Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 4

Kartice ili gotovina – što radije odabrati i zašto?

Kartice ili gotovina – što radije odabrati i zašto?
1

Većim brojem kartica u novčaniku, obično se smanjuje količina gotovine koju nosimo sa sobom. Istražili smo koje su prednosti odabira oba oblika plaćanja

VIDEO

Povećanjem broja kartica u novčaniku, obično se smanjuje količina gotovine koju nosimo sa sobom. Kao i u slučaju bilo čega, brojne su prednosti i nedostaci koji navode korisnike na upotrebe takvog oblika plaćanja. 

Iako su mnogi još uvijek vrlo sumnjičavi prema korištenju kreditnih kartica te zaziru od plaćanja njima, MasterIndex istraživanje o stavovima i ponašanju potrošača u Hrvatskoj koje je u rujnu i listopadu ove godine provela kompanija MasterCard u suradnji s GfK centrom za istraživanje tržišta na tisuću korisnika bankarskih usluga, pokazalo je kako čak 91 posto populacije od 18 do 55 godina koristi barem jednu karticu.

Plaćanje karticama do 6 puta u 10 kupovina

Rezultati  istraživanja pokazali su kako se prosječan broj posjedovanih kartica mijenja ovisno o osobnim prihodima, dobi i obrazovanosti, a većina korisnika kartica posjeduje do tri kartice te ih većina kontinuirano koristi više od pet godina. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Iako je od 2009. godine broj onih koji su reducirali korištenje kartica veći od onih koji su upotrebu intenzivirali, udio kartičnog plaćanja je stabilan od 2010. godine. U prosjeku, korisnici kartica njima plaćaju od pet do šest puta u deset kupovina.

Koji su to razlozi koji korisnike navode na odabir plaćanja karticom ili gotovinom? Sve se zapravo sastoji u tome da odaberete ono što vama osobno čini prikladnijim za korištenje jer oba odabira mogu poslužiti kao vrlo dobar i pozitivan financijski alat za vas. Pametno koristiti novac znači razumjeti troškove i ponašati se u skladu s tim. 

Kartice su praktične

Jedna od osnovnih prednosti korištenja kreditnih kartica jest to što su vrlo prikladne te uz njih nećete morati nositi puno gotovine sa sobom. Naravno, to ne znači da napunite novčanik mnoštvom plastičnih kartica jer je i njihova količina povezana s potrošnjom. Naime, radije imajte i koristite samo mali broj kartica jer ćete se tako lakše kontrolirati da nepotrebno trošite novac. 

Pozitivna stavka kod kartica jest to što možete redovito dobivati korisna izvješća od tvrtki čije kreditne kartice koristite pa tako možete jednostavnije pratiti vaše financije i voditi evidenciju o potrošnji. Izvod s računa kreditne kartice predstavlja spisak vaših pojedinačnih mjesečnih izdataka, što vam svakako može biti korisno kada pravite budžet.

Važno je pitanje sigurnosti

Što se tiče pitanja sigurnosti, ako izgubite novac koji držite u novčaniku ili novčanik u cijelosti, male su šanse da ćete ga ikada dobiti natrag. S karticama je pak drugačija stvar jer u principu tu nema velikog gubitka. Ako izgubite kreditnu karticu, vrlo jednostavno možete prijaviti njezin gubitak, otkazati je i tako se možete na vrijeme zaštititi od njezine neovlaštene upotrebe.

Glavni i osnovni nedostatak upotrebe kreditnih kartica jest to da vam se njezinim korištenjem naplaćuju kamate i naknade, čega prilikom korištenja gotovine nema. Također, problem kod korištenja kartica jest i mogućnost odlaska u preveliki dug na kartici iz kojega ćete se možda teško moći vratiti na pozitivnu nulu.

Gotovina je dobar način kojim možete brže naučiti raditi s novcem. Kada imate kreditnu karticu, ne razmišljate puno o tome što sve plaćate jer vam taj novac nije ''vidljiv'' i ''opipljiv'' te se lakše odlučujete na trošenje misleći kako imate još dovoljno novaca na raspolaganju. Ako imate gotovinu, jasno vam je predočena suma novaca koju ćete potrošiti na plaćanje određenog proizvoda tako da ćete dva puta prije kupnje razmisliti je li vam on doista potreban. Kartice često pridonose impulzivnoj kupovini. 

Bankomati mogu predstavljati problem

Također, u slučaju hitnosti, s gotovinom uvijek znate da se na nju možete osloniti. Problem s karticama jest što u tom slučaju morate tražiti primjerice bankomate koji možda uopće nisu u blizini vašega dometa te ćete tako potrošiti dosta vremena, eventualno i novaca za gorivo i prijevoz kako biste pronašli odgovarajući bankomat. Čak i ako ga ne uspijete naći, duga opcija jest potražiti bankomat druge banke, a pritom platiti naknadu za podizanje gotovine. To se ponekad ne čini mnogo, ali izaziva nepotrebne troškove

S bankomatima je još jedan problem, a to je što na njima ne možete dignuti određeni iznos novaca koji vam treba, poput primjerice 96 kuna i 79 lipa, već morate podići ''okrugli'' iznos novaca, dok gotovinom možete raspolagati kako želite.

Odaberite ono što donosi manje troškove

Kada idete na putovanje u neku stranu zemlju, svakako savjetujemo da radije sa sobom nosite gotovinu, a ne kartice. Naime, problem je što se u pojedinim zemljama mogu koristiti samo valute koje su uplaćene na devizni račun, što ne znači nužno i valute koje su vama u toj zemlji potrebne. Više o preporukama i savjetima za putovanje i načinima plaćanja pročitajte ovdje

Svaki od ova dva oblika načina plaćanja ima svoje prednosti i mane. Bitno je odabrati onaj za koji smatrate da će bolje služiti vašim potrebama. Sve ostalo se svodi na to da sami prilikom ulaska u trgovinu procijenite nužnost stvari koje su vam potrebne i tako nepotrebnih troškova neće biti. 

Zanimljivo je također napomenuti i rezultate MasterIndex istraživanja koja pokazuju kako 68 posto građana vodi evidenciju o potrošnji te se više nego ikada bore sa svojim financijama. Naime, samo 14 posto ispitanika potvrdilo je da uspijeva uštedjeti. Samo neka kućanstva imaju ušteđevinu, a većina ima problema s osnovnim potrebama: 20 posto njih je u dugovima, 33 posto jedva uspijeva spojiti kraj s krajem. S obzirom na financijsku situaciju, samo manjina bi preporučila veće investicije u ovome trenutku. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang