim pokazateljima za isto razdoblje predstavlja povećanje od gotovo 40 posto.

Obavezno zaključati vrata i zatvoriti prozore

Prema podacima koje nam je proslijedila Marina Živković iz agencije LuxLucis, Sesvete i Maksimir su četvrti u kojima su lopovi u tom periodu bili ''najvrijedniji'' provalivši u ukupno 82 odnosno 75 stanova

Na temelju dosadašnjih iskustava i poznavajući stil i navike kradljivaca, iz MUP-a poručuju kako sami možete poduzeti određene samozaštitne mjere i radnje kako ne biste postali žrtve ovih kaznenih djela. Savjetuju sljedeće:

Uz dobrog susjeda imat ćete i siguran stan

Iz MUP-a također ukazuju na zlatno pravilo ''dobar susjed – siguran stan''. ''Susjedi koji pažljivo drže vašu imovinu na oku i u slučaju sumnjivih pojava zovu policiju uvelike smanjuju šanse provalnicima'', poručuju te dodaju kako povjerljivi susjedi mogu primjerice, obilaziti stan, paliti svjetlo i redovito prazniti poštanski sandučić te ukoliko sretnu nepoznatu osobu u svojoj zgradi upitati je za pomoć, odnosno koga traži i time mogućeg počinitelja pokolebati u daljnjoj nakani.

Iznimno je bitno zavarati lopove i stvoriti privid prisutnosti u domu. ''Zaštitite svoju imovinu mehaničkim putem osiguranjem slabih točki svoga doma'', poručuju iz PU Zagrebačke što podrazumijeva ugradnju kvalitetnih vrata te postavljanje rešetki na prozore i ograde koje će otežati pristup u dvorište. Poželjno je osigurati dom i tehničkom zaštitom, odnosno ugradnjom alarmnog sustava i videonadzora te elektroničkih dojavljivača pokreta

Osigurajte dom alarmima te raznim elektroničkim pomagalima

To je moguće i ugradnjom sustava ''IThome'' koji uz energetske uštede, pruža dodatnu sigurnost i zaštitu. Njime se dom putem besplatne aplikacije na mobitelu može kontrolirati iz bilo kojeg dijela svijeta pravilnim programiranjem i uključivanjem u bilo koje vrijeme. Tako primjerice, iako ne boravite u stanu, možete pomoću ove aplikacije spuštati rolete u svome domu, paliti rasvjetu i televizor i time zavarati lopova koji više neće biti siguran ima li koga u prostoru ili ne. 

U svakom slučaju, i dalje vrijedi činjenica da su pri svakoj provali neizbježne posljedice za žrtvu. Ne radi se samo o pretrpljenoj šteti nego je provala i psihičko opterećenje jer kod žrtve uzrokuje strah od ponovne provale u budućnosti. Stoga je bitno primijeniti ove savjete kako biste se sami unaprijed osigurali od moguće provale. Ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, odmah obavijestite policiju na broj 92 ili na broj policijske postaje na području koje se nalazi vaš dom.