Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Kako uštedjeti pri pranju rublja i izabrati pravu perilicu?

Generalno gledano, pranje robe nije stavka koje puno košta. No, iako se na prvi pogled čini drukčije, korištenje perilice definitivno nije jeftino.

Thinkstock
Foto: Thinkstock
1 komentara

Pranje rublja u hladnoj vodi 

Pranje rublja u hladnoj vodi na prvi pogled zvuči kao čudna ideja ali kada pogledamo brojke – stvari postaju jasnije. Prednost takvog pranja leži u činjenici da je utrošak energije manji i samim time potrošnja novca je manja. Na tržištu postoje i deterdženti kojima je moguće prati i u tekućoj vodi, zbog čega lagano možete i testirati ovu tvrdnju i u praksi. Iako pojedini deterdženti koštaju više od prosjeka - možete ih koristiti manje i na taj način produljiti trajanje jednog pakovanja. Tu dolazimo i do druge preporuke.

Ne pretjerujte sa deterdžentom 

Jedna od najčešćih grešaka koju rade potrošači jest – korištenje previše deterdženta čime se opet dio novca baca. Ali krivica najčešće ide na same proizvođače koji sugeriraju korištenje dozera i čepova za doziranje. Nažalost, većina čepova je namjerno oblikovana tako da trošite previše deterdženta. Najčešće je mjera koja je iscrtana na tim čepovima dvostruko veće od potrebne doze. Ukoliko koristite samo polovicu doze – deterdžent će vam trajati dvostruko duže.

Kupujte budžet marke velikih trgovačkih lanaca 

Prošla su vremena kada su budžet marke bile najlošiji artikal u ponudi. Naravno, nisu sve budžet marke jednake kvalitete te je normalno da i tu postoje odstupanja. Ipak, zakonski standardi propisuju vrijednosti zbog kojih više nema (velikih) razlika među proizvodima te najčešće plaćate skuplje samo ime, odnosno 'brand'. Kao zanimljivost možemo istaknuti podatak da prema nekim pokazateljima u Sjedinjenim Američkim Državama čak polovica od ukupnog broja kupaca koja proba budžet marku – nastavi kupovati taj isti proizvod. 

Sušenje na zraku 

Kako su i naši preci godinama (stoljećima a ako ne i tisućljećima) sušili robu stavljajući je na klasični 'štrik' da se suši – takvu praksu nastavite i vi. Zašto? Zato jer je jeftinije. Kao i sa svim drugim funkcijama, strojno sušenje troši mnogo energije i vašeg novca. A rezultati ne opravdavaju toliko veću potrošnju.

Kupite energetski efikasnu perilicu 

Kada vam se stara perilica pokvari probajte ju zamijeniti s čim energetski efikasnijom perilicom nove generacije. Kod novih modela potrebno je manje vode i manje deterdženta kako bi se roba oprala a u prijevodu to za nas znači magična riječ – ušteda. Iako je u pravilu dovoljno gledati oznake o energetskoj efikasnosti, nemojte stati samo na tome. Na internetu je moguće pronaći tablice o potrošnji pojedinih modela kroz godinu dana te usporediti koji su bolji. 

Što je potrebno znati prilikom kupovine perilice rublja?

Perlice rublja mogu imati prednje punjenje ili gornje punjenje rublja i potpuno su iste obzirom na način rada. Ali na tržištu će se naći više perilica sa prednjim punjenjem te su zbog toga jeftinije. Perilice s gornjim punjenjem jedino su rješenje kada u kupaonici ima malo prostora jer su te perilice široke samo 40 ili 45 cm u usporedbi sa 60 cm koliko su široke perilice s prednjim punjenjem. 

S više okretaja ostaje manje vode u rublju što znači da će se rublje sušiti kraće.

Stručnjaci preporučuju kupovinu perilice između 800 i 1200 okretaja u minuti jer veći okretaji od 1200 o/min povećavaju cijenu perilice bez većeg učinka. Perilice s centrifugom ispod 800 o/min su obično tehnološko stariji s većom potrošnjom vode i struje a rublje će se dulje sušiti.

Sastavni dio svake perilice rublja je programator, koji može biti elektronski ili mehanički. Svakako preporučujemo elektronski jer je jednostavniji za upotrebu, nudi dodatne mogućnosti, a pranje se prilagođava vrsti i količini rublja. Omogućava dodatne funkcije kao što su odgoda uključivanja pranja (mogućnost pranja prilikom jeftinije el. energije) a na zaslonu se prikazuje preostalo vrijeme do kraja pranja. 

Dobro je kupiti perilicu s velikim kutom otvaranja vrata koji može biti i do 180 stupnjeva.

Kupite perilicu u visokom energetskom razredu s niskom potrošnjom el. energije i vode jer će te na taj način više uštedjeti. Najbolje perilice su u energetskom razredu A. Svaki stroj ima podatke o učinkovitosti pranja koji se rangira od A do G , te učinkovitost centrifuge (ovisi od broja okretaja.

Zaštita protiv izlijevanja vode dobro je došla ako u prostoru gdje će se perilica nalaziti nemate slivnika u podu jer će vas zaštiti od nepotrebne štete. Zaštitu protiv izlijevanja vode u pravilu posjeduju samo skuplji modeli, ali veću cijenu perilice možete usporediti sa štetom koju može uzrokovati izlijevanje vode.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message