Obavijesti

Pametna kuna

Komentari 2

Koja su vaša prava ako zbog snijega ne možete na posao?

Koja su vaša prava ako zbog snijega ne možete na posao?
1

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, mnogi redovito kasne ili uopće ne dođu na svoje radno mjesto. Saznajte kakav utjecaj na takve odluke imaju poslodavci

VIDEO

Prošlotjedni obilni snijeg u glavnome gradu mnogima je uzrokovao probleme u prometu. Zbog neopremljenih vozila zimskim gumama ili straha od vožnje u zimskim uvjetima, mnogi su odabrali javni prijevoz kako bi stigli do svoga odredišta. Međutim, vremenski uvjeti uzrokovali su kvar na tramvajima i autobusima, a oni koji su ipak vozili redovito su kasnili s obzirom na postojeći vozni red. 

Dok je, donosi Večernji list, akcija zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da angažira studente i nezaposlene na čišćenju snijega s ulica za 25 kuna po satu zaživjela, mnogi zaposleni su redovno kasnili na posao. Iako su mnogi krenuli na posao znatno ranije nego inače kako bi na vrijeme stigli, velik je broj onih koji su odlučili ostati kod kuće. Sve to naravno ovisi o tome kako na takvu odluku reagira vaš poslodavac, odnosno ima li razumijevanja za vremenske neprilike u kojima ste se našli. 

Portal MojPosao nedavno je objavio članak o pravima koje zaposlenik ima ukoliko zbog snijega ne može doći na posao. Odgovore na neke od spomenutih pitanja donosimo u nastavku: 

  • Imam li pravo na dnevnicu? - Neki poslodavci već imaju plan za ovakve situacije, provjerite je li vaš poslodavac među njima. 
  • Može li me poslodavac natjerati da uzmem godišnji (za taj jedan dan)? - Da. Poslodavac općenito zaposlenika može poslati na godišnji odmor čak i onda kada zaposlenik ne želi iskoristiti to pravo. 
  • Može li me poslodavac natjerati da uzmem neplaćeni dopust? - Kratko i jasno, ne. 
  • Što ako je poslodavac odlučio da danas neće raditi? - U takvoj situaciji imate pravo na svoju dnevnicu i poslodavac od vas ne može tražiti da iskoristite svoj godišnji odmor i slično.

Dogovor s poslodavcem

Zakon o radu ne definira koja su vaša prava ako u slučaju snijega ne možete doći do posla, stoga sve ovisi o dogovoru koji imate s poslodavcem. Razgovarali smo s našim čitateljima (podaci poznati redakciji) koji imaju sasvim različita iskustva na svome radnom mjestu. 

Marijana (55) je stalno zaposlena kao radnica na proizvodnoj traci u privatnoj tvornici. Zahvaljujući tome što joj je šef privatan poduzetnik, radno vrijeme zaposlenika određuje upravo on. S obzirom na velike količine snijega koji je pao prošli ponedjeljak, iz uprave su joj telefonskim putem javili kako taj i idući dan ne treba doći na posao. ''Lokacija tvornice u kojoj radim nije baš prometna te je malo izolirana na brdu tako da zimske službe tamo nisu očistile prometnice. Kako je snijeg nastavio padati idućih dana, javili su nam da nitko ne treba doći na posao zbog vremenskih uvjeta, kao i da će nas obavijestiti o novom početnom radnom danu'', rekla nam je Marijana. 

Pravo na slobodne dane

S obzirom na to da vas poslodavac ne može natjerati da uzmete neplaćeni dopust, zanimalo nas je kako je ona tu situaciju riješila sa svojim poslodavcem. ''Moj poslodavac je sve zaposlenike poslao na kolektivni godišnji odmor. Prema ugovoru, godišnje imam pravo na 29 dana odmora, i sada mi je u principu iskorišteno tih pet dana jer su nam rekli da ne dolazimo cijeli tjedan na posao.'' Iako poslodavci odlučuju hoće li u ovakvim situacijama platiti radnike koji dođu na posao ili ne, Marijani je redovno za svaki od tih dana plaćena redovna dnevnica.

Sankcije u slučaju nedolaska na posao

Drugačiju priču ima Branka (34), majstorica naočalne optike, koja također radi u privatnom poduzeću, odnosno u tvrtki za proizvodnju, trgovinu i uslugu. ''Kod nas ne dolazi u obzir da ne dođemo na posao u slučaju nepogodnih vremenskih uvjeta. Međusobno imamo dogovor da u slučaju kašnjenja o tome obavijestimo direktora, kao i to da mu se javimo kada stignemo na posao'', tvrdi te dodaje kako u slučaju kašnjenja nema nikakvih sankcija. ''Sve je stvar dogovora. Osobno zbog toga nisam imala većih problema jer sam se dobro organizirala s obzirom na to da putujem javnim prijevozom pa sam redovito pratila vozni red autobusa i računala na to kako ću u slučaju snijega morati krenuti na posao barem sat vremena ranije nego inače.''

Znači, ako poslodavca ne obavijestite da nećete doći, moguće je da ćete zbog toga snositi posljedice. Ako ga obavijestite i objasnite mu svoje razloge, vjerojatno će vam izaći u susret. 

Odrađivanje neradnih sati

Pravo na slobodne dane nije imao niti Mirko (59), zaposlen na CNC stroju za obradu materijala u državnoj firmi. ''Nisam išao na godišnji već sam također svaki dan išao sat vremena ranije na posao kako bih stigao na vrijeme. Iako je većina nas došla na posao na vrijeme, bilo je i onih koji su kasnili'', rekao je te dodao kako ti koji nisu stigli na posao na vrijeme moraju odraditi radne sate s kojih su izostali. ''S obzirom na to da putujem autom, imao sam samo malo problema s pronalaskom parkirnog mjesta sve dok nisu očistili parkiralište'', zaključio je.

Alternativa odlasku na posao

Konkretna prava kao posloprimac u slučaju nedolaska na posao zbog snijega imate jedino ovisno o vašem šefu te je dakle sve stvar dogovora. Savjetujemo da u slučaju takve izvanredne situacije nazovete poslodavca i kolege te se s njima dogovorite. Ako je posao takve prirode da ga možete odraditi od kuće, predložite takvu vrstu rada. Naravno, to podrazumijeva i određenu odgovornost da doista posao odradite kao i na redovnom radnom mjestu.

Ako vam poslodavac ipak kaže da je nužno da dođete na posao, vodite računa o vremenu koje vam treba da biste uopće došli tamo. Ako zakasnite, svakako mu to nemojte kriti već predložite da nadoknadite radno vrijeme. Ako dolazak po otežanim vremenskim uvjetima od vas zahtijeva i dodatne troškove, primjerice za prijevoz, možete pitati poslodavca postoji li mogućnost da vam barem subvencionira trošak putovanja. On na to može, ali i ne mora pristati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?
OBLJETNICA VELIKOG USPJEHA

Gdje su Hajdukovi juniori točno godinu dana nakon finala LP-a?

Finale Lige prvaka mladih najveći je uspjeh Hajdukove akademije, ali malo je igrača dobilo priliku u seniorima. Dijelom zbog odluke čelnika kluba da jure naslov prvaka, dijelom jer se sami nisu izborili za minutažu
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith